De Warandewandeling: In het centrum van de macht

Waar wordt de politieke toekomst van ons land voorbereid? Ontdek de plekken in Brussel waarvan u de namen kent omdat ze geregeld opduiken in het televisiejournaal. We nemen u mee op pad.

De koning is in het land! Boven op het paleis van Brussel aan het Paleizenplein wappert de nationale driekleur. Dat betekent dat de koning zich op Belgische bodem bevindt. Alleen oogt het majestueuze bouwwerk hartje winter nogal doods en daarom haasten we ons binnen in het recent vernieuwde Belvue Museum, dat er pal naast ligt. Een opvallend eerlijk museum over de geschiedenis van België tot 2005 met knappe beeldmontages en verrassende voorwerpen. Getuige de originele brief waarin koning Boudewijn aan premier Martens in maart 1991 liet weten dat hij de abortuswet niet wou tekenen.

Na het museum volgen we de Koningsstraat langs het Warandepark. Alle gebouwen hier vormen invloed-rijke machtscentra. De meeste ruimte wordt nog steeds ingenomen door de neoklassieke gevelrij van het Belgische hoofdkwartier van Fortis. Hier werden anderhalve eeuw lang sleutelbeslissingen genomen voor de economie van ons land. Maar vandaag – symbolischer kan bijna niet – wordt de gevelrij aan één zijde ingesloten door een gebouw van de Vlaamse gemeenschap (het Errerahuis, Koningsstraat 14) en aan de andere zijde door het parlement van de Franstalige gemeenschap (Koningsstraat 72).

Reuzenlucifers

We lopen even de Wetstraat in om de voorgevel van het federale parlement te bekijken, maar lopen dan terug naar de Koningsstraat. Vervolgens slaan we de Leuvenseweg in om aan de achterkant van het parlement de bezoekersingang te bereiken. Hier kunt u een plenaire zitting van de Kamer van Volksvertegenwoordigers meepikken.

De Warandewandeling: In het centrum van de macht

Wanneer we weer buiten staan, volgen we de Leuvenseweg en botsen we op de nieuwe sculptuur The Sequence van Arne Quinze. Dit lange spinnenweb van witte en oranje reuzenlucifers wil volgens de kunstenaar bruggen tussen mensen slaan. En inderdaad, de hoofdingang van het Vlaams parlement lonkt op de hoek met de Hertogstraat. We keren nu terug naar het Warandepark. Op de hoek van de Hertogstraat en de Wetstraat, klopt het hart van de federale regering: de Wetstraat 16. Hier werkt onze premier (de kanselarij) en de ingang zult u zeker herkennen van menig journaal. Steek nu de Wetstraat over (naar het Théâtre National toe) en u staat op de plek waar televisiejournalisten vaak een stand-up doen.

We blijven de Hertogstraat volgen langs de andere zijde van het Warandepark. Op de hoek met de Zinnerstraat is De Warande gevestigd, de besloten club waar vooraanstaande Vlamingen discreet netwerken. Aan de overkant, in het Warandepark, staat het kasteeltje van de Franstalige tegenhanger, de Cercle Gaulois.

Wat verder langs de Hertogstraat passeren we op de hoek met de Lambermontstraat de ambtswoning van de premier. Het witte toegangspoortje herkent u – opnieuw – van de journaals. Nog even verder ziet u links het pompeuze Paleis der Academiën.

Kunst, recht & koffie

We staan terug op het Paleizenplein en lopen om de hoek naar het Koningsplein. Godfried van Bouillon mag hier tevreden op zijn paard zitten, want het 18de-eeuwse plein is na de restauratie van de herenhuizen een juweeltje geworden. Alleen het sluitstuk ontbreekt nog: op de hoek met de Hofberg gaat in juni 2009 het nieuwe Magrittemuseum open.

De Warandewandeling: In het centrum van de macht

Ook het Koningsplein herbergt machtscentra zoals het Grondwettelijk Hof en het Rekenhof. En op de trappen van de kerk van Sint-Jacob-op-Koudenberg legde Leopold I op 21 juli 1831 de eed af.

Als u even de Hofberg afdaalt, staat u oog in oog met Old England, één van de prachtigste art-nouveaugebouwen van de hoofdstad. Dit wonder van glas en staal herbergt nu het Muziek-instrumentenmuseum. Zonder te betalen kunt u met de retrolift naar de bar en het restaurant op de zesde verdieping zoeven (toegang tot 16.15 uur). Een mooie afsluiter van uw wandeling, want het centrum van de Belgische macht ligt hier letterlijk aan uw voeten.

Praktisch

  • Belvue Museum: Paleizenplein 7, Tel. 070 22 04 92 en www.belvue.be.
  • Kamer van Volksvertegenwoordigers: Leuvenseweg 13, www.dekamer.be.
  • Vlaams parlement: Leuvenseweg 27, www.vlaamsparlement.be.
  • Geleide wandelingen: Toerisme Informatie Brussel (Tel. 02 5138940) of Onthaal en Promotie (Tel. 02 2271818).

Partner Content