Aperitief: Toastjes met ansjovispasta

Ingrediênten:
  • 20 gezouten ansjovissen
  • 3 teentjes knoflook
  • 150 ml olijfolie
  • 1 koffielepel azijn
  • peper

Bereiding

  1. Ondoe de ansjovis van het zout onder koud stromend water. Verwijder eventueel graat en staart indien dat nog niet gebeurd is.
  2. Hak de look en de ansjovis fijn.
  3. Voeg de olijfolie toe en breng op smaak met peper
  4. Doe de pasta op toastjes. Doe er eventueel een heel klein beetje azijn op.

Voorgerecht: Aubergineflan

Ingrediënten
  • 8 aubergines
  • 6 soeplepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 grote uien
  • tijm
  • laurier
  • 4 eieren
  • 250 ml room
  • peper en zout

Bereiding

  1. Maak de aubergines schoon en snijd ze in schijfjes. Stoof ze in olijfolie met peper, zout en kruiden gedurende 35 min. op een zacht vuur.
  2. Mix de aubergines, voeg er de losgeklopte eieren en de room aan toe.
  3. Meng alles en doe dit in een ovenschotel.
  4. Bak gedurende 45 minuten in een matig warme oven (165°C)

Hoofdschotel: een klassieke bouillabaise

Inbgrediënten (voor 4 personen)

  • 4 ontschubde en schoongemaakte schorpioenvissen
  • 4 ontschubde en schoongemaakte pietermannen
  • 4 stukken zeeaal
  • 1 kg zonnevis, ontschubd en schoongemaakt
  • 1 kg schaaldieren
  • 1 teentje knoflook
  • peper en zout

Ingrediënten voor de fond:

  • 1 kg rotsvissen
  • 2 preien
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 6 takjes peterselie
  • 6 stengels venkel
  • 4 tomaten
  • 4 koffielepels olijfolie
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 Cayennepeper
  • 2 mespuntjes safraan in poeder

Ingrediënten voor de rouille:

  • 6 teentjes knoflook
  • 2 Spaanse pepertjes
  • olijfolie
  • wit brood
  • 3 eierdooiers

Bereiding

  1. De rotsvissen niet ontschubben. Enkel de grote reinigen en schoonmaken.
  2. Was en snijd de prij, de uien en de look. Was de peterselie en de venkel en laat uitlekken. Plet de tomaten.
  3. Fruit de groenten in de olijfolie op een zacht vuurtje samen met de laurier en de cayennepeper. laat 15 minuten stoven. Voeg de rotsvissen toe. Laat alles gedurende 15 minuten verder stoven. Voeg vervolgens 3 liter kokend water toe. Laat gedurende 10 minuten net niet koken.
  4. Verwijder de venkel. Stamp met een pureestamper en giet vervolgens door een puntzeef. Voeg de safraan toe. Breng op smaak.
  5. Maak de rouille: laat het brood weken in een weinig visbouillon. Snipper de lookteentjes en de Spaanse pepertjes heel fijn. Meng die samen met wat zout door de eierdooiers. Doe er al roerend heel langzaam de helft van de olijfolie bij. Meng er vervolgens het geweekte brood onder. Blijf roeren en doe de rest van de olie erbij tot je een dikke mayonaise bekomt.
  6. Breng de rest van de visfond aan de kook. Pocheer hierin de vissen, te beginnen met de vaste soorten. Voeg de schaaldieren toe. Laat 6 tot 10 minuten pruttelen om zacht vuur.
  7. Serveer met stokbrood en rouille.

Dessert: ijs op basis van nougat van Montelimar

Ingrediënten:
  • 6 eigelen
  • 100 g suiker
  • 400 ml melk
  • 100 ml dikke room
  • 2 stokjes vanille
  • 150 g fijngestampte harde nougat

Bereiding:

  1. Breng de melk aan de kook met de vanille
  2. Klop de eigelen met de suiker.
  3. Giet de melk bij de eieren en meng goed
  4. Verwarm de bereiding al roerend totdat het mengsel een vel vormt op de achterzijde van een houten lepel. Let op: niet laten koken.
  5. Voeg de room toe en laat afkoelen.
  6. Doe het mengsel in een ijsmachine, voeg de fijngestampte nougat toe en plaats in de vriezer.