De Limousin, natuurlijk en authentiek

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

De Limousin biedt een grote verscheidenheid aan landschappen. Hier kunt u alle kanten uit: de natuur verkennen te voet of met de fiets, erfgoed en culturele rijkdom ontdekken of kiezen voor avontuur.

De Limousin strekt zich uit over drie departementen: Corrèze, Creuse en Haute-Vienne.

De Limousin, natuurlijk en authentiek

Het Plateau de Millevaches

Bossen, heide, weiden, venen en waterlopen... Ruim drieduizend hectare uitzonderlijk rijke natuur, een paradijs voor wandelaars en trekkers, mountainbikers, ruiters en natuurliefhebbers in het algemeen.

In het westen strekt zich het enorme, door een stuwdam gevormde meer van Vassivière uit. De vroegere Maulde-vallei is nu het grootste meer in de Limousin met een oppervlakte van 1000 ha. Vanop de vuurtoren op het eiland heeft u een adembenemend uitzicht over het wateroppervlak, dat constant van kleur verandert. Een leuke route rond het meer verbindt alle gehuchtjes, die hun sfeervolle karakter hebben behouden.

Het kristalheldere water van het meer nodigt uit tot zwemmen of andere waterpret zoals windsurfen, zeilen, waterskiën. Het meer heeft 3 stranden. In de jachthaven en aan de westoever bij Aupelle kunnen er bootjes worden gehuurd

Meer info: www.pnr-millevaches.fr, www.lelacdevassiviere.com, www.ciapiledevassiere.com

De wolven van Chabrières

De Limousin, natuurlijk en authentiek

In het dierenpark Monts de Guéret leven de wolven in de vrije natuur: zowel grijze wolven uit Europa, als geïmporteerde witte en zwarte wolven. In dit uitgestrekte dierenpark kunt u ze van zeer dichtbij observeren dankzij kijkhutten binnen omheind terrein. In het maison du Loup wordt de ambivalente verhouding tussen mens en wolf inbeeld gebracht. Het dierenpark van les Monts de Guéret ligt 7 km zuidelijk van Guéret.

Meer info: ww.loups-chabrieres.com


Oradour-sur-Glane

De naam Oradour blijft voor altijd verbonden met de gruwelen van de tweede wereldoorlog. Op 10 juni 1944 werd de totale bevolking van 642 mensen brutaal afgeslacht door een SS-divisie. Slechts 5 jongemannen en 1 vrouw wisten aan deze massamoord te ontkomen.

Toen Generaal de Gaulle de resten van het dorp bezocht, nam hij 2 besluiten. Het dorp moest zo blijven, net zoals het na deze gruweldaad werd achtergelaten en er zou een nieuw Oradour gebouwd worden, dat in 1953 werd ingewijd.

Bij de ingang van het dorp is in 1999 een museum ingericht, het Centre de la Memoire. Wie de ingang van het ondergrondse museum passeert, komt midden in het dorp weer bovengronds. Daar zijn alle ruïnes bewaard gebleven. Kleine plaatjes op de huizen geven aan waar er een winkel, een kapperszaak, een garage of kledingatelier gevestigd was. Alles is zo gelaten zoals het op die fatale dag in 1944 is achtergelaten, inclusief de auto van de huisarts, die nog op het dorpsplein staat.

Een bezoek dat tot nadenken stemt.

Meer info: www.oradour.org

Geheimen en mysteries van de Neandertaler

Het dorpje La-Chapelle-aux-Saints in het departement Corrèze werd in 1908 wereldberoemd na de ontdekking van de begraafplaats van een Neandertaler. Het Musée de l’homme de Néandertal: is piepklein maar bijzonder interessant opgebouwd. Het plaatst kanttekeningen bij de wetenschappelijke elementen van dit essentiële baken in de geschiedenis van de mensheid.

Vvoor jonge kinderen is dit museum zeker een aanrader. Elke dag zijn er programma’s waarin ze vuur kunnen leren maken of leren hoe er wordt gejaagd met pijl en boog. Even bellen om het programma van de volgende dag te kennen en desgewenst de kinderen in te schrijven. Meer is er niet nodig.

Meer info: www.neandertal-musee.org

Een kostbaar allegaartje

Het Musée du Président Chirac toont vijfduizend geschenken die de vroegere president van Frankrijk tijdens zijn presidentschap ontving, van grote en rijke staatsmensen maar ook van de modale fransman. Het geheel wordt voorgesteld met een digitaal systeem waarmee u telkens een anekdote of de geschiedenis van het voorwerp kunt leren kennen.

Het museum is gelegen in Sarran, 27 km ten noorden van Tulle.

Meer info: www.museepresidentjchirac.fr

Masgot, het dorpje van de beeldhouwwerken

Dit pittoreske dorpje in het departement Creuse is verfraaid met beeldhouwwerken in graniet van de 19e-eeuwse kunstenaar François Michaud. De wandelaar ontdekt overal verspreid in de straatjes vele mensen- en dierenfiguren die gevels en muren iets bijzonders geven.

In het plaatselijke steenkappersatelier mogen en kunnen zelfs 2-jarigen aan de slag! En uw kunstwerkje neemt u natuurlijk mee naar huis...

Masgot ligt 26 km zuidoostelijk van Guéret.

Meer info: www.masgot.fr

Terra Aventura, Geocoaching, version Limousin

Het principe van geocaching? Een ‘schattenjacht’, als voorwendsel voor onvergetelijke avonturen en prachtige wandelingen. Bij Terra Aventura moeten niet minder dan zestig schatten gevonden worden door de straten en straatjes af te schuimen en daarbij te proberen de raadsels op te lossen. Deelnemers laten zich daarbij door “poï’s” of “bola’s” gidsen tot ze de felbegeerde ‘schat’ hebben gevonden. Ezn originele manier om de streek te verkennen en daarbij wandelen, geschiedenis en technologie te combineren.

Meer info: www.terra-aventura.fr

Reis naar het centrum van de aarde

Van de plantaardige wereld vol licht, dalen we af naar het ondergrondse, minerale universum in de gouffre de la Fage (8 km zuidelijk van Brive-la-Gaillarde).

We gaan op ontdekkingstocht door de twee mijngangen van deze kloof: een haast onwerkelijke ervaring die ons leidt langs een rijkdom aan afzettingen, zoals ongelofelijk mooie versteende watervallen. De kloof is de thuishaven voor vleermuizen: veertien soorten overwinteren geregeld in de Fage.

In de gouffre de la Fage worden animaties voor kinderen georganiseerd met speleologie en paleontologie als basisthema’s.

Meer info: www.gouffre-de-la-fage.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content