Een rondje paprika

De paprika, het brave nichtje van de peper, is zacht en fruitig van smaak. Vers, gemarineerd, gestoofd, gebakken of opgevuld, deze groente zit boordevol vitamines en zorgt telkens voor kleur op ons bord.

Terrine van ricotta, paprika, pistaches en rodekool

Een rondje paprika

Voor 4 personen

2 rode paprika’s, 2 kleine teentjes look, 6 blaadjes gelatine, 1 rodekool, 600 g ricotta, peper en zout van de molen, 2 eetlepels verse room, 2 eetlepels olijfolie, 1 handvol pistachenoten

1. Rooster de pepers onder de ovengrill en draai ze daarbij regelmatig om tot het vel rimpelt, loslaat en zwart wordt aan de randjes. Laat daarna afkoelen vooraleer te pellen. Snijd ze in tweeën, haal de stelen eraf en de zaden eruit en snijd in reepjes. Pel de teentjes look en haal de kiemen eruit. Zet nu de gelatine te weken in een kom koud water.

2. Was de rodekool, snijd ze in tweeën en dompel gedurende 5 minuten in een grote pot gezouten kokend water. Dompel de rodekool dan in ijskoud water en laat afkoelen. Haal er voorzichtig de mooie bladen af en snijd de nerven eruit.

3. Klop de ricotta in een slakom en meng met de gehakte look, peper en zout. Laat de room en de olijfolie lichtjes opwarmen in een kleine pot en haal van het vuur. Voeg al roerend de uitgelekte gelatine toe en meng dan met de klopper in de ricottamengeling.

4. Leg een groot vel boterpapier op het werkblad, bedek met een rechthoek rodekoolbladen die elkaar overlappen, bedek met de ricottamengeling, voeg de reepjes paprika toe en rol dan alles op met behulp van het boterpapier. De worst goed aandrukken en de twee uiteinden van het papier toedraaien.

5. Zet koud tot de volgende morgen. Breek de pistaches in grove stukjes, rooster ze droog gedurende twee minuten in een pan op heet vuur. Dien de terrine op in mooie schijfjes bezaaid met pistaches.

Gazpacho met paprika

Een rondje paprika

Voor 4 personen

6 gele tomaten, 3 rode paprika’s, 1 kleine komkommer, 3 kleine sjalotjes, 1 teentje look, 7 eetlepels olijfolie, sap van een halve citroen, peper en zout van de molen, 2 takjes basilicum, 1 oranje paprika.

1. Was de tomaten en de paprika’s, snijd ze in tweeën, haal de zaadjes eruit en snijd in kleine stukjes. Pel de komkommer, snijd hem overlangs in tweeën, haal met een klein lepeltje de zaden eruit en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Pel de look en de sjalotten en hak ze fijn.

2. Warm 1 eetlepel olijfolie in een stoofpan en voeg de look en de sjalotjes toe, daarna de stukjes tomaat en paprika en stoof roerend gedurende 5 minuten op een zacht vuur. Voeg zout en peper toe.

3. Giet de inhoud van de pan in de kom van een mixer, voeg daar de blokjes komkommer, de rest van de olijfolie, het citroensap en de fijngesnipperde basilicum aan toe. Mix tot de mengeling glad wordt. Proef even of het voldoende gekruid is en zet dan twee uur in de koelkast.

4. Versier met rondjes oranje paprika of verse blaadjes basilicum. Dien koel op.

Tchouchouka met eieren en paprika

Een rondje paprika

Voor 4 personen

1kg rode paprika, 1 kg rijpe tomaten, 4 teentjes look, 1 boeketje platte peterselie, 1 boeketje verse koriander, 1 grote ui, 4 eetlepels olijfolie, 2 koffielepels zoete paprika in poeder, 3 mespuntjes Spaanse peper, 1 koffielepel komijn in poeder, peper en zout van de molen, 4 eieren, 2 takjes basilicum.

1. Rooster de paprika onder de grill van de oven terwijl u ze regelmatig omdraait tot het vel rimpelt, loslaat en zwart begint te worden. Laat wat afkoelen vooraleer ze te pellen. Snijd ze in tweeën, haal de steeltjes eraf en de zaadjes eruit en snijd in kleine stukjes.

2. Dompel de tomaten tien seconden in een grote pot kokend water en spoel af in zeer koud water. Pel ze, snijd ze in vieren, haal de zaadjes eruit en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Pel de teentjes look en hak fijn. Was de peterselie en de koriander, dep droog, haal de blaadjes van de stelen en versnipper ze.

3. Pel de ui, hak ze fijn en stoof ze in een pan met olijfolie op een zacht vuur tot ze glazig zijn. Voeg de paprika, de tomaten, de gehakte look, peterselie en koriander, de pepers, komijn, peper en zout toe en laat 30 à 35 minuten al roerend zachtjes stoven tot de jus verdampt is en de mengeling smeuïg wordt.

4. Breek de eieren en plaats ze mooi apart op de mengeling. Laat nu nog enige minuten stoven tot het eiwit vast is, bestooi met de fijngesneden basilicum en dien op.

Hoe kiest u een goede paprika?

  • Alle paprika’s zijn aanvankelijk groen van kleur. De verschillende variëteiten zie je pas wanneer de kleuren zich vormen tijdens het rijpen. De rode paprika is zacht van smaak, de gele sappig en mals, de groene fruitig maar wat bitterder.
  • Een paprika moet er knapperig uitzien en fris van kleur.
  • Het vruchtvlees mag niet rimpelig zijn, maar vrij hard. Bij twijfel duwt u er zachtjes op.
  • Aan het steeltje is te zien of hij vers is. Het mag niet uitgedroogd zijn, en moet stevig vastzitten aan de vrucht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content