Warm aspergepuddinkje met dragonvinaigrette

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 250 g groene asperges
  • een beetje zachte boter om de vuurvaste kommetjes in te vetten
  • 2 grote eieren
  • 2 eierdooiers
  • 125 ml slagroom
  • zeezout en versgemalen peper

voor de vinaigrette:

  • 1 eetlepel dragonazijn
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • zout en versgemalen peper
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 theelepels fijngehakte dragonblaadjes

Bereiding:

  1. Maak de asperges schoon en snijd ze in korte stukjes. Kook ze gaar in gezouten water. Giet af en dompel de asperges onmiddellijk onder in een kom met ijsblokjes. Laat staan tot ze goed koud zijn, haal ze eruit en droog voorzichtig af.
  2. Verwarm de oven op 150°C. vet vier kleine vuurvaste kommetjes in met boter en bedek de bodem met een rondje vetvrij papier.
  3. Doe de gekookte asperges in een blender samen met de eieren en de eierdooiers en pureer alles mooi glad. Roer de room door de puree en breng op smaak met peper en zout. Giet het mengsel in de kommetjes.
  4. Bedek elk kommetje met een rondje aluminiumfolie en zet ze in een diepe ovenschaal. Giet heet water in de overnschaal tot de kommetjes voor drievierde onder water staan. Zet de schotel 25 tot 30 minuten in de oven tot de inhoud van de kommetjes stevig aanvoelt.
  5. Maak intussen de vinaigrette. Meng de azijn, mosterd, zout en peper in een kleine kom. Klop de olie erdoor totdat deze goed is opgenomen. Roer de dragon erdoor.
  6. Schep een beetje van de vinaigrette op elk puddinkje. Eet hierbij warm geroosterd brood.

Persillade van boleten en aardappels

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 middelgrote vastkokende aardappelen geschild
  • 4-6 middelgrote tot grote boleten, schoongemaakt
  • handvol platte peterselieblaadjes
  • 2 knoflooktenen, gepeld en licht geplet
  • 3-4 eetlepels olijfolie
  • zout en versgemalen peper

Bereiding:

  1. Snijd de aardappelen in fijne reepjes (eventueel met een keukenmachine), was ze onder de koude kraan tot het water helder is. Laat de reepjes uitlekken en droog ze met een theedoek.
  2. Snijd de boleten in schijfjes. Hak de peterselie samen met de knoflook fijn. Let op: dit geeft een heel ander resultaat dan wanneer u peterselie en knoflook afzonderlijk fijnhakt.
  3. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan en bak de boleten kort met een beetje zout en peper tot ze gaan verkleuren. Haal ze uit de pan en leg ze op een bord. Doe nog een eetlepel olie in d epan en bak de aardappelen met een beetje peper en zout.
  4. Doe de boleten weer in de pan en meng de peterselie en knoflook erdoor.
  5. Zet het vuur even flink hoog en roer alles goed door elkaar.

Congee met paksoi, knoflook, groene chili en sojasaus

Congee is een soort Aziatische rijstpap

Ingrediënten voor 2 personen als hoofdgerecht:

  • 125 g pandanrijst (geurige witte rijst uit Thailand)
  • 1-1,5 liter bouillon
  • 7 dikke plakjes verse gember
  • 3 eetlepels Chinese Shaohsing rijstwijn

Voor de garnering:

  • 3-4 kroppen paksoi of vergelijkbare Chinese bladgroente, gaar gestoomd en in reepjes gesneden
  • 4-5 grote knoflooktenen, gepeld, dun gesneden en goudgeel gebakken in een beetje olie
  • 2-3 lente-uitjes schoongemaakt en dun gesneden
  • gescheurde verse gember, geweekt in rijstazijn
  • 2 verse, grote groene chilipepers in plakjes gesneden

Om erbij te serveren:

  • lichte sojasaus
  • geroosterde sesamolie

Bereiding:

  1. Meng in een grote pan met dikke bodem de rijst, 1 liter bouillon en de gember en breng tegen de kook aan. Leg een deksel op de pan en laat 1 uur heel zachtjes sudderen, terwijl u af en toe roert. U moet een soort pap krijgen en misschien moet u iets meer bouillon toevoegen voor het gewenste resultaat.
  2. Vis de gember eruit wanneer de rijst klaar is, voeg de rijstwijn toe en roer.
  3. Schep de congee in kommen, geef de garnering er los bij en besprenkel deze met een beetje sojasaus en olie.

Meer recepten

Nog veel meer ideetjes voor een dagje zonder vlees vindt u in het boek 'De vegetarische optie' van Simon Hopkinson, uitg. Inmerc, in België verdeeld door VBK België, 224 p., ISBN 978-90-6611-510-1, ? 24,95

Congee is een soort Aziatische rijstpapNog veel meer ideetjes voor een dagje zonder vlees vindt u in het boek 'De vegetarische optie' van Simon Hopkinson, uitg. Inmerc, in België verdeeld door VBK België, 224 p., ISBN 978-90-6611-510-1, ? 24,95