Aubergines gevuld met geitenkaas

Ingrediënten voor 2 personen

2 aubergines, 1 ui, 1 sjalotje, olijfolie, 1 tomaat, peper en zout, pijnboompitten, tijm, een beetje nootmuskaat, marjolein, 2 kleine en vrij verse geitenkaasjes (type crottin), 60g Parmezaanse kaas.

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 210°C.

2. Was de aubergines en snijd ze overlangs door. Leg ze in een magnetronschaal met deksel, kook ze een tiental minuten en laat ze opnieuw afkoelen.

3. Was intussen de uien en het sjalotje. Hak fijn. Fruit gedurende 8 à 10 minuten zachtjes aan in een pan met olijfolie en roer af en toe om.

4. Was de tomaat en snijd ze in kleine blokjes. Voeg toe aan de uien en het sjalotje, meng en fruit nog 5 minuutjes aan.

5. Hol intussen de aubergines uit met een lepeltje en hak het vruchtvlees fijn. Doe dat eveneens in de pan, laat nog 5 minuutjes stoven, voeg peper en zout toe en vervolgens ook enkele pijnboompitten, tijm, nootmuskaat en marjolein.

6. Snijd de geitenkaas in heel kleine stukjes en meng onder de groenten. Kruid desgewenst bij.

7. Vul de aubergines met dit mengsel, bestrooi met Parmezaanse kaas en plaats gedurende ongeveer 20 minuten in de oven. Dien meteen op.

Courgettecrumble met geitenkaas

Ingrediënten voor 4 personen

150g ijskoude boter, 150g bloem, 130g paneermeel, 70g geraspte Parmezaanse kaas, 1kg courgettes, 3 eetlepels olijfolie, zout en peper van de molen, 4 grote basilicumblaadjes, 200g verse geitenkaas.

Bereiding

1. Bereid eerst het crumbledeeg. Snijd de ijskoude boter in kleine blokjes en vermeng ze met uw vingers onder de bloem, het paneermeel en de Parmezaanse kaas tot een korrelig deeg. Zet dit koel weg.

2. Verwarm de oven voor op 200°C.

3. Maak de courgettes schoon en snijd ze in dunne plakjes. Verhit de olie in een pan en braad de courgettes op een hoog vuur tot ze goudgeel kleuren. Voeg peper en een beetje zout toe.

4. Haal de pan van het vuur en meng de courgettes met het fijngehakte basilicum. Stort alles in een gratineerschotel of in individuele ovenschaaltjes. Bestrooi met in stukjes gesneden geitenkaas en bedek met het crumbledeeg.

5. Zet de schotel 25 minuten in de oven en bak het gerecht tot het deeg goudgeel kleurt.

Perfect voor de gezondheid!

Voor de gezondheid heeft geitenkaas een heleboel voordelen. Hij bevat veel vitamines van de B-groep (belangrijk voor de goede werking van onze cellen) en is een interessante bron van vitamine A (essentieel voor het gezichtsvermogen, de groei, een gezonde huid en om het verouderingsproces tegen te gaan).

Net als andere zuivelproducten levert geitenkaas verder calcium (80 tot 530mg per 100g). Ook zink, magnesium, jodium en fosfor zijn van de partij. Qua vetgehalte bevindt geitenkaas zich in het gemiddelde van de kazen: tussen 12 en 27g per 100g. Hoe verser, hoe meer water hij bevat (en hoe minder vetstoffen hij dus levert).

Toast met aardbeien en geitenkaas

Ingrediënten voor 4 personen

8 sneetjes brood, 250g aardbeien, 200g geitenkaas (bûche), peper van de molen, 1 of 2 eetlepels vloeibare honing, 8 takjes rozemarijn.

Bereiding

1. Verwarm de oven voor (grillfunctie). Snijd uit het brood rondjes met een diameter van 8 à 10cm en rooster die goudgeel in de broodrooster.

2. Was de aardbeien en verwijder de steeltjes. Snijd de aardbeien in fijne plakjes en verdeel die over de toastjes.

3. Snijd de geitenkaas in plakjes en leg die op de aardbeien. Kruid met peper. Werk af met een plakje aardbei en druppel er wat vloeibare honing over.

4. Zet de toastjes onder de hete grill tot ze mooi goudgeel kleuren (1 à 2 minuten). Haal ze uit de oven, versier met de rozemarijn en dien ogenblikkelijk op.

Voor de gezondheid heeft geitenkaas een heleboel voordelen. Hij bevat veel vitamines van de B-groep (belangrijk voor de goede werking van onze cellen) en is een interessante bron van vitamine A (essentieel voor het gezichtsvermogen, de groei, een gezonde huid en om het verouderingsproces tegen te gaan). Net als andere zuivelproducten levert geitenkaas verder calcium (80 tot 530mg per 100g). Ook zink, magnesium, jodium en fosfor zijn van de partij. Qua vetgehalte bevindt geitenkaas zich in het gemiddelde van de kazen: tussen 12 en 27g per 100g. Hoe verser, hoe meer water hij bevat (en hoe minder vetstoffen hij dus levert).