© BELGAIMAGE

Een granita, da’s grenzeloos genieten

Genieten doe je al bij de bereiding, want granita maken is supermakkelijk, je hebt er zelfs geen ijsmachine voor nodig. Maar genieten doe je vooral op elk moment van een warme zomerdag, van bij het ontbijt tot in de late uurtjes.

Aardbeiengranita

(Voor 4 personen)

500 g aardbeien, 20 cl water, 100 g poedersuiker, 4 pecannoten.

1 Spoel de aardbeien, verwijder het kroontje. Houd vier mooie aardbeien voor de afwerking, snij de rest in stukjes.

2 Giet water en suiker in een kookpot. Roer om zodat de suiker in het water oplost en breng aan de kook. Laat vijf minuten koken tot je een lichte siroop bekomt. Haal van het vuur en laat wat afkoelen.

3 Doe de aardbeien in de keukenrobot, voeg de siroop toe en laat draaien tot je een puree bekomt.

4 Doe de bereiding in een ijsbak en zet twee uur in de diepvries. Roer om de 20 minuten om met een vork.

5 Verdeel de granita over vier glazen, versier met een pecannoot en een aardbei. Dien meteen op.

Ananasgranita

Een granita, da's grenzeloos genieten
© BELGAIMAGE

(Voor 4 personen)

1 rijpe ananas, 100 g poedersuiker, 20 cl water, 2 limoenen, enkele zwarte en witte chocoladeparels voor de afwerking.

1 Pel de ananas. Verwijder de ogen en snij het vlees in schijven en dan in kleine stukjes.

2 Doe de suiker in een kookpot, voeg het water toe, roer om tot de suiker oplost en breng aan de kook. Voeg de stukjes ananas toe, meng en laat nog 15 minuten verder koken. Haal van het vuur en laat wat afkoelen.

3 Pers de limoenen en filter het sap.

4 Doe de stukjes ananas en de siroop in de keukenrobot en mix. Voeg het citroensap toe en laat draaien tot je een puree bekomt.

5 Giet de ananaspuree in een ijsbak. Zet twee uur in de diepvries. Roer er om de 20 minuten met een vork doorheen.

6 Verdeel de granita over vier glazen, bestrooi met wat chocoladeparels en dien meteen op.

Perzikengranita

Een granita, da's grenzeloos genieten
© BELGAIMAGE

(Voor 4 personen)

6 rijpe gele perziken, 100 g suiker, 25 cl water, 1 citroen, 1 takje munt.

1 Pel de perziken, verwijder de pitten. Snij twee perziken in dunne schijfjes en zet koel. Snij de andere perziken in kleine stukjes.

2 Doe de suiker in een kookpot, voeg het water toe, roer om tot de suiker oplost en breng aan de kook. Voeg de stukjes perzik toe, meng en laat 10 minuten koken op een zacht vuur terwijl je roert. Haal van het vuur en laat wat afkoelen.

3 Pers de citroen en filter het sap.

4 Doe de stukjes perzik en de siroop in de keukenrobot, voeg het citroensap toe en laat draaien tot je een puree bekomt.

5 Giet de perzikenpuree in een ijsbak en zet twee uur in de diepvries. Roer er om de 20 minuten met een vork doorheen.

6 Leg de schijfjes perzik op de bodem van de glazen, verdeel er de granita over, werk af met een muntblaadje en dien meteen op.

Granita van peer en vanille

Een granita, da's grenzeloos genieten
© BELGAIMAGE

(Voor 4 personen)

6 rijpe peren, 100 g suiker, 1 vanillestokje, 20 cl water, 1 citroen.

1 Schil de peren, verwijder het klokhuis en snij in kleine stukjes.

2 Doe de suiker in een kookpot. Snij het vanillestokje in de lengte open, haal er met de punt van een mes de zaadjes uit, die je bij de suiker doet. Voeg het water toe. Roer tot de suiker is opgelost en breng aan de kook. Voeg de stukjes peer toe, meng en laat 10 minuten koken. Haal van het vuur en laat afkoelen.

3 Pers de citroen en filter het sap.

4 Doe de stukjes peer en de siroop in de keukenrobot, voeg het citroensap toe en laat draaien tot je een puree bekomt.

5 Doe de puree in een ijsbak, zet twee uur in de diepvries. Roer er om de 20 minuten doorheen met een vork.

6 Verdeel de granita over de glazen en dien meteen op.

Granita van tomaat

Een granita, da's grenzeloos genieten
© BELGAIMAGE

(Voor 4 personen)

600 g tomaten, een halve citroen, enkele druppels tabasco (facultatief), 1 scheutje olijfolie, zout, peper, 1 takje basilicum.

1 Maak onderaan en bovenaan een kruisvormige inkeping in de tomaten. Dompel ze een tiental seconden onder in kokend water en laat ze daarna schrikken in ijskoud water. Pel de tomaten en verwijder de pitjes.

2 Pers de citroen en filter het sap.

3 Doe de tomatenpulp, het citroensap, de tabasco, olijfolie, peper en zout in de keukenrobot. Mix tamelijk grof.

4 Giet de bereiding in een ijsbak en zet drie uur in de diepvries. Roer er om de 20 minuten doorheen met een vork.

5 Net voor het opdienen, was de basilicum, dep droog en verwijder de blaadjes. Verdeel de granita over de glazen. Versier met blaadjes basilicum en dien meteen op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content