Even halt houden in het Juragebergte

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Als u koers zet naar de Alpen, Italië of het Balkangebied, neem dan eens de tijd voor een culturele, verkwikkende of gewoon lekkere halte in het Juragebergte.

Het Juragebergte is een ideale tussenstop onderweg naar het zuiden, of gewoon de bestemming voor een lang weekend. Tal van aangename pleisterplaatsen liggen verspreid over drie departementen, van noord naar zuid: Doubs, Jura en Ain. Een (kleine!) greep uit het schitterende aanbod...

Even halt houden in het Juragebergte

Ornans, aan de rand van het water

Wij noemen Ornans liefdevol “het Venetië van de Comté”. Het is amper meer dan een dorp, daar in de Doubs, maar dan uiterst charmant, met oude huizen en zelfs paalwoningen op de rand van de Loue. Hier werd in 1819 Gustave Courbet geboren: een groot artiest die de vader van het realisme wordt genoemd. Zijn schilderwerk verbijsterde zijn omgeving, maar werd met lof overladen door zijn verlichte tijdgenoten.

Even halt houden in het Juragebergte

Het Musée Courbet – in 2011 gerenoveerd – is gedeeltelijk ondergebracht in het geboortehuis van de schilder. De permanente collectie bestaat uit een veertigtal doeken en enkele beeldhouwwerken. Van 30 juni tot 1 oktober loopt dit jaar de tijdelijke tentoonstelling “A l’épreuve du réel: les peintres et la photographie au XIX° siècle” (‘Zo sterk als de realiteit: schilderkunst en fotografie in de 19e eeuw’). Vanuit het museum krijg je ook pittoreske uitzichten op de rivier en de stad.

Even halt houden in het Juragebergte

Meer info: www.musee-courbet.fr

De vallei van de Loue: een halte in de natuur...

De Loue, een zijrivier van de Doubs, behoort tot de mooiste waterlopen van Europa. Vliegvissers zijn onvoorwaardelijke fans van deze rivier, net zoals de liefhebbers van kajak en kano. Want tussen de bron en de monding in Ornans, twintig kilometer verder, verliest de Loue 229 meter hoogte, ook al blijft het waterdebiet regelmatig: ideaal! En op de oevers vinden wandelaars en wielertoeristen hun gading. Tussen de wilde begroeiing kijken ze uit naar sporen van de Vouivre, het befaamde gevleugelde serpent uit de folklore van het Juragebergte.

Even halt houden in het Juragebergte


Meer info: www.valleedelaloue.com

Ondergrondse schatten

De grotten van het Juragebergte zijn bijna niet te tellen. Maar er zijn er toch enkele die liefhebbers van geografische rijkdommen écht moeten zien ...

Le Gouffre de Poudrey is de grootste voor bezichtiging geschikt gemaakte ondergrondse grot van Frankrijk. Op meer dan 70 meter onder de grond openbaart zich een ogenschijnlijk buitenaardse architectuur. De waterdruppels die op de karstgewelven vallen, creëren een verbluffend decor van stalactieten en stalagmieten.

Even halt houden in het Juragebergte

In het hart van de hoogste doodlopende vallei van de Jura herbergt de Grotte des Planches de grootste actieve ondergrondse rivier van Frankrijk, met de mooiste verzameling kolkgaten van Europa.

Tussen het meer Nantua en de rivier Ain openbaren de grotten van Cerdon zich over een vreemd en grandioos parcours, afgezonderd in een prachtig groen park.

Maar info: www.gouffredepoudrey.com, www.grotte-des-planches.net, www.arbois.com, ww.grotte-cerdon.com

La Saline Royale d’Arc-et-Senans: koninklijke zoutmijnen

Het Juragebergte is rijk aan zoutafzettingen. Het “witte goud” wordt er sinds de middeleeuwen ontgonnen. Lodewijk XV liet kort voor zijn dood de “Saline Royale d’Arc-et-Senans” oprichten. Architect en stedenbouwkundige Claude Nicolas Ledoux, pionier van het neoclassicisme in Frankrijk, pakte uit met een visionair plan. Het geheel is een van de eerste monumentale industriële realisaties, gericht op rationalisering van het productieproces.

Even halt houden in het Juragebergte

Arc-et-Senans luidt in feite de nakende economische omwentelingen in. La Saline beantwoordt op cultureel vlak aan een ideaal van vooruitgang, het resultaat van de filosofische opvattingen van de Verlichting. Op de plannen was overigens ook een “ideale stad” voorzien. Deze kwam er echter nooit... door de revolutie.

Het geheel is opgenomen in het Werelderfgoed van de Unesco.

Meer info: www.salineroyale.com

Zoals het klokje thuis tikt...

Het lokale klokkenambacht riep als vanzelfsprekend de ‘Route de la mesure du temps’ in het leven. Deze strekt zich van de Doubs helemaal uit tot in Zwitserland en telt 5 stopplaatsen, waaronder het klokkenmuseum van Morteau en dat van het horloge in Villers-le-Lac.

Het klokkenmuseum van Morteau toont zowel kenners als leken een uitzonderlijke verzameling klokken, horloges en heel zeldzame machines en gereedschap. Enkele unieke stukken zijn de astronomische klok uit 1855 waaraan 20 jaar werd gewerkt, en een planetaire klok met daarop de aarde, de zon en de maan,. Deze indrukwekkende stukken staan in schril contrast met het kleinste mechanische uurwerk (98 onderdelen, minder dan 1 gram) uit de collectie.

Even halt houden in het Juragebergte

Het klokkenmuseum van Villers-le-Lac neemt u mee op het wetenschappelijke en artistieke avontuur van de klok en de klokkenmakers van de begindagen in 1500 tot nu. Een tijdloos bezoek aan prachtig gereconstrueerde ateliers...

Informatie: www.musee-horlogerie.com

De route van de Jurawijnen

Achttienhonderdvijftig hectare (1850!) in A.O.C. (Appellation d’origine Contrôlée, het officiële label dat het DNA van een lokaal product garandeert): een van de allerkleinste wijngebieden van Frankrijk. Een strook van 6 km breedte die zich 70 km ver van noord naar zuid uitstrekt. Hier worden vooral witte wijnen geproduceerd.

Even halt houden in het Juragebergte

Zes appellations, waaronder de befaamde Arbois, en vijf druivenrassen waaronder de Savagnin met zijn onnavolgbaar notenparfum. De Vin Jaune – op basis van die Savagnin – rijpt zes jaar lang op eik en vindt wereldwijd zijn weerga niet.

Een stukje Comté met een slok Vin Jaune: leven als God in de Jura ...

Meer info: www.laroutedesvinsdujura.com

Enkele gastronomische tips

La Table de Gustave in Ornans

Genieten van typische streekgerechten, met Cancoillotte (kaas) en Jésus de Morteau (gerookte worst). Maar uiteraard ook forel, morielje, krieken en de hele culinaire traditie van de Franche-Comté in een onberispelijke uitvoering. Ideaal voor een gezellige pauze. Het restaurant is het hele jaar open. www.latabledegustave.fr

Le bistrot de Pontarlier in Port-Lesney

Het lijkt wel een dansgelegenheid, deze bistrot vlak bij de Loue. Tafellakens met ruitjes, een zeer ongedwongen sfeer, streekgerechten van keurige makelij. Genieten met een Poulsard of andere lokale wijnen. Deze eetgelegenheid is overigens een bijhuis van het uitstekende Château de Germigney, bekend van de Guide Michelin en van Gault & Millau. www.bistrotdeportlesney.com

Jean-Paul Jeunet in Arbois

Een arsenaal aan vorken en sterren in de Guide Michelin, vier ’toques’ bij Gault & Millau: dit is flirten met het hemelse. Deze uitzonderlijke kok zweert bij een inventieve, maar poëtische keuken, met een lokaal accent. De unieke sfeer van de streek stijgt hier tot boven het gebergte. Een regionaal getinte wijnkelder, maar ook fraaie wijnen uit andere streken. We leven immers maar één keer ... www.jeanpauljeunet.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content