Desserten om te watertanden

Deze week brengen we u vier heerlijke desserten die maximaal 20 minuten bereiding vergen. Komt het water u ook al in de mond?

Koffieparfait

Bereidingstijd: 5 minuten. Voor een snel dessert heeft deze parfait volop contrasterende texturen en uitgesproken smaken.

Desserten om te watertanden

Ingrediënten: 5 dl koffie-ijs, 1 OE dl slagroom, oe theelepel poedersuiker, oe theelepel vanille-extract, 4 grote chocolate chip cookies, verkruimeld, 4 eetlepels koffielikeur, bijv. Kahlua of Tia Maria, 12 chocoladekoffiebonen of 2 eetlepels gehakte pure chocolade voor de garnering

Bereiding:

1. Haal het ijs uit de vriezer en laat het op kamertemperatuur iets zachter worden. Doe de room met de poedersuiker en het vanille-extract in een kom en klop met een elektrische mixer tot zachte pieken.
2. Verdeel de helft van het ijs en daarna het grootste gedeelte van de koekkruimels over vier glazen of diepe kommen. Voeg vervolgens het resterende ijs toe.
3. Besprenkel het geheel met likeur, strooi het grootste deel van de resterende koekkruimels erover en schep er dan een dot room op. Garneer met de chocoladekoffiebonen en de overgebleven koekkruimels. Serveer direct.

Eton mess met frambozen & hazelnoten

Bereidingstijd: 10 minuten. Eton mess is een goddelijk, traditioneel Engels dessert van room, aardbeien en verkruimelde meringue. Deze supersnelle variant bevat frambozen.

Desserten om te watertanden

Ingrediënten: 4 eetlepels hazelnoten, 115 g frambozen, 3 eetlepels hazelnootlikeur, bijv. Frangelico (naar keuze), 2 oe dl slagroom, oe theelepel vanille-extract, 2 kant-en-klare meringues, in stukjes

Bereiding:

1. Rooster de hazelnoten in een groge koekenpan op matig vuur onder regelmatig roeren in 2-3 minuten lichtbruin. Laat ze direct op een bord glijden om af te koelen
2. Houd 4 frambozen achter voor de garnering en doe de rest in een kom. Voeg de likeur (indien gebruikt) toe en plet de frambozen voorzichtig met een vork.
3. Doe de room met het vanille-extract in een grote kom en klop hem met een elektrische mixer tot zachte pieken. Spatel het frambozenmengsel en de meringues door de room en verdeel het geheel over vier glazen of kommen. Bestrooi met de geroosterde hazelnoten, garneer met de hele frambozen en serveer direct.

Aardbeiensamosa’s

Bereidingstijd: 15 minuten. Samosa’s zijn gewoonlijk hartig, dus vul je ze met sappige aardbeien, dan geef je ze een aangename, zoete draai.

Desserten om te watertanden

Ingrediënten: 4 vellen filodeeg, ontdooid indien bevroren, 125 g aardbeien, kroontjes verwijderd, in kleine blokjes, 5 dl zonnebloemolie, om te frituren en bestrijken, poedersuiker, om te bestuiven
4 theelepels dulce de leche of karamelsaus, 2 oe dl vanille-ijs, iets zacht, voor erbij

Bereiding:

1. Spreid een vel filodeeg uit op een werkvlak en bedek de rest met een schone, vochtige theedoek om uitdrogen te voorkomen. Vouw het vel in de lengte dubbel en dan nog eens dubbel, en leg het verticaal voor je. Schep een kwart van de aardbeien op het onderste uiteinde van het deeg, op enkele centimeters van de rand. Vouw de hoek rechtsonder diagonaal over de vulling om een driekhoek te vormen. Vouw daarna de hoek linksonder naar de linkerkant, zodat het een driehoek blijft. Blijf zo vouwen tot de vulling helemaal is bedekt. Dicht hem zo nodig met olie en maak de resterende samosa’s. Dek ze af met de vochtige theedoek.
2. Verhit de olie tot 180°C in een grote pan met dikke bodem of een frituurpan. Frituur de samosa’s in porties in circa 2 minuten goudbruin en knapperig; keer ze halverwege. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken of keukenpapier. Bestuif ze met poedersuiker als ze nog heet zijn.
3. Verwam de dulce de leche in een steelpan op matig vuur tot hij vloeibaar is en sprenkel hem dan over samosa’s. Serveer warm met ijs.

Mango-gembertrifles

Bereidingstijd: 20 minuten. Zoete mango en pittige gember zijn in dit gerecht uitstekende partners

Desserten om te watertanden

Ingrediënten: stukje verse gemberwortel van 2 oe cm, geschild, geraspt, 4 eetlepels poedersuiker
1 grote mango, geschild, ontpit, in hapklare stukjes, 2 eetlepels gehakte ingelegde of gekonfijte gember, 1 OE dl sinaapappelsap, 2 eetlepels gemberwijn of droge sherry (naar keuze),
8 lange vingers, in stukjes, 2 oe dl slagroom, blaadjes munt voor de garnering

Bereiding:

1. Doe de geraspte gember, de poedersuiker en 2 eetlepels water in een kleine kom en roer tot de suiker is opgelost. Schep in een andere kom de stukjes mango, de helft van het gembermengsel en 4 theelepels van de fijngehakte ingelegde gember door elkaar.
2. Roer in een kleine kom het sinaasappelsap en de gemberwijn (indien gebruikt) door elkaar. Verdeel de lange vingers over vier glazen of kommen en sprenkel het sinaasappelmengsel erover, waarbij je de lange vingers in de vloeistof drukt. Voeg het mangomengsel toe en zet opzij.
3. Klop de room in een kom met de elektrische mixer tot zachte pieken. Spatel het resterende gembermengsel erdoor en schep het op de mango. Bestrooi met de resterende ingelegde gember, garneer met de blaadjes munt en serveer direct.

Desserten om te watertanden

Rijke chocoladefondantpuddinkjes die smelten op de tong, onweerstaanbaar zachte, romige arroz con leches, bosbessentaart barstensvol zoet, sappig fruit, kokospannenkoekjes,... of u uzelf aan het einde van een hectische dag wilt verwennen met iets zoets of een verbluffend nagericht wilt serveren tijdens een etentje met vrienden, het boek Yummy zal u ongetwijfeld inspireren. Alle deseerts in het boek werden ingedeeld in zes hoofdstukken die respectievelijk slechts 5, 10, 15, 20, 25 en 30 minuten bereidingstijd vergen.

Yummy, Caroline Brewester, Kosmos Uitgevers, 160 p., ISBN 978-90-215-5006-0, ? 17,50

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content