De nieuwe maatjes zijn er!

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Op 8 juni is het nieuwe maatjesseizoen van start gegaan en het belooft een goed haringjaar te worden. Enkele receptjes voor lekkere hapjes.

Wie meer wil te weten komen over maatjes, wat deze haringen zo specifiek maakt, hoe en wanneer ze gevangen en bereid worden en wat de specifeieke gezondheidsvoordelen van deze vis zijn, moet zeker het artikel ‘Maatjes: lekker en gezond’ eens lezen.

Al worden maatjes heel vaak zo gegeten, zonder verdere bereiding, toch kunnen deze receptjes u misschien inspireren om er lekkere hapjes of kleine gerechtjes mee te bereiden.

Recepten:

Haringhapjes met tortillachips en pittige saus

Ingrediënten:

3 maatjes, 1 kleine tomaat, 1 kleine ui, 1/2 zak tortillachips, 50 g veldsla, 6 eetlepels zure room, enkele takjes koriander of peterselie.

Bereiding:

  • Verwijder de staarten en snijd de maatjes elk in 6 stukjes.
  • Halveer het tomaatje, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in smalle reepjes.
  • Pel en snipper het uitje.
  • Beleg de tortillachips met wat veldsla, een stukje haring, een theelepeltje zure room, wat reepljes tomaat, wat uisnippertjes en een klein takje koriander of peterselie.

Taco met maatjes en avocado

Bereiding:

  • Schil de avocado en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Snijd de tomaten in vier, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Snijd de bosuitjes in ringetjes en de maatjes in brede repen.
  • Plet de helft van de avocadoblokjes fijn en voeg de zure room, 1 eetl. citroensap, de helft van de tomaat, bosui en koriander toe en meng alles goed door elkaar. Voeg naar smaak zout en versgemalen peper toe.
  • Bestrijk de taco’s dun met 1 eetl. olijfolie en bak ze knapperig bruin. Leg de taco’s op vier borden en strijk het avodacomengsel erover uit.
  • Meng de waterkers met de rest van de avocado, tomaat, bosui, koriander, olijfolie en 1/2de eetl. citroensap.
  • Verdeel de salade en de maatjesreepjes over de taco’s.
  • Sprenkel de rest van het citroensap erover en maal er beetje peper overheen.

Ingrediënten:

4 maatjes, 1 rijpe avocado, 3 tomaten, 2 bosuitjes, sap van een halve citroen, 2 eetlepels fijngehakte koriander, 4 kleine soft-taco’s, 3 eetl. olijfolie, 3 eetl. zure room, 75 g waterkers, zout en versgemalen peper.

Bruschette met maatjes en paprika

Ingrediënten:

1 donkerbruin stokbrood, 3 maatjes, een stuk komkommer, 150 g verse light roomkaas, 2 geroosterde paprika’s, 6 kleine uitjes fijngehakt, 2 eetlepels fijngeknipte bieslook, versgemalen zwarte peper.

Bereiding:

  • Snijd het stokbrood schuin in 8 lange sneetjes en rooster deze goudbruin.
  • Snijd de maatjes in reepjes.
  • Halveer de komkommer in de lengte en verwijder de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Snijd de gegrilde paprika in reepjes.
  • Bestrijk de sneetjes brood royaal met verse roomkaas en verdeel de komkommer, de maatjes en de paprika erover.
  • Strooi tot slot de uien en bieslook erover en maal er een beetje peper overheen.

Haringtartaar met appel

Bereiding:

  • Houd een kwart van de appel apart. Schil de rest van de appel en snijd deze in hele kleine blokjes.
  • Meng de appel met het bieslook, 1 eetl. citroensap en de gembersiroop.
  • Snijd de maatjes in kleine blokjes.
  • Zet de vorm op een bordje en schep een achtste van de haring erin, Schep hierop een kwart van het appelmengsel en daarop weer een achtste van de maatjes.
  • Druk dit goed aan en verwijder de vorm voorzichtig.
  • Maak op dezelfde manier nog 3 bordjes klaar.
  • Meng de rest van het citroensap met de peper, mierikswortel, 2 eetl. water en de olijfolie tot een dressing. Breng op smaak met een weinig zout.
  • Sprenkel wat van de dressing over de maatjestaartjes en druppel de rest eromheen.
  • Snijd het resterende kwartje appel in flinterdunne schijfjes.Versier met een beetje veldsla en de appelschijfjes.

Ingrediënten:

4 maatjes, 2 stevige appels, 1 eetlepel fijngeknipte bieslook, 2 eetl. citroensap, 1/2 eetl. gembersiroop, 1/2 eetl. grof gemalen, zwarte peper, 1 eetl. geraspte mierikswortel, 2-3 eetl. olijfolie, een beetje veldsla voor de versiering, ronde uitsteekvorm van 5-6 cm diameter en 4 cm hoog.

Lunchsalade met maatjes en bietjes

Ingrediënten:

4 maatjes, 1 eetl. citroensap, 1,5 eetl. grove mosterd, 4 eetl. olijfolie, 1/2 eetl. gehakte peterselie, 2 gekookte bietjes (ong. 200 g), 1 appel, 200 g gemengde sla, zout en peper.

Bereiding:

  • Klop in een kommetje het citroensap met 2 eetl. water, de mosterd, de loijfolie en peterselie tot een dressing. Breng op smaak met peper en zout.
  • Wrijf het velvan de bietjes en snijd ze in blokjes. Meng in een kom de bietjes en 2 eetl. dressing door elkaar.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in dunne schijfjes.
  • Snijd de maatjes in repen van ong. 3 cm.
  • Verdeel de gemengde sla over 4 diepe borden en schep de bietjes in het midden.
  • Leg de plakjes appel en de reepjes haring erop en besprenkel met de rest van de dressing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content