Een nieuw interieur? Speel met kleur!

Uitgekeken op saaie kleuren en donkere meubelen? Dan blijft verf een voordelige oplossing om thuis een heel andere sfeer te scheppen.

“Gek eigenlijk: als we kleding kopen, gaan we vaak zonder veel aarzelen voor gedurfde kleurencombinaties. Voor de muren en het interieur spelen we echter nog altijd op veilig”, zegt kleurenconsulent en decorontwerper Jo Peters van Deusjevoo, die interieurs een gloednieuwe look gaf in het televisieprogramma Pas Geverfd! “Onze eerste keuze gaat spontaan altijd naar eierschaaltinten, beige en roomkleuren. Geel vinden we al heel gedurfd, fuchsia en zwart een brug te verf. Waarschijnlijk omdat we denken dat opvallende kleurencombinaties altijd schreeuwerig overkomen. Mis! Muren met zwarte en licht mosgroene accenten bijvoorbeeld stralen rust uit. En de combinatie van blauw met zwart, wit en fuchsia is heel stijlvol.”

Verfsoorten combineren

De jongste jaren hebben alle verffabrikanten collecties uitgebracht die vooral sfeer willen scheppen. Toscane? Oosters? Art nouveau? Cool? Altijd lente? Jaren zeventig? Geen probleem. De sfeer komt daarbij zeker niet alleen van de kleuren en tinten, maar vooral van de combinatie van meerdere types verf: muurverven in mat en extra mat, lakverven in satijnglans en hoogglans, metallic verf, verf voor speciale ondergronden (ceramiek, beton, metaal...) en vooral ook effectverven.

Deze laatste zijn driedimensionaal en kunnen op de muur het effect van sierpleister, schaduw, behang of wandtextiel scheppen. Op die manier kunnen we het hele interieur in een nieuw kleedje stoppen, niet alleen de muren, maar ook het houtwerk, de meubels en zelfs de wandtegels.

Rechte afscheidingen tussen kleurvakken

Een nieuw interieur? Speel met kleur!

Werkt u met verschillende kleurvakken, dan zal het effect nog groter zijn als u zorgt voor rechte afscheidingen tussen twee kleuren en voor hoeken zonder uitschuivers. “Het slechtste middel is het klassieke afplakband van bruin papier. Dat zorgt gegarandeerd voor uitloopsels”, adviseert Jo Peters nog. “Een stevige afplakband met een aangepaste hechtingskracht zoals de goudkleurige tape van 3M is al veel beter, ook al is hij duurder.

Nog beter: gebruik géén afplakband maar een schildersmes. Dat is een lang en breed paletmes om langs een kozijn of in een hoek te verven. Onthoud dat u met een grotere kwast met een vastere hand zult werken dan met een fijn penseeltje. Kiest u toch voor afplakband, verwijder die dan meteen na het schilderen, ook als u nog niet klaar bent. Laat u de verf eerst drogen, dan zal ze afbreken bij het verwijderen van de tape.”

Tien gouden regels

Een nieuw interieur? Speel met kleur!

Aan de slag nu. Alle merken hebben verfwijzers gemaakt die voorbeelden van geslaagde kleurencombinaties tonen. Haal ze op in de verfwinkel en ga thuis midden in de ruimte staan die u anders wilt zien. Denk de huidige kleur van de muren zoveel mogelijk weg. En volg deze tien gouden regels die we van Jo Peters meekregen om een verrassend nieuw interieur te scheppen.

1 Durf meerdere kleuren in één kamer te combineren. Bijvoorbeeld twee muren in kleur A en twee andere muren in kleur B. Of drie muren in kleur A en één muur in kleur B. Of nog beter: bepaalde muurvakken en uitspringende gedeelten (bijv. de schouw) in andere kleuren. Denk niet alleen aan ton-sur-tontinten of kleuren die met elkaar harmoniëren, maar ook aan contrasten.

2 Zie de kamer als één geheel: muren + meubilair + gordijnen of stores + houtwerk + accessoires. Durf denken aan het herschilderen van meubels en aan kleuraccenten. Eén enkele rode vaas kan wonderen doen. Laat ook het taboe vallen dat u zware eikenhouten meubels of bijna-antieke kasten niet mag verven.

3 Ga drie keer naar de verfwinkel: eerst om documentatie of kleurstalen te halen, daarna voor een kleine hoeveelheid verf om de kleuren uit te testen en de derde keer om de verf te kopen.

4 Speel volop met optisch bedrog: een laag plafond lijkt hoger als het lichter is dan de muren, een hoog plafond lijkt lager als het een donkere of warme kleur heeft en als u de plafondkleur bijv. 40 cm laat doorlopen op de muren. Een lange gang ziet er korter uit als u de achterwand een donkere of warme tint geeft. De schoorsteen met de open haard zal meer opvallen als u het een andere kleur geeft dan de omgeving. Lelijke radiators kunt u camoufleren door ze in exact dezelfde kleur als de muur te verven. En als u zware eikenhouten plafondbalken durft te schilderen in een lichte kleur, wordt u beloond met méér licht en méér ruimte.

Een nieuw interieur? Speel met kleur!

Vergeet de badkamer niet: hier kunt u gebruik maken van speciale verftypes voor tegels en voor badkuipen.

6 Werk op één muur met verf in verschillende glansgraden: héél chic en trendy! Bepaalde elementen en muurvakken kunt u in de kijker plaatsen met lakverf in satijnglans of hoogglans (jawel, ook op muren!). Een uitspringend muurvak – met de schoorsteenmantel bijvoorbeeld – kunt u in dezelfde kleur als de achtergrondmuur verven, maar dan in hoogglans. Ook plinten, sjablonen, strepen en horizontale of verticale banden kunt u doen opvallen door ze te lakken. Voor de glanzende delen kunt u exact dezelfde kleur als de matte muurverf nemen, maar ook een bijpassende tint of juist een sterk contrasterende kleur.

Een nieuw interieur? Speel met kleur!

7 Durf te tekenen op de muur: met een sjabloon of uit de losse hand kunt u op een verfmuur een tekening of geometrische figuren aanbrengen. Die schildert u dan in een iets donkerdere tint dan de muur of in een andere kleur. Ook lakverf is daar interessant voor.

8 Gebruik effectverf voor bepaalde vakken: dikke effectverven en metallic muurverf zijn dankbaar om bepaalde muurvakken of banen te laten uitkomen. Voor effectverf schildert u altijd eerst een grondlaag met de rol. Dan smeert u een laag effectverf uit met een rol of met een platte kwast naargelang van de verf. In de nog natte laag brengt u motieven (lijnen, golfjes, cirkels...) aan met behulp van een verfkam of een kwast. Bij het drogen komt de onderkleur knap te voorschijn tussen de motieven.

Een nieuw interieur? Speel met kleur!

Houd rekening met de invloed op uw humeur: bent u snel gestresseerd, dan zullen koelere kleuren als blauw, groen en violet u helpen onthaasten. Bent u makkelijk depressief, kies dan voor warme tinten als rood, geel en oranje. Onthoud deze tip: knip in de weken vóór uw definitieve kleurenkeuze elke dag foto’s van interieurs en voorwerpen die u spontaan mooi vindt uit magazines en foto’s. Plak ze in een schrift en schrijf erbij in welke stemming u die dag verkeerde. Na enkele weken zult u zien welke kleurencombinaties u het mooist vond op de dagen dat u zich goed in uw vel voelde.

10 Durf fouten te maken: het is geen drama als een bepaalde kleurenkeuze uiteindelijk tegenvalt. Overschilderen en niemand praat er nog over!

Zo leert u kleuren kiezen

  • Test altijd eerst uit of een kleur of een kleurencombinatie past. Het minste dat u daarvoor kunt doen, is het meebrengen van kleurenstrips uit de winkel. Kleef ze tegen de muur of de meubels die u wilt schilderen en evalueer het effect zowel bij dag- als bij kunstlicht.
  • Beter: bepaalde verfwinkels (onder meer de verdelers van Levis) bieden vellen in A4-formaat die ze beschilderen met de door u gekozen kleurenmengeling. Die kunt u dan enkele dagen tegen de muur laten hangen om het effect te beoordelen. Deze test wordt nog geloofwaardiger met een vel voor elke muur, ieder muurvak en elk meubel dat u onder handen wilt nemen.
  • Nog beter: koop een zo klein mogelijke hoeveelheid verf en breng op de muren of de meubels een vak van 50 x 50 cm aan. Beoordeel ook die zowel bij dag- als kunstlicht. Speciaal voor dit soort van tests heeft Levis potjes van 35 ml (? 2,50 per potje) gelanceerd voor de vernieuwde versie van zijn succesvolle Colores del Mundogamma.
  • Voor mensen die een grondig kleurenadvies en een basiscursus over kleuren willen eer ze zelf aan de slag gaan, organiseert Histor boeiende workshops. Ze duren een hele dag en worden verzorgd door Jo Peters en Tilly Cambré, beiden bekend van Pas Geverfd. De deelneming kost ? 75 (inclusief lunch en een kleurenwaaier). De volgende workshops in het Nederlands hebben plaats op 23/1, 21/2, 20/3, 18/4 en 22/5.
  • Sommige Colorawinkels bieden gelijkaardige kleurenworkshops. Ze duren een namiddag en kosten ? 50 (inclusief een aankoopbon van ? 20).

Info

  • Colora: tel. 056 73 82 00 en www.colora.be
  • De Keyn: tel. 0800 240 14 en www.dekeyn.be
  • Histor: tel. 011 27 87 01 en www.histor.be
  • Levis: tel. 0800 241 11 en www.levis.info

Partner Content