In de Stallen staan Wilhelmina's witte lijkkoets en haar schilderwagen. Haar kleding, meubelen en voorwerpen uit de kamers die zij in haar laatste levensfase bewoonde, zijn in de Westvleugel bijeengebracht. Ook haar menwagentje is te zien. En Wilhelmina's draagstoel en looprekje getuigen van het leven van een ouder wordende dame.

Wilhemina's 'thuis'

Wilhelmina beschouwde Paleis Het Loo altijd als haar 'thuis'. Na haar aftreden in 1948 bewoonde ze er enkele bescheiden kamers, ver verwijderd van de officiële paleisvertrekken. Tot op hoge leeftijd schilderde ze en mende ze paarden. Ook schreef ze religieuze pamfletten en het boek 'Eenzaam maar niet alleen', waarvan alle uitgaven getoond worden in de expo.

28 november 1962

Met het overlijden van Wilhelmina op 28 november 1962 eindigde een tijdperk. Voor vele oudere Nederlanders was zij 'hun' koningin gebleven, niet alleen vanwege haar lange regeerperiode (vijftig jaar), maar ook door de steun die zij had gegeven aan het ondergrondse verzet in het bezette Nederland.
Wilhelmina's Levensavond. De Stille Jaren op Het Loo (1948-1962). In Paleis Het Loo Nationaal Museum, Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn. Van 28/11/2012 tot 7/4/2013, di-zo en feestdagen: 10-17.00 u. Toegang: ? 12,50 . Info: www.paleishetloo.nl


In de Stallen staan Wilhelmina's witte lijkkoets en haar schilderwagen. Haar kleding, meubelen en voorwerpen uit de kamers die zij in haar laatste levensfase bewoonde, zijn in de Westvleugel bijeengebracht. Ook haar menwagentje is te zien. En Wilhelmina's draagstoel en looprekje getuigen van het leven van een ouder wordende dame.Wilhelmina beschouwde Paleis Het Loo altijd als haar 'thuis'. Na haar aftreden in 1948 bewoonde ze er enkele bescheiden kamers, ver verwijderd van de officiële paleisvertrekken. Tot op hoge leeftijd schilderde ze en mende ze paarden. Ook schreef ze religieuze pamfletten en het boek 'Eenzaam maar niet alleen', waarvan alle uitgaven getoond worden in de expo. Met het overlijden van Wilhelmina op 28 november 1962 eindigde een tijdperk. Voor vele oudere Nederlanders was zij 'hun' koningin gebleven, niet alleen vanwege haar lange regeerperiode (vijftig jaar), maar ook door de steun die zij had gegeven aan het ondergrondse verzet in het bezette Nederland. Wilhelmina's Levensavond. De Stille Jaren op Het Loo (1948-1962). In Paleis Het Loo Nationaal Museum, Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn. Van 28/11/2012 tot 7/4/2013, di-zo en feestdagen: 10-17.00 u. Toegang: ? 12,50 . Info: www.paleishetloo.nl