Een nieuw leven voor gevel, balkon en terras

We beleven één van de mooiste – en droogste – lentes van de voorbije jaren. Een prachtkans om ook de buitenkant van onze woning en het terras een flinke opfrisbeurt te geven. Tien inspirerende tips.

1. Denk aan kunstgras

Kunstgras is zeer trendy op dit moment. Voor een relatief klein bedrag kunt u hiermee een volledig onderhoudsvrij tuintje maken op een balkon, een plat dak of een terras.

* Het voorbeeld op de foto werd gemaakt met kunstgras van de Belgische fabrikant Namgrass (reken ? 26 of ? 30 per vierkante meter volgens de kwaliteit).


2. Een Grieks sfeertje

Uitgekeken op uw saaie gevel? Nu het dagen aan één stuk droog blijft, kunt u misschien zelf uw buitenmuren in een andere kleur schilderen. Tegenwoordig zie je trouwens gevels in gedurfde kleuren zoals knaloranje of lichtpaars. Als dat u te ver gaat, kunt u de sfeer van een Grieks eiland oproepen door de buitenmuren wit te verven.

* In ons voorbeeld is voor de muren gewerkt met één laag grondverf Levis Primer Façade (vanaf ? 17,35 per liter) en twee lagen Levis Gevel Expert Mix (kleur marmer, vanaf ? 26,05). Het houtwerk werd mat in dezelfde kleur geschilderd met Levis Lak Expert Satin Mix (vanaf ? 30,40 per liter).


3. Zwart en mega

Zijn de tegels van het terras of het balkon na jaren vorst en regen verbrokkeld? Eén van de oplossingen kan erin bestaan dat u de bestaande tegelvloer volledig vernieuwt. Betontegels zijn iets beter bestand tegen vorst en zijn tegenwoordig te verkrijgen in een megaformaat (1 meter zijde!). Minder maar grotere tegels betekenen immers minder (vorstgevoelige) voegen. De trend van dit ogenblik zijn zwarte of toch zeer donkere tegels.

* De foto toont een terras met zwarte betontegels Mega Dark van Stone & Style (100 x 100 cm x 6 cm dik, ? 37 per m² excl. btw en plaatsing).


4. Lekker onder blote voeten

Heel wat mensen kiezen echter voor een andere oplossing: bovenop het beschadigde tegelterras een houten terras laten plaatsen. Hout voelt lekker aan onder de blote voeten en is probleemloos bestand tegen vorst en regen wanneer u het goed beschermt (zie tip 9!).

* De natuurlijke duurzaamheid van hout wordt uitgedrukt in klassen in de Romeinse cijfers I, II, III, IV en V. I staat voor zeer duurzaam hout, V voor niet-duurzaam. Naast het bekende bangkirai (klasse II-III) en padoek (klasse I) komen vandaag minder bekende, maar zeer duurzame houtsoorten in de belangstelling als terrashout: ipé (klasse I), basralocus (klasse II), gonçalo alves (klasse I-II), makoré (klasse I), massaranduba (klasse I) en sapupira (klasse II).
* Tussen de onderliggers van een houten terras mag u niet meer afstand laten dan 30 tot 55 cm afstand volgens de dikte van de terrasplanken. Dunne planken (21 mm) vragen een afstand van 30 cm tussen de onderliggers, voor dikke planken (28 mm) mag dat 55 cm worden.
* Er bestaat nu een telefoonnummer waarop u kunt bellen met vragen over terrashout: 02 2192832 (elke werkdag tussen 10 en 12 uur).


5. Een deur die opvalt

Vaak is de voordeur het presentatieblaadje van onze woning. Als die aan vernieuwing toe is, moet u voor de keuze van de nieuwe deur letten op de veiligheid van de sloten (een vierpuntsluiting is een minimum, een vijf- of zespuntsluiting nog beter) en op de isolatiewaarde. Dubbele beglazing van 2 cm dik is een minimum als de deur ruiten bevat. Denk ook aan een opvallend kleurtje, want vele voordeuren munten uit in eindeloze saaiheid.

* Een betaalbare oplossing is deze merantihouten Kemideur van Lapeyre (200 of 215 hoog, 80 of 90 cm breed en 36 mm dik) met een sluiting met vier regelbare pennen. Verkrijgbaar in meerdere kleuren (? 532 excl. plaatsing).


6. Zorg voor leuke knipogen

Er mag op deze zonnige dagen ook gelachen worden. Zorg dus voor een paar grappige knipogen aan de gevel, bij de voordeur of in de voortuin. En die mogen best wat kitscherig zijn.

  • De nestkastjes en vogelhuisjes komen uit de gamma Early Bird van Autour du Monde (van ? 24 tot ? 40).
  • Helemaal kitsch is de lichtgevende tuinkabouter met ledverlichting van Neckermann (? 12,50).

7. Licht in het donker

Buitenverlichting rond het huis en in de tuin is een dure zaak, maar u kunt zich ook beperken tot een paar lichtelementen die vooral voor sfeer moeten zorgen.

  • Voor het terras of het balkon kunt u bijvoorbeeld denken aan bloempotten met een ingebouwde, zeer zuinige ledverlichting. Het model op onze foto kost ? 69,95 (40 cm hoog), het kleinere model (28 cm hoog ? 39,95 (Neckermann).
  • Bij IKEA zagen we draadloze lichtbollen die u in de boom kunt hangen en die zich overdag vanzelf opladen met hun zonnecellen (? 14,95 per bol).
  • Het spreekt vanzelf dat deze lichtelementen ook heel sfeervol kunnen zijn in de winter of de kersttijd.


8. Metsel zelf een waterelement

Water brengt rust en daarom is een waterpartij op of dichtbij het terras zeker een aanwinst voor de buitenkant van de woning. Dat hoeft niet noodzakelijk een grote vijver of een lang zwemkanaal te zijn. We zijn al heel tevreden met een klein – liefst strak – watervlak.
Een handige nieuwigheid hiervoor is waterdichte mortel. Hiermee kunnen we zelf voor weinig geld een niet lekkende vijver of waterpartij metselen zonder al dat gedoe met zwembadfolie of met een dure beton- of polyesterkuip.

* Het voorbeeld op onze foto werd gemetseld met twee dunne lagen waterafstotende mortel Beal Mortex Etanche en één dunne laag Beal Mortex Color (samen niet meer dan 3 mm dik). Wie het karwei zelf uitvoert, moet voor deze producten rekenen op een prijs van ong. ? 25 per m2.


9. Weer schoon én beschermd

Misschien is uw terras nog in prima staat, maar heeft het alleen een opfrisbeurt nodig. Eén goede raad: vecht tegen de spontane aandrang om de hoge drukreiniger te gebruiken. De schade die u hiermee kunt aanbrengen aan het hout van de planken of aan de voegen tussen de tegels, kan groter zijn dan het voordeel.
  • Voor terrastegels blijft de goede oude methode de beste: een flinke scheut bleekwater en een paar eetlepels zout in een emmer water doen, het water uitgieten over het terras, lichtjes inschuren en 15 minuten laten intrekken. Daarna moet u het sopje wegtrekken en opnemen met een dweil (opletten dat het niet in de beplanting terechtkomt). Tot slot het terras schoonmaken met een klassiek zeepsopje en met veel water spoelen (hier kunt u de tuinslang met een zacht debiet gebruiken).
  • Er bestaan nu ook terrastegels die behandeld zijn met een mat beschermlaagje – een soort van onzichtbaar vernis dat het natuurlijke aanzien behoudt en de tegel tegelijk beschermt tegen vuil, vocht en vet. Tegelfabrikant Marlux bijvoorbeeld heef vijf collecties die voorzien zijn van zulk een beschermlaagje (Xtirio met M-Coat Protection, vanaf ? 35 per m², excl. btw en plaatsing).
  • Dat terrasplanken op de duur grijs worden, is een heel natuurlijk proces dat moeilijk te vermijden valt. Dat neemt niet weg dat het belangrijk is een houten terras goed te onderhouden en te beschermen. Schuur het hout eerst met een krachtig sopje met allesreiniger. Laat een half uur intrekken en spoel het sopje weg met de tuinslang. Laat 24 uur drogen en strijk het hout dan in met beschermende houtolie (bijvoorbeeld Terrasolie van V33, ? 29,90 voor 2,5 l, goed voor 25 m²). U kunt kiezen voor kleurloze olie of voor olie in een kleurtje dat de oorspronkelijke tint van de hout min of meer herstelt (bijvoorbeeld bangkirai of teak). Zeker voor sterk vergrijsde planken is gekleurde olie aan te raden (tenzij u dat grijs juist heel mooi vindt). De eerste keer brengt u best vier lagen olie aan (met tussen elke beurt een droogtijd van zeker 24 uur). Eens u al die moeite gedaan hebt, zal het volstaan het terras om de twee jaar lichtjes te schuren en één laag olie aan te brengen.

10. Buitenzonwering is het meest efficiënt

Als de zomer nog warmer wordt dan deze lente of net zo warm als begin juli vorig jaar, dan zult u blij zijn met een goede zonwering in huis. De gordijnen dichthouden of een zonwerende folie aanbrengen op de binnenkant van de ramen is al het begin van een oplossing. Het meest efficiënt blijft echter zonwering die u aan de buitenkant van het raam, de tuindeur of het verandadak laat plaatsen.

Prijs uzelf dus gelukkig als u nog rolluiken hebt. Zo niet kunt u denken aan een investering in buitenluiken of in zonwerende schermen. Wat deze laatste betreft: zulke “screens” zijn interessant omdat ze relatief discreet blijven en tegelijk kunnen dienen als muggenraam wanneer u het raam of de tuindeur open laat staan. Ze zijn echter niet goedkoop en daarom kunnen we ze misschien best alleen plaatsen aan de buitenkant van het raam van de slaapkamer (koel slapen is essentieel voor onze zomerse nachtrust) en van ramen op het zuiden en het westen in de woonkamer.

Onze foto toont een zonwerende screen van Harol met een frame van geanodiseerd aluminium en een weer- en vuilbestendig doek van polyester of glasvezel dat licht transparant blijft (beschikbaar in tientallen kleuren). Prijs afhankelijk van het formaat en de bediening (manueel of elektrisch).


Info verkooppunten

Autour du Monde: tel. 02 503 55 92 en www.bensimon.com
Beal Mortex: tel. 081 83 57 57 en www.beal.be
Harol: www.harol.be
IKEA: winkels in Aarlen, Anderlecht, Gent, Hognoul, Wilrijk en Zaventem
Lapeyre: winkels in Aartselaar, Gosselies, Halle, Quaregnon, Rocourt, Sint-Denijs-Westrem en Zaventem
Levis: www.levis.info
Marlux: tel. 013 67 91 00 en www.xtirio.com
Namgrass: tel. 09 336 74 01 en www.namgrass.com
Neckermann: tel. 070 75 07 50 en www.neckermann.com
Stone & Style: tel. 089 61 00 72 en www.megategels.com
V33: tel. 016 62 92 97

Partner Content