Met de geschiedenis van de Belgische migranten in Argentinië vertelt het museum een minder bekend verhaal over migratie. Het Red Star Line Museum staat bekend om de twee miljoen passagiers die met stoomschepen de oversteek van Antwerpen naar Noord-Amerika maakten. Maar naast de Verenigde Staten en Canada was ook Argentinië in de 19de en 20ste eeuw populair bij Europese migranten.

Tussen 1857 en 1924 trok Argentinië zo'n 24 000 Belgische landverhuizers aan. De tentoonstelling Een Beetje Belg. Zes Argentijnen over hun roots neemt je mee naar Vlaamse boerenkolonies op de eindeloze Argentijnse vlaktes van de jaren 1880 en op bezoek bij een Belgische katoenfabriek nabij Buenos Aires. De tentoonstelling brengt de verhalen van Belgen die na de Tweede Wereldoorlog vertrokken.

Verhalen over afkomst en herinneringen

Tegelijk haalt deze tentoonstelling universele vragen rond afkomst en herinneringen aan. Wat weten deze zes Argentijnen nog over hun familiegeschiedenis? En wat doen zij om herinneringen aan hun vaderland, of dat van hun voorouders, in leven te houden? Wat doet migratie met de identiteit van verschillende generaties?

Op zoek naar antwoorden reizen bezoekers met een hoofdtelefoon door een landschap van film, foto's en pakkende verhalen. Gaby Lencina Den Dauw neemt ze mee naar een afgelegen stadje op het Argentijnse platteland en toont haar museumzaal over België. Jorgelina Hazebrouck maakt Vlaamse stoverij klaar. Sergio Naessens is voor zijn doctoraatsonderzoek op zoek naar migratieverhalen van Belgen in het noorden van Argentinië.

Praktisch

• Gratis expo in de Loods van het Red Star Line Museum

• Van 5 oktober 2017 tot en met 15 april 2018

Openingsuren

Dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur

Met de geschiedenis van de Belgische migranten in Argentinië vertelt het museum een minder bekend verhaal over migratie. Het Red Star Line Museum staat bekend om de twee miljoen passagiers die met stoomschepen de oversteek van Antwerpen naar Noord-Amerika maakten. Maar naast de Verenigde Staten en Canada was ook Argentinië in de 19de en 20ste eeuw populair bij Europese migranten. Tussen 1857 en 1924 trok Argentinië zo'n 24 000 Belgische landverhuizers aan. De tentoonstelling Een Beetje Belg. Zes Argentijnen over hun roots neemt je mee naar Vlaamse boerenkolonies op de eindeloze Argentijnse vlaktes van de jaren 1880 en op bezoek bij een Belgische katoenfabriek nabij Buenos Aires. De tentoonstelling brengt de verhalen van Belgen die na de Tweede Wereldoorlog vertrokken.Tegelijk haalt deze tentoonstelling universele vragen rond afkomst en herinneringen aan. Wat weten deze zes Argentijnen nog over hun familiegeschiedenis? En wat doen zij om herinneringen aan hun vaderland, of dat van hun voorouders, in leven te houden? Wat doet migratie met de identiteit van verschillende generaties?Op zoek naar antwoorden reizen bezoekers met een hoofdtelefoon door een landschap van film, foto's en pakkende verhalen. Gaby Lencina Den Dauw neemt ze mee naar een afgelegen stadje op het Argentijnse platteland en toont haar museumzaal over België. Jorgelina Hazebrouck maakt Vlaamse stoverij klaar. Sergio Naessens is voor zijn doctoraatsonderzoek op zoek naar migratieverhalen van Belgen in het noorden van Argentinië. Praktisch• Gratis expo in de Loods van het Red Star Line Museum• Van 5 oktober 2017 tot en met 15 april 2018OpeningsurenDinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur