Plus Magazine: Was het moeilijk om na The Loft, die niet goed werd onthaald, opnieuw in de regisseursstoel plaats te nemen?

Erik Van Looy: Ik had de ambitie om na The Loft nog één fantastische film te maken. Ik wilde in elk geval niet stoppen na een film die gepercipieerd wordt als een flop. Dit mocht niet mijn laatste match zijn! Ik had even goed kunnen zeggen: ik wil niet meer filmen, al die zever. Ik krijg al vier jaar lang een hoop over mij heen: kritiek in de pers, honderden moppen in al die programma's... Meestal kan ik daar goed mee om. Maar de kritiek op The Loft vond ik onrechtvaardig. In Amerika zien ze graag films van een held tegen een schurk. Zwart-wit. Dat werkt daar. In mijn films is dat niet zo. Who's the hero?, vroegen ze mij na The Loft. Tja, die is er niet.

Koen De Bouw vertolkt De Belgische premier in deze nieuwe film. Een held?

Nee! De premier is een gekweld personage. Ik hou van films over gekwelde mensen. Zijn taak lijkt mij de meest hectische job die er is, een hondenjob van jewelste. In mijn film wordt hij ontvoerd, zijn gezin gegijzeld en moet hij de Amerikaanse president, de machtigste persoon op aarde, vermoorden. Dan heb je een topdrama. Verwacht geen politiek. Het is een fictieve premier en je verneemt niets over zijn partij of overtuiging. Ik heb meer een James Bond-achtige actieprent gemaakt, gedrenkt in de realiteit, maar er ook voldoende ver van weg. Ik wou de spannendste film ooit maken.

Privé heb je een moeilijke tijd doorgemaakt. Hoe kijk je daar tegen aan?

Ik kom uit een echtscheiding en dan valt er een flink pak stabiliteit weg. Het leven is op dit moment voor mij een zoektocht. Hoe ouder je wordt, hoe meer je beseft dat je weinig weet. Ik zie mezelf op dit ogenblik echt als zoekend in het leven. Je hebt dingen bereikt, geld verdiend. Maar soms vraag je je af: is dit het nu? Op dit moment zoek ik vooral ook naar rust. Misschien omdat een echtscheiding niet bepaald rustgevend is. Ach alles is vrij goed verlopen. Maar wanneer het allemaal achter de rug is en de film uit, wil ik voor het eerst vijf of zes maanden niet werken. Tot half december werk ik zeven dagen op zeven. Teveel.

Waar snak je het meest naar?

Een ligstoel! (lacht). Aan de andere kant ben ik ook het type dat nerveus wordt wanneer hij niets te doen heeft. Da's niet goed, he. Maar toch: een ligstoel en een stapel boeken. Een keer lekker gaan eten. En films kijken natuurlijk.

De Premier. O.a met Koen De Bouw, Tine Reymer en Charlotte Vandermeersch. Vanaf 26 oktober in de Belgische bioscopen.

Lees het volledige interview in Plus Magazine. Vanaf 20 oktober in de krantenwinkel of als abonnee in de +-zone op deze website

Plus Magazine: Was het moeilijk om na The Loft, die niet goed werd onthaald, opnieuw in de regisseursstoel plaats te nemen?Erik Van Looy: Ik had de ambitie om na The Loft nog één fantastische film te maken. Ik wilde in elk geval niet stoppen na een film die gepercipieerd wordt als een flop. Dit mocht niet mijn laatste match zijn! Ik had even goed kunnen zeggen: ik wil niet meer filmen, al die zever. Ik krijg al vier jaar lang een hoop over mij heen: kritiek in de pers, honderden moppen in al die programma's... Meestal kan ik daar goed mee om. Maar de kritiek op The Loft vond ik onrechtvaardig. In Amerika zien ze graag films van een held tegen een schurk. Zwart-wit. Dat werkt daar. In mijn films is dat niet zo. Who's the hero?, vroegen ze mij na The Loft. Tja, die is er niet.Koen De Bouw vertolkt De Belgische premier in deze nieuwe film. Een held?Nee! De premier is een gekweld personage. Ik hou van films over gekwelde mensen. Zijn taak lijkt mij de meest hectische job die er is, een hondenjob van jewelste. In mijn film wordt hij ontvoerd, zijn gezin gegijzeld en moet hij de Amerikaanse president, de machtigste persoon op aarde, vermoorden. Dan heb je een topdrama. Verwacht geen politiek. Het is een fictieve premier en je verneemt niets over zijn partij of overtuiging. Ik heb meer een James Bond-achtige actieprent gemaakt, gedrenkt in de realiteit, maar er ook voldoende ver van weg. Ik wou de spannendste film ooit maken. Privé heb je een moeilijke tijd doorgemaakt. Hoe kijk je daar tegen aan?Ik kom uit een echtscheiding en dan valt er een flink pak stabiliteit weg. Het leven is op dit moment voor mij een zoektocht. Hoe ouder je wordt, hoe meer je beseft dat je weinig weet. Ik zie mezelf op dit ogenblik echt als zoekend in het leven. Je hebt dingen bereikt, geld verdiend. Maar soms vraag je je af: is dit het nu? Op dit moment zoek ik vooral ook naar rust. Misschien omdat een echtscheiding niet bepaald rustgevend is. Ach alles is vrij goed verlopen. Maar wanneer het allemaal achter de rug is en de film uit, wil ik voor het eerst vijf of zes maanden niet werken. Tot half december werk ik zeven dagen op zeven. Teveel. Waar snak je het meest naar?Een ligstoel! (lacht). Aan de andere kant ben ik ook het type dat nerveus wordt wanneer hij niets te doen heeft. Da's niet goed, he. Maar toch: een ligstoel en een stapel boeken. Een keer lekker gaan eten. En films kijken natuurlijk. De Premier. O.a met Koen De Bouw, Tine Reymer en Charlotte Vandermeersch. Vanaf 26 oktober in de Belgische bioscopen.Lees het volledige interview in Plus Magazine. Vanaf 20 oktober in de krantenwinkel of als abonnee in de +-zone op deze website