In het oktobernummer van Plus Magazine kan je in de rubriek Evenement een uitgebreid artikel lezen over de nieuwe tentoonstelling in het Gallo-Romeins Museum die in oktober van start gaat.

De Vikingen waren geen doetjes, maar toch waaren ze veel meer dan de bloedorstige veroveraars die met indrukwekkende schepen de zeeën afschuimden. Ze waren ook gedreven landbouwers, handelaars en ambachtslieden. En ze droegen geenszins helmen met horens! Duizend jaar na het hoogtepunt van hun roem, haalt het Gallo-Romeins Museum in Tongeren met een unieke tentoonstelling alle clichés onderuit die de Vikingen nog steeds achtervolgen. Heb je na deze tentoonstelling zin om nog veel meer te weten te komen over de Vikingen, ga dan zoals wij naar Zweden!

In het voetspoor van de Vikingen in Stockholm

Museum

Het Historiska Museet in de wijk Östermalm bezit één van 's werelds grootste Vikingcollecties. De meeste voorwerpen werden teruggevonden in de Vikingstad Birka. We zagen hier onder meer drie topstukken: het zeer verfijnde gereedschap van een smid, de resten van een schop en de mummie van een 6 jaar oud meisje.

Opgravingen

Neem de boot naar Birka op het eiland Björkö (zo'n 30 km van Stockholm). In deze stad (Unesco Werelderfgoed) leefde een rijke en kosmopolitische gemeenschap van kooplieden. We wandelden er door het groene landschap met hier en daar heuveltjes. Daaronder bevinden zich de dodenkamers van Vikingen. Je kan er archeologen aan het werk zien. Met een engelengeduld leggen ze botten bloot, maar ook kostbare voorwerpen zoals het heft van een zwaard of een kam...

Schuif aan in één van de restaurants waar je je een beetje Viking waant. Je tafelt bij kaarslicht en je eet met een vork met twee tanden. Tijdens de maaltijd komt een kelner discreet een helm (zonder horens!) op je hoofd zetten. Toegegeven, zeer toeristisch allemaal, maar wel leuk!

Vikingen! Gallo-Romeins Museum, Kielenstraat 15, 3700 Tongeren. Van 18/10 tot 15/3, ma-vr, 9-17 uur, WE en feestdagen 10-18 uur. Prijs: ? 10 (55+ ? 8), inclusief audiogids. Info: 012 67 03 30 en www.galloromeinsmuseum.be.

Ook een aanrader: de expo Vikingen in de Lage Landen (800-1100) in Maastricht.

In het oktobernummer van Plus Magazine kan je in de rubriek Evenement een uitgebreid artikel lezen over de nieuwe tentoonstelling in het Gallo-Romeins Museum die in oktober van start gaat.De Vikingen waren geen doetjes, maar toch waaren ze veel meer dan de bloedorstige veroveraars die met indrukwekkende schepen de zeeën afschuimden. Ze waren ook gedreven landbouwers, handelaars en ambachtslieden. En ze droegen geenszins helmen met horens! Duizend jaar na het hoogtepunt van hun roem, haalt het Gallo-Romeins Museum in Tongeren met een unieke tentoonstelling alle clichés onderuit die de Vikingen nog steeds achtervolgen. Heb je na deze tentoonstelling zin om nog veel meer te weten te komen over de Vikingen, ga dan zoals wij naar Zweden!MuseumHet Historiska Museet in de wijk Östermalm bezit één van 's werelds grootste Vikingcollecties. De meeste voorwerpen werden teruggevonden in de Vikingstad Birka. We zagen hier onder meer drie topstukken: het zeer verfijnde gereedschap van een smid, de resten van een schop en de mummie van een 6 jaar oud meisje.OpgravingenNeem de boot naar Birka op het eiland Björkö (zo'n 30 km van Stockholm). In deze stad (Unesco Werelderfgoed) leefde een rijke en kosmopolitische gemeenschap van kooplieden. We wandelden er door het groene landschap met hier en daar heuveltjes. Daaronder bevinden zich de dodenkamers van Vikingen. Je kan er archeologen aan het werk zien. Met een engelengeduld leggen ze botten bloot, maar ook kostbare voorwerpen zoals het heft van een zwaard of een kam...Schuif aan in één van de restaurants waar je je een beetje Viking waant. Je tafelt bij kaarslicht en je eet met een vork met twee tanden. Tijdens de maaltijd komt een kelner discreet een helm (zonder horens!) op je hoofd zetten. Toegegeven, zeer toeristisch allemaal, maar wel leuk!Vikingen! Gallo-Romeins Museum, Kielenstraat 15, 3700 Tongeren. Van 18/10 tot 15/3, ma-vr, 9-17 uur, WE en feestdagen 10-18 uur. Prijs: ? 10 (55+ ? 8), inclusief audiogids. Info: 012 67 03 30 en www.galloromeinsmuseum.be.Ook een aanrader: de expo Vikingen in de Lage Landen (800-1100) in Maastricht.