Om heel eerlijk te zijn: de titel boven dit stuk klopt niet helemaal. In de Oostkantons bestaat er al enkele jaren een netwerk van fietsknooppunten. Strikt genomen behoort deze regio tot het Waalse gewest, maar in de perceptie van de meeste Belgen vormen de Oostkantons toch een buitenbeentje.

Van RAVEL tot knooppunten

Voor recreatieve fietstochten heeft Wallonië tot nog toe vooral gefocust op de uitbouw van de RAVEL-wegen. Dat is een netwerk van fiets- en wandelroutes op de jaagpaden langs rivieren en kanalen en op vroegere trein- en tramlijnen. Het succes van de fietsknooppunten in Nederland, Vlaanderen en Duitsland en de vraag van Vlaamse en Nederlandse toeristen hebben de toeristische verantwoordelijken in het zuidelijke landsgedeelte echter overstag doen gaan.

Er bestaat nu een meerjarenplan om netwerken van fietsknooppunten aan te leggen in grote delen van Wallonië. Het eerste netwerk dat (vrijwel) helemaal is afgewerkt, heet Famenne à vélo.Het omvat 350 km rustige wegen in de Famenne. Ook bestaande RAVEL-wegen zijn in het nieuwe netwerk opgenomen - interessant omdat zij autovrij zijn.

Hotspots en thematochten

Famenne à vélo strekt zich uit over vier gemeenten in het noordwesten van de provincie Luxemburg (Durbuy, Hotton, Marche-en-Famenne en Nassogne) en over twee gemeenten in de provincie Namen (Rochefort en Somme-Leuze). Het netwerk loopt dus door een regio met toeristische hotspots als Durbuy, Barvaux, Bomal en Han-sur-Lesse.

Lange vlakke stukken wisselen af met kuitenbijters. Zowel de sportieve als de minder sportieve fietser kan hier dus aan zijn trekken komen. Binnen het netwerk zijn bovendien vijf thematochten uitgestippeld die aan verschillende interesses en fietsniveaus tegemoet komen.

  • Sportieve fietsers kunnen de tocht "Les Crêtes" uitproberen tussen Durbuy en Marche (naar keuze 46 of 59km).
  • Voor natuurliefhebbers is de tocht "Massif de Nassogne" rond Nassogne een aanrader (6, 9 of 14km): fietsen door bossen en langs uitkijktorens.
  • De tocht "Les Mégalithes" rond Wéris (7, 16, 22km) is een kluif voor wie in de prehistorie en in geheimzinnige stenen geïnteresseerd is.
  • De "Vallée de la Lesse" (8, 10 of 16km) rond Han verbindt gezinsvriendelijke attracties met elkaar.
  • Ten slotte is er "La Dorsale" (75km) van Houyet naar Bomal: een gemakkelijke tocht over RAVELpaden.

Praktisch

Meer informatie over het fietsknooppuntennetwerk in de Famennestreek (ook in het Nederlands) is te vinden op www.famenne-a-velo.be

Recreatieve fietsers die de Famenneknooppunten gebruiken, vinden onderweg een vijftiental fietsverhuurders en fietsherstellers. Onder het motto "Fiets Welkom" hebben de toeristische diensten ook een overzicht gemaakt van fietsvriendelijke horecazaken, vakantiewoningen, gastenkamers en campings. Fietsers kunnen hier gebruik maken van een goede stalling, een reparatieset, een EHBO-set en drinkwater.

E-bikes in de provincie Luik

Het volgende fietsknooppuntennetwerk dat we in Wallonië mogen verwachten, is het netwerk Wallonie Picarderond Doornik en in westelijk Henegouwen. Het wordt in gebruik genomen in de loop van 2014 en zal aansluiten op de bestaande fietsknooppunten van de Leiestreek. Ook in het oosten van Waals-Brabant is de uitbouw van het netwerk Hesbaye brabançonne goed aan het opschieten.

In de provincie Luik ten slotte wordt de verhuur van elektrische fietsen sterk gepromoot. Op liefst dertig plaatsen kunt u hier terecht voor de huur van een e-bike. 24 van deze verhuurpunten bevinden zich in de Oostkantons. Meer info op: www.ftpl.be/nl/bewegen/fitsen-e-bike

Om heel eerlijk te zijn: de titel boven dit stuk klopt niet helemaal. In de Oostkantons bestaat er al enkele jaren een netwerk van fietsknooppunten. Strikt genomen behoort deze regio tot het Waalse gewest, maar in de perceptie van de meeste Belgen vormen de Oostkantons toch een buitenbeentje.Voor recreatieve fietstochten heeft Wallonië tot nog toe vooral gefocust op de uitbouw van de RAVEL-wegen. Dat is een netwerk van fiets- en wandelroutes op de jaagpaden langs rivieren en kanalen en op vroegere trein- en tramlijnen. Het succes van de fietsknooppunten in Nederland, Vlaanderen en Duitsland en de vraag van Vlaamse en Nederlandse toeristen hebben de toeristische verantwoordelijken in het zuidelijke landsgedeelte echter overstag doen gaan.Er bestaat nu een meerjarenplan om netwerken van fietsknooppunten aan te leggen in grote delen van Wallonië. Het eerste netwerk dat (vrijwel) helemaal is afgewerkt, heet Famenne à vélo.Het omvat 350 km rustige wegen in de Famenne. Ook bestaande RAVEL-wegen zijn in het nieuwe netwerk opgenomen - interessant omdat zij autovrij zijn.Famenne à vélo strekt zich uit over vier gemeenten in het noordwesten van de provincie Luxemburg (Durbuy, Hotton, Marche-en-Famenne en Nassogne) en over twee gemeenten in de provincie Namen (Rochefort en Somme-Leuze). Het netwerk loopt dus door een regio met toeristische hotspots als Durbuy, Barvaux, Bomal en Han-sur-Lesse.Lange vlakke stukken wisselen af met kuitenbijters. Zowel de sportieve als de minder sportieve fietser kan hier dus aan zijn trekken komen. Binnen het netwerk zijn bovendien vijf thematochten uitgestippeld die aan verschillende interesses en fietsniveaus tegemoet komen.Meer informatie over het fietsknooppuntennetwerk in de Famennestreek (ook in het Nederlands) is te vinden op www.famenne-a-velo.beRecreatieve fietsers die de Famenneknooppunten gebruiken, vinden onderweg een vijftiental fietsverhuurders en fietsherstellers. Onder het motto "Fiets Welkom" hebben de toeristische diensten ook een overzicht gemaakt van fietsvriendelijke horecazaken, vakantiewoningen, gastenkamers en campings. Fietsers kunnen hier gebruik maken van een goede stalling, een reparatieset, een EHBO-set en drinkwater.Het volgende fietsknooppuntennetwerk dat we in Wallonië mogen verwachten, is het netwerk Wallonie Picarderond Doornik en in westelijk Henegouwen. Het wordt in gebruik genomen in de loop van 2014 en zal aansluiten op de bestaande fietsknooppunten van de Leiestreek. Ook in het oosten van Waals-Brabant is de uitbouw van het netwerk Hesbaye brabançonne goed aan het opschieten.In de provincie Luik ten slotte wordt de verhuur van elektrische fietsen sterk gepromoot. Op liefst dertig plaatsen kunt u hier terecht voor de huur van een e-bike. 24 van deze verhuurpunten bevinden zich in de Oostkantons. Meer info op: www.ftpl.be/nl/bewegen/fitsen-e-bike