© FOTO'S FREDERIC RAEVENS

De Maasvallei op de fiets

Van de Franse grens tot Maastricht loopt vandaag een autovrij fietspad langs de Maas. Bijna 150 km veilig fietsplezier over een gevarieerd, ja zelfs adembenemend parcours.

Een rivier, dat is een levend geschiedenisboek. Lang voor de auto en het spoor bestonden, kwamen goederen, legers en ideeën via het water. De Maas vormt hierop geen uitzondering. Mettertijd werden langs de rivier onneembare burchten, abdijen en bloeiende steden gebouwd, en later lustsloten die tot aan het water reikten. Al die juweeltjes maken ons wat blind voor andere dingen die je kan ontdekken op het ritme van de kabbelende rivier. De Maasvallei telt dan ook tal van minder bekende bezienswaardigheden en landschappen, zoals de steile rotswanden nabij Namen en de luie meanders in het land van Luik, die zo lijken weggelopen uit een prentkaart. Een mooie villa uit de belle époque die ineens opduikt, ochtendnevel die tegen de rotswand blijft hangen, mastodonten van verroest staal op een verlaten industrieterrein... Van die momenten kan je enkel genieten als je je op een trage manier verplaatst.

Zin om enkele mooie Waalse steden te herontdekken? De Maas doet Dinant, Namen (foto), Hoei en ook Luik aan.
Zin om enkele mooie Waalse steden te herontdekken? De Maas doet Dinant, Namen (foto), Hoei en ook Luik aan.© FOTO’S FREDERIC RAEVENS

Geen wakke broodjes

De fiets is erg geschikt om de onbekende parels langs de Maas te ontdekken. Zeker nu de oevers van de rivier de eerste, volledig bewegwijzerde langeafstandsfietsroute van Wallonië vormen en een onderdeel van het internationale fietsnetwerk Eurovelo. Van Givet tot Maastricht kan je over bijna 150 km de stroom volgen op twee wielen, altijd dichtbij de oever. Het grootste deel van de route is autovrij of goed beveiligd, want ze volgt jaagpaden die al eerder waren opgenomen in het Ravel-netwerk. Dat resulteert in een erg vlak parcours, waar je als fietser zelden koning auto tegenkomt. En door de vele wegwijzers moet je al veel moeite doen om verloren te rijden.

De route is opgedeeld in etappes van 25 tot 40 km. Elke etappe begint en eindigt in een toeristische stad met een ruim aanbod aan restaurants en logies. Hierdoor kan je in vier tot vijf dagen het hele parcours afrijden op een comfortabele manier, zonder dat je als een gek moet gaan trappen, wild moet kamperen of je tevreden moet stellen met wakke broodjes in folie.

Verborgen parels

Zin in dit veilige avontuur? Een beschrijving van het volledige parcours kunnen we hier niet geven – laat je gewoon verrassen! We willen je evenmin vervelen met plekken te beschrijven die je vast al kent, zoals Namen, Luik of Dinant. Liever stellen we vijf veel minder bekende parels voor op het parcours tussen Givet en Maastricht, die beslist een stop verdienen.

  • De abdijkerk Saint-Pierre in Hastière-par-Delà

Deze verbazend grote kerk uit de 11de eeuw ligt romantisch tegen de Maasoever aan. Waaraan heeft een klein dorpje als dit zulk een indrukwekkend bouwwerk verdiend? Eigenlijk is dit de kerk van een vroegere abdij die nu verdwenen is. Dit meesterlijke stuk religieuze architectuur in typische romaanse Maaslandstijl is alles wat overblijft. Binnen vind je de oudste koorbanksteunen van België (13de eeuw), kleine blokjes houtsnijwerk waarop de monniken vrijwel ongemerkt konden rusten tijdens de lange dienst.

Abdijkerk Saint-Pierre, Bord de Meuse, 5541 Hastière-au-Delà. Van april tot november, dagelijks van 10 tot 17 uur.

Op de fiets ontdek je ongekende parels langs de Maas, zoals de adbijkerk Saint-Pierre in Hastière.
Op de fiets ontdek je ongekende parels langs de Maas, zoals de adbijkerk Saint-Pierre in Hastière.© FOTO’S FREDERIC RAEVENS
  • De veerman van Waulsort

Het charmante dorpje Waulsort was begin 20ste eeuw een erg geliefd vakantieoord bij de rijke burgerij. Daarvan getuigen nog enkele luxevilla’s in Maaslandse stijl. Ook het dorpje zelf baadt nog altijd in een wat apart belle-époquesfeertje. En het telt de laatste veerman van de Maas: bij gebrek aan een brug zet hij nog altijd, zoals toen, mensen over met zijn pontje.

  • Het middeleeuwse Bouvignes

Vandaag lijkt Bouvignes nog het meest op een voorstad van Dinant, maar in de middeleeuwen was het een autonome stad. Want dit leengoed van de graven van Namen lag recht tegenover Dinant aan de andere kant van de Maas maar behoorde tot het Prinsbisdom Luik. Het belang van dit strategisch gelegen grensstadje valt nog altijd af te lezen aan de ruïnes van de burcht van Crèvecoeur bovenop de rots. Aan de voet van die wand bevindt zich het Maison du patrimoine médiéval mosan, in een fraai pand in 16de-eeuwse Spaanse stijl. Dit erfgoedmuseum toont alle aspecten van het leven aan de Maaskant in de middeleeuwen – zowel de kunst als het dagelijkse leven.

Maison du PMM, Place du Bailliage 16, 5500 Bouvignes. Van dinsdag tot zondag, 10 tot 18 uur.

  • De domkerk van Amay

In de 7de eeuw vestigde de heilige Chrodoara, weduwe van de hertog van Aquitanië, zich hier aan de Maasoever. Al snel na haar dood werd haar graf een druk bezocht bedevaartsoord. En dus werd hier in de 11de eeuw de huidige domkerk Saint-Georges-et-Sainte-Ode gebouwd. Vandaag torent de kerk. een parel van romaanse architectuur, boven het dorp uit. Binnen staat de stenen grafkist van de heilige, met krullen en plantenmotieven een knap voorbeeld van Merovingische kunst. Het schrijn met haar relieken is dan weer een meesterwerk van Maaslandse edelsmeedkunst.

De Domkerk, Place Sainte Ode 2, 4540 Amay. Van april tot september.

  • Het domein van Val Saint-Lambert in Seraing

Wanneer we Luik naderen, verandert de sfeer. Het landschap oogt almaar meer industrieel. We fietsen langs een vroegere cisterciënzerabdij die in 1826 werd opgekocht om er de kristalfabriek van Val Saint-Lambert in onder te brengen. Slechts een deel van de site kan worden bezocht via het museum Cristal Discovery. Via een didactisch parcours kom je alles te weten over glasblazen (mét een demonstratie) en loop je langs iconische stukken van het beroemde kristal.

Cristal Discovery, Esplanade du Val, 4100 Seraing. Van dinsdag tot zaterdag, 10-17 uur. Zondag, 13-17 uur.

De Maasvallei op de fiets
© FOTO’S FREDERIC RAEVENS

Praktisch

  • Download de route op ravel.wallonie.be
  • Het parcours langs de Maas is onderdeel van een fietsroute van de bron in de Vogezen tot de monding in Rotterdam; maasfietsroute.eu

Partner Content