De Nieuwe Wildernis

De Nieuwe Wildernis
© http:///www.rubensmit.nl

In de door de mensen aangelegde polder in het IJsselmeer, schiep de natuur een groot moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden en waterplassen: de Oostvaardersplassen. Ganzen, lepelaars en aalscholvers wisten het gebied te vinden, net als reeën, vossen, hazen, vleermuizen en vlinders. Zelfs de zeearend, die sinds de middeleeuwen niet meer in onze contreiën nestelde, broedt sinds een paar jaar weer in de Oostvaardersplassen.

Om graslanden tot ontwikkeling te brengen zijn er in de jaren '80 Heckrunderen en konikpaarden in het gebied losgelaten. In 1992 volgden de edelherten. Heckrunderen houden met hun graasactiviteiten het grasland in de Oostvaardersplassen open.

Ook de konikpaarden lopen vrij rond in het gebied. Met harems van soms wel 15 paarden houden ze het halfdroge landschap open. Vooral in het voorjaar zijn er veel veulens te bewonderen. Die worden na een jaar door hun vader uit de harem gejaagd om zelf een harem te gaan beginnen. Edelherten houden met hun gegraas vooral het struikgewas in toom. In de bronsttijd in de herfst trekken de herten met hun indrukwekkende geburl de aandacht van de hinden. Soms levert de strijd tussen de herten spectaculaire gevechten op.In de Oostvaardersplassen bepaalt de natuur het ritme.

The circle of life

Twee jaar lang volgde een aantal filmteams de vossen, ganzen, ijsvogels, herten en de grootste kudde wilde paarden van Europa die in dit natuurgebied leven. Het resultaat is een kleine twee uur durende film die de bewoners van de Oostvaardersplassen volgt gedurende de vier seizoenen. Ze brengen op een ongelooflijk boeiende wijze het leven in beeld op een plek die in de lente en zomer een paradijs vormt waar het krioelt van het jonge leven, maar in de winter een grimmig landschap vormt, waar mist, stilte en leegte de regie overnemen.

De beelden zijn adembenemend mooi, van de mier die zich tegoed doet aan de honingzoete uitwerpselen van de bladluis, tot de geboorte van een jong veulen, dat meteen mee moet met de kudde, van de verleidingskunsten van de prachtige ijsvogel, tot de vos die jacht maakt op de kuikens van de grijze gans....Soms aangrijpend maar ook vertederend en op andere momenten humoristisch en ontroerend.

Steun voor Natuurpunt

EMS Films heeft als eerste exclusief toestemming gekregen om het leven in het 6.000 hectare grote gebied ter hoogte van Amsterdam in beeld te brengen. Natuurpunt haalde de film naar ons land en zorgde voor een Vlaamse versie, waarbij het meeslepende verhaal van de film wordt verteld door Johan Heldenbergh. De film wordt vanaf vandaag een week lang getoond in alle Kinepolisbioscopen. Van elk verkocht ticket gaat ? 1 naar Natuurpunt, dat het geld zal gebruiken voor de ontwikkeling van het Grote Netewoud.

Vanaf 25 september in de Kinepolisbioscopen. Meer info en tickets:www.denieuwewildernis.be