De Vennbahn en andere wonderen van de Oostkantons

Op 2 juli ging de Vennbahn in de Oostkantons officieel open. Deze fietsroute verbindt Duitsland met het Groothertdogdom Luxemburg via Oost-België. En er zijn nog meer leuke verrassingen die u deze zomer bij onze Duitstalige landgenoten kunt ontdekken....


Er is jaren aan gewerkt, maar nu is het zo ver: sinds 2 juli 2013 kunnen we met de fiets de Vennbahn helemaal narijden. Dit fietspad van 125km lang loopt van Aken in Duitsland naar Troisvierges in het noorden van het Groothertogdom Luxemburg. Een groot deel van de route loopt door de Hoge Venen en de Oostkantons.

Tussen rotswanden

De Vennbahn is aangelegd op het traject van een oude spoorbaan en komt voorbij of in de buurt van bekende plaatsen als Monschau, het Signal de Botrange en Sankt-Vith. Dat betekent dat de route redelijk vlak blijft. Tegelijk is ze nooit saai en kaarsrecht. Ze slingert zich over eenzame stukken natuur en door landelijke gebieden.

De aanleg is het resultaat van een jarenlange samenwerking tussen drie landen (België, Duitsland en het Groothertogdom). De sporen zijn vervangen door een mooi geasfalteerd en breed fietspad. Het Belgische gedeelte vormt de langste fietsroute die tot nu toe in ons land werd aangelegd langs een oud trein- of tramspoor. Het is zeker ook één van de mooiste. Je fietst hier vaak door schitterende stukken natuur en soms tussen rotswanden of over kleine ravijnen.

Stukken van de Vennbahn gingen eerder al open, maar nu is het traject compleet. Of toch bijna: tussen Kalterherberg/Leykaul en Sourbrodt moeten de fietsers voorlopig nog een omleiding volgen via de knooppunten (86-83-80-79-92). Deze zone staat immers bekend als het nestgebied van een zeer zeldzaam geworden kleine zangvogel (het paapje). Daarom wordt nog gewerkt om het tracé van de Vennbahn hier over 1400m te verleggen.

Voor alle info: Toerisme Oostkantons, tel. 080 22 76 64 en www.vennbahn.eu

Spectaculair uitzicht

In de Oostkantons worden drie landen nog op een andere manier verbonden. Op het Drielandenpunt in Gemmenich raken België, Nederland en Duitsland aan elkaar. Het punt ligt op een hoogte van 322,5 meter. Aan de Nederlandse kant is dat meteen het hoogste punt van Nederland. Drie (verplaatsbare) grenspalen geven aan waar de drie landen precies samenkomen.

De locatie bevindt zich in een bosrijk gebied en dat maakt het Drielandenpunt tot een aangenaam uitstapidee op een warme dag. Er vertrekken hier drie boswandelingen van 5 km lang en bij de terugkeer wachten uitnodigende caféterrassen.

Aan de Belgische kant van het punt kunt u de Boudewijntoren beklimmen (betalend). Een glazen lift en enkele trappen later geniet u van een spectaculair uitzicht op de drie landen. Aan de Nederlandse kant van de grens wacht dan weer een groot labyrint (ook betalend).

Meer info: www.drie-grenzen.be en www.drielandenpunt.be

In de renaissance stond het plaatsje Raeren bekend om zijn aardewerken potten en kruiken met decoratieve versieringen (het “Raerens steengoed”). Het dorp heeft ook een waterburcht uit de 14de eeuw. Deze zomer vieren ze hier het feit dat in de burcht vijftig jaar geleden een pottenbakkerijmuseum werd ondergebracht. De burcht en het museum zijn samen uitgeroepen tot Europees erfgoed.

Met een bezoek hier vangt u dus twee vliegen in een klap: een romantische burcht en een museum met zo’n 2.000 stukken waardevol aardewerk van de 15de eeuw tot vandaag.

Praktisch: Burg Raeren, Burgstrasse 86, 4730 Raeren. Open dinsdag-zondag 10-17 uur. Toegang: ?3 (65+: ?2). Info: tel. 087 85 09 03 en www.toepfereimuseum.org

Partner Content