Fayza is Arabisch voor winnares, en die naam lijkt profetisch als je het verhaal van deze bijzondere vrouw leest. Als klein meisje in een traditioneel gezin in Marokko ontpopt Fayza zich als een pittig kind, met een brede interesse, een niet te stuiten leergierigheid en een goede pen. Maar als ze de verdediging van haar oudere broer op zich neemt, die tegen de wil van haar ouders met een door hen niet geschikt geachte vrouw wil trouwen, krijgt ze het etiket 'lastpost' opgekleefd. Later vraagt ze zich af of dat de reden is waarom ze op har vijftiende uitgehuwelijkt wordt aan wat haar ouders een goede partij lijkt.

Soap

Eenmaal in Nederland blijkt dat Fayza illegaal het land binnengesmokkeld is en dat ze niet buiten mag, mishandeld en gebruikt wordt door haar man en schoonfamilie. Alleen door haar intelligentie en koppigheid - ze leert zichzelf Nederlands door stiekem naar soapseries te kijken - kan ze ontsnappen, samen met de kinderen die ze inmiddels heeft gekregen. Haar gevecht voor een beter leven, waarin zij en haar kinderen zichzelf kunnen ontplooien, is een boeiend, eerlijk en genuanceerd relaas. Niet het verhaal van elke vrouw van Marokkaanse afkomst, niet het verhaal van elke importbruid, maar wel een goed beeld van moeilijkheden die hun pad kruisen.

Baken

Helemaal nieuw is dit boek niet, het is een speciale editie met foto's van Fayza eraan toegevoegd. De eerste druk dateert uit 2009. Fayza's verhaal zette Amsterdam ertoe aan om onderzoek te gaan doen naar de verborgen vrouwen in de stad en om initiatieven te ontplooien om hen te helpen hun opgelegde isolement te doorbreken. Fayza zelf is goed terecht gekomen, leeft met haar zoon en dochter in vrede en werkt in een tehuis. Met haar boek is ze een baken voor mensen die zich uit een uitzichtloze situatie proberen te vechten.

De uitverkorene. Een importbruid acht jaar lang opgesloten in Nederland. - Fayza Oum'Hamed - uitg. Artemis & co - ? 10 - isbn 9789047201656

Meer waar gebeurde verhalen op onze boekenbladzijde in het oktobernummer van Plus Magazine.

Fayza is Arabisch voor winnares, en die naam lijkt profetisch als je het verhaal van deze bijzondere vrouw leest. Als klein meisje in een traditioneel gezin in Marokko ontpopt Fayza zich als een pittig kind, met een brede interesse, een niet te stuiten leergierigheid en een goede pen. Maar als ze de verdediging van haar oudere broer op zich neemt, die tegen de wil van haar ouders met een door hen niet geschikt geachte vrouw wil trouwen, krijgt ze het etiket 'lastpost' opgekleefd. Later vraagt ze zich af of dat de reden is waarom ze op har vijftiende uitgehuwelijkt wordt aan wat haar ouders een goede partij lijkt.Eenmaal in Nederland blijkt dat Fayza illegaal het land binnengesmokkeld is en dat ze niet buiten mag, mishandeld en gebruikt wordt door haar man en schoonfamilie. Alleen door haar intelligentie en koppigheid - ze leert zichzelf Nederlands door stiekem naar soapseries te kijken - kan ze ontsnappen, samen met de kinderen die ze inmiddels heeft gekregen. Haar gevecht voor een beter leven, waarin zij en haar kinderen zichzelf kunnen ontplooien, is een boeiend, eerlijk en genuanceerd relaas. Niet het verhaal van elke vrouw van Marokkaanse afkomst, niet het verhaal van elke importbruid, maar wel een goed beeld van moeilijkheden die hun pad kruisen.Helemaal nieuw is dit boek niet, het is een speciale editie met foto's van Fayza eraan toegevoegd. De eerste druk dateert uit 2009. Fayza's verhaal zette Amsterdam ertoe aan om onderzoek te gaan doen naar de verborgen vrouwen in de stad en om initiatieven te ontplooien om hen te helpen hun opgelegde isolement te doorbreken. Fayza zelf is goed terecht gekomen, leeft met haar zoon en dochter in vrede en werkt in een tehuis. Met haar boek is ze een baken voor mensen die zich uit een uitzichtloze situatie proberen te vechten.De uitverkorene. Een importbruid acht jaar lang opgesloten in Nederland. - Fayza Oum'Hamed - uitg. Artemis & co - ? 10 - isbn 9789047201656Meer waar gebeurde verhalen op onze boekenbladzijde in het oktobernummer van Plus Magazine.