De in Chili opgegroeide Isabel Allende (haar vader was de neef van Salvador Allende) wordt vooral geassocieerd met magisch realistische verhalen, een genre waar wel meer Zuid-Amerikaanse schrijvers zich van bedienen. Haar nieuwste roman, Ripper, speelt zich een heel stuk noordelijker af dan de meeste van haar vroegere werken (in Californië) en er komen ook amper geesten van overledenen in voor (heel af en toe krijg je een kleine knipoog, zoals grootvader Blake die ervan overtuigd is dat de geest van zijn overleden vrouw hem zijn kleindochter Amanda heeft toegespeeld...). Een heel andere Isabel Allende dus dan die van "Het huis met de geesten", "Eva Luna" of "Fortuna's dochter". Een totaal ander genre ook, want met dit boek levert de schrijfster haar eerste misdaadroman af.

Geen tweede Nicci French

In haar dankwoord schrijft ze daarover: "Het idee voor dit boek ontstond op 8 januari 2012, toen mijn agente, Carmen Balcells, mijn echtgenoot Willie Gordon en mij voorstelde een quatre-mains misdaadroman te schrijven. We hebben een poging gewaagd, maar na vierentwintig uur was het duidelijk dat het project in een echtscheiding zou eindigen..." Geen tweede Nicci French dus (het Engelse schrijversechtpaar Nicci Gerard en Sean French dat samen al een hele reeks thrillers schreef). Misschien had ze toch nog wat meer raad aan haar thrillers schrijvende echtgenoot kunnen vragen, want dit boek is niet echt kanshebber voor "de beste misdaadroman 2014".

Vlot en levendig

Toch is dit zeker geen slecht boek. Isabel Allende heeft een vlotte en heel levendige schrijfstijl, waardoor al haar uitweidingen (die de lezer afleiden van het eigenlijke misdaadverhaal) best te verteren zijn. Je krijgt hele levensgeschiedenissen mee en je kan je ook perfect de personages voor de geest halen: hoofdrolspeelster Indiana Jackson, die holistisch genezer is, haar vroegrijpe tienerdochter Amanda, haar ex-echtgenoot en politie-inspecteur Bob Martin, haar vader Blake, haar minnaars (2 !) Ryan Miller en Alan Keller - de ene één brok mannelijkheid en de andere wat minder.

Geen spelletje

Terwijl Indiana vrij naïef in het leven staat en zich vooral focust op haar patiënten en haar eigen liefdesleven, houdt haar pientere dochter Amanda zich bezig met het Ripperspel op internet: een virtuele groep 'detectives' die oude moorden proberen op te lossen. Tot het op een dag geen spelletje meer blijkt te zijn wanneer Amanda op het spoor komt van een aantal recente moorden in San Francisco die volgens haar met elkaar in verband staan. Fictie en realiteit beginnen zich te vermengen... dus toch een vleugje magisch realisme?

Ripper - Isabel Allende - uitgeverij Wereldbibliotheek - ?19,90 - isbn 9789028425644

De in Chili opgegroeide Isabel Allende (haar vader was de neef van Salvador Allende) wordt vooral geassocieerd met magisch realistische verhalen, een genre waar wel meer Zuid-Amerikaanse schrijvers zich van bedienen. Haar nieuwste roman, Ripper, speelt zich een heel stuk noordelijker af dan de meeste van haar vroegere werken (in Californië) en er komen ook amper geesten van overledenen in voor (heel af en toe krijg je een kleine knipoog, zoals grootvader Blake die ervan overtuigd is dat de geest van zijn overleden vrouw hem zijn kleindochter Amanda heeft toegespeeld...). Een heel andere Isabel Allende dus dan die van "Het huis met de geesten", "Eva Luna" of "Fortuna's dochter". Een totaal ander genre ook, want met dit boek levert de schrijfster haar eerste misdaadroman af.In haar dankwoord schrijft ze daarover: "Het idee voor dit boek ontstond op 8 januari 2012, toen mijn agente, Carmen Balcells, mijn echtgenoot Willie Gordon en mij voorstelde een quatre-mains misdaadroman te schrijven. We hebben een poging gewaagd, maar na vierentwintig uur was het duidelijk dat het project in een echtscheiding zou eindigen..." Geen tweede Nicci French dus (het Engelse schrijversechtpaar Nicci Gerard en Sean French dat samen al een hele reeks thrillers schreef). Misschien had ze toch nog wat meer raad aan haar thrillers schrijvende echtgenoot kunnen vragen, want dit boek is niet echt kanshebber voor "de beste misdaadroman 2014".Toch is dit zeker geen slecht boek. Isabel Allende heeft een vlotte en heel levendige schrijfstijl, waardoor al haar uitweidingen (die de lezer afleiden van het eigenlijke misdaadverhaal) best te verteren zijn. Je krijgt hele levensgeschiedenissen mee en je kan je ook perfect de personages voor de geest halen: hoofdrolspeelster Indiana Jackson, die holistisch genezer is, haar vroegrijpe tienerdochter Amanda, haar ex-echtgenoot en politie-inspecteur Bob Martin, haar vader Blake, haar minnaars (2 !) Ryan Miller en Alan Keller - de ene één brok mannelijkheid en de andere wat minder.Terwijl Indiana vrij naïef in het leven staat en zich vooral focust op haar patiënten en haar eigen liefdesleven, houdt haar pientere dochter Amanda zich bezig met het Ripperspel op internet: een virtuele groep 'detectives' die oude moorden proberen op te lossen. Tot het op een dag geen spelletje meer blijkt te zijn wanneer Amanda op het spoor komt van een aantal recente moorden in San Francisco die volgens haar met elkaar in verband staan. Fictie en realiteit beginnen zich te vermengen... dus toch een vleugje magisch realisme? Ripper - Isabel Allende - uitgeverij Wereldbibliotheek - ?19,90 - isbn 9789028425644