© Getty Images/Science Source

Een kerstster tot lang na Kerst

Scharlakenrood, oudroze, romig wit,... De kerstster is dé eindejaarsplant. Fragiel, dat wel. Maar als je ze verzorgt zoals het hoort, zal ze ook volgend jaar met Kerst weer even gul bloeien.

Wat de kerstster zo charmant maakt, is dat ze van oktober tot februari bloemen geeft. Al is dat bloemen geven niet de juiste term. Haar mooie tinten dankt ze aan de verkleuring van haar schutbladeren rond de echte bloem, die klein en witgroen is. De kerstster – niet te verwarren met de kerstroos – is afkomstig uit Zuid-Amerika, waar ze het tot boompje schopt. Toegegeven, deze plant uit de euforbiafamilie (euphorbia pulcherrima) is niet de gemakkelijkste thuis: ze houdt niet van tocht en evenmin van al te koud of te veel water, ze heeft een afkeer van grote temperatuurschommelingen... Maar als je de tijd neemt om haar een beetje te leren kennen, is ze een streling voor het oog.

Juiste plek en temperatuur

De kerstster houdt niet van te warm of te koud. Ga dus op zoek naar een plek met veel licht, maar geen rechtstreeks zonlicht, een plek waar ze niet in de tocht staat, maar ook niet te dicht bij een warmtebron (radiator, open haard). Ze is in haar sas bij een temperatuur tussen 18 en 22 °C, niet hoger en niet lager. Verder heeft een kerstster water nodig, maar niet te veel. Begiet haar geregeld maar vermijd dat er water in het schaaltje blijft staan: haar wortels houden niet van natte voeten. Laat de aarde in de pot aan het oppervlak dus uitdrogen tussen twee gietbeurten. En verstuif een keer per week wat water op de bladeren. Maar opgelet, gebruik enkel water dat op kamertemperatuur is.

Ook volgend jaar dé ster

Wanneer je kerstster in het voorjaar uitgebloeid is, mag je de stengels tot 5 à 10 cm terugsnoeien. Schroei de melk producerende stengels wel meteen dicht. Geef je plant ook een nieuwe pot en verse aarde. De zomer brengt ze het liefst buiten door, maar verplicht is dat niet.

Wil je dat ze er tegen Kerst volgend jaar weer even kleurrijk uitziet, gun haar dan in het najaar korte dagen. Vanaf half september tot eind november brengt ze liefst 12 tot 14 uur in het pikdonker door. Zet er in die periode daarom ’s nachts een kartonnen doos over of stop haar weg in een kast.

En dan nog dit: de kerstster is een giftige plant, raak haar enkel aan met handschoenen en hou haar buiten het bereik van kinderen.

Partner Content