De kick van uw leven!

Actieve, avontuurlijke vakanties kennen steeds meer bijval. We willen wel eens wat anders dan zon, zee en strand. Onze grenzen verleggen, zelf initiatief nemen, even buiten de lijntjes kleuren of in een totaal andere wereld leven, dat werkt verfrissend.

Reizen is van alle tijden, maar het toerisme zoals we dat nu kennen is een vrij recent fenomeen. Het is vooral vanaf de jaren 60 dat het toerisme een ware explosie kende. Het massatoerisme was geboren: we namen met zijn allen massaal, vaak op hetzelfde moment en op dezelfde plaatsen vakantie. Op hotel gaan naar de zon was (en is) de populairste vakantieformule maar er kwam ook een reactie van mensen die hun reishonger op een heel andere manier wilden stillen. De hippies van de jaren 60 en 70 deden dat als een vorm van rebellie tegen de dominante cultuur, vandaag willen we onze grenzen verleggen, iets opsteken van andere culturen en ons op deze manier geestelijk verrijken. Het gevolg is logisch: onze drang om anders te gaan reizen, beïnvloedt het aanbod van de reisorganisatoren meer en meer. Er is nu een rijk palet van keuzemogelijk-heden op de markt voor wie het avontuur zoekt of gewoon maar een kick, nostalgie of authenticiteit,... Want er zijn zoveel manieren van reizen als er mensen zijn. Welke formule past het best bij u?

Welk vervoermiddel?

De auto en het vliegtuig zijn de meest klassieke vervoermiddelen om op onze vakantiebestemming te geraken, maar eens ter plaatse zijn er tal van mogelijkheden om ons verblijf op een actieve manier in te vullen.

1. Geen

Wandelvakanties naar de bergen van Frankrijk, Oostenrijk of Zwitserland zijn altijd populair geweest, maar vandaag vindt u touroperators die zich haast uitsluitend specialiseren in wandelreizen. Meestal bieden ze een gamma aan dat gaat van weekends op kortbijbestemmingen tot trekkings aan de andere kant van de wereld. Het aanbod wordt opgedeeld in wandelniveaus zodat iedereen wel een vakantie vindt die is aangepast aan zijn conditie. Wandelvakanties kunnen in comfortabele omstandigheden gebeuren met overnachting in hotels, maar ook met rugzak en tent. Bij de lichte wandelreizen staat cultuur en natuur centraal, terwijl de avontuulijke expedities gericht zijn op mensen met een perfecte conditie. Voor liefhebbers van de bergen blijven de Alpen en de Pyreneeën in trek, maar er worden nu ook groeps- en individuele reizen voorgesteld naar de bergen van Roemenië, Bulgarije, Polen, Turkije of het Atlasgebergte in Marokko. Vaak wordt uw bagage ’s avonds op de bestemming geleverd, bij de meer avontuurlijke formules moet u ze zelf dragen.

Vele liefhebbers van het gebergte dromen van een reis naar Nepal of Tibet en ook dat kan zonder dat u daarvoor een doorgewinterde alpinist hoeft te zijn. Want er bestaan ook lightwandelingen, met bijvoorbeeld een bezoek aan het basiskamp van de Everest. De meer extreme wandelingen in dit gebied zijn voorbehouden voor doorzetters, net als in het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte waar je trekkings kunt maken langs passen van meer dan 4500 meter, mét uniek zicht op de toppen van de mooiste zesduizenders ter wereld.

Zodra de onlangs door modder overspoelde route is vrijgemaakt, wordt een trekking langs de Peruaanse Incatrail naar het magische Machu Picchu opnieuw een culturele aanrader. In Zuid-Afrika is eind vorig jaar de Rim of Africa geopend, 650 kilometer trektochten door het bergachtige gebied langs de Kaap. Maar wandelen hoeft niet altijd in de bergen te gebeuren. Veel reisorganisaties bieden woestijntochten aan. Het voorjaar is een ideale periode voor een woestijnreis: de dagen worden langer, zonniger en warmer terwijl het nog voldoende afkoelt voor een verkwikkende nachtrust. Het spel van licht en schaduw, de uitgestrektheid en de complete stilte, het majestueuze panorama,... een woestijnreis is een intense en ontroerende ervaring. Populair zijn de Libische woestijn, Jordanië, Namibië, Mongolië en de Sinaïwoestijn in Egypte. En de ene reis is de andere niet, want elke woestijn is anders. Sommige bestaan voornamelijk uit zandduinen, andere uit zandsteen en graniet...

Reisorganisaties die gespecialiseerd zijn in wandelreizen Te Voet, tel. 03 285 99 990 en www.tevoet.be – Anders Reizen, tel. 013 33 40 40 en www.andersreizen.be, ook te boeken via Joker, www.joker.be – Xplore 360, tel. 052 36 94 08 en www.xplore360.com – Djoser-Divantoura, www.djoser.be, tel. 09 223 00 69

Een rond-de-wereldticket

Een reis rond de wereld is wellicht de avontuurlijkste droom die u waar kunt maken, maar bij velen ontbreekt het aan tijd en financiële middelen om zoiets te realiseren. Met een round-the-worldticket komt die droom een flinke stap dichterbij. De laatste jaren hebben luchtvaartmaatschappijen zich verenigd in grote allianties zoals One World, Star Alliance of Sky Team. Met een round-the-worldticket van één van deze allianties kunt op eigen ritme rond de wereld reizen door gebruik te maken van alle luchtvaartmaatschappijen die bij de alliantie zijn aangesloten. De reistijd bedraagt minimaal 10 dagen en maximaal één jaar. U stippelt zelf de route uit. Bij sommige tickets moet u vooraf kiezen in welke richting u de tocht maakt (oostelijk of westelijk) en wordt een maximaal aantal vluchten of vliegmijlen vastgelegd. De prijs van een round-the-worldticket is afhankelijk van het aantal gekozen zones en de klasse waarin u wenst te reizen (economy, business of first class). De goedkoopste formules zijn al beschikbaar vanaf euro 2000.

Round-the-worldtickets hebt u onder meer bij Airstop: tel. 070 233188, www.airstop.be en bij Connections: tel. 070 23 33 13 en www.connections.be

2. Een paard (of een andere viervoeter)

De kick van uw leven!

Met het paard komt u een stuk sneller vooruit dan te voet en bent u toch één met de natuur. In dunbevolkte gebieden is het een ideaal vervoermiddel. In onze eigen Ardennen zijn al heel wat mogelijkheden, ook meerdaagse trektochten met overnachting in hutten. Toch nog iets avontuurlijker is een paardentocht door Kirgizië en via een bergpas naar China, met een ontmoeting met Kirgizische nomaden en Oeigoeren. Ook in landen als Ethiopië, India, Tadjikistan, Argentinië, Venezuela, Zuid-Afrika en IJsland worden paardenvakanties aangeboden. Maar vergeten we ook de andere viervoeters niet. Een kameeltocht door de woestijn kan voor enkele uren maar ook voor een trekking van ettelijke dagen met verblijf in tenten in de woestijn. Leuk voor gezinnen zijn de ezelstochten in Franse streken als de Jura, de Cevennen, Bretagne en het Massif de Mont Blanc, maar ook in Marokko bijvoorbeeld. Afhankelijk van de grootte van het gezin krijg je een of meerdere viervoeters ter beschikking en kun je op pad. De ezel vervoert niet alleen de bagage, maar de kinderen kunnen hem ook als rijdier gebruiken als het even lastig wordt. ’s Avonds kunnen ze hun levende vervoermiddel zelf verzorgen.

Tochten te paard o.a. met: Joker reizen (Kirgizië), www.joker.be – Xplore 360 (Andalusië, Ethiopië, IJsland, India, Tadzjikistan, Venezuela), www.xplore360.com. In de Ardennen: www.paardentochten-ardennen.be. Met kameel: tel. 056 500712 en www.mttravel.be

3. De fiets

Langere fietsvakanties kennen ook succes, volgens hetzelfde principe als de wandelvakanties, met het afleveren van bagage ’s avonds in het hotel of op de slaapplaats. De bekendste buitenlandse bestemmingen zijn Duitsland (met de streek van de Moesel en Sauerland als absolute trekpleisters), Frankrijk en Spanje. De laatste jaren worden ook fietsvakanties in Oost-Europa aangeboden, in landen als Polen en Slovenië. Een aantal tour-operators biedt ook recreatieve fietsvakanties in heel Europa aan, speciaal voor families met kinderen: lichte trips met onderweg leuke bezoekjes met overnachting in kindvriendelijke hotels. Meestal wordt er gefietst langs jaagpaden en oude spoorwegbeddingen. Gespecialiseerde nichespelers zoeken het verder met groeps- of individuele fietstochten in alle continenten: fietsen en kamperen in Kenia en Tanzania, maar ook tochten in Bali, Thailand, Cambodja, Loas, Cuba of Costa Rica, steeds met respect voor bevolking en omgeving, en technische ondersteuning bij averij.

Info fietsvakanties: (ook kindvriendelijke) www.belgianbiking.be – verre reizen: www.flyandbike.bewww.fietsvakantiewinkel.nl – Ierland: www.gallia.be – mountainbiken in de Vercors: www.xplore360.com – Marokko, China,Vietnam,Cuba: www.djoser.be

4. De motorfiets

De kick van uw leven!

Zelfs grote touroperators als Thomas Cook bieden nu een brochure Motorreizen aan. Rijden op een motorfiets geeft een gevoel van vrijheid, terwijl u toch grote afstanden kunt overbruggen en de mooiste landschappen doorkruisen. Georganiseerde motorreizen lopen langs speciaal uitgestippelde routes met kleine wegeltjes met veel bochten en zo weinig mogelijk snelwegen. De deelnemers krijgen een roadbook mee en kunnen de route eventueel ook op hun gps opladen. Touren in de Dolomieten, de Pyreneeën, Toscane, de Eiffel of de Vogezen zijn het populairst. Maar Harley Davidsonfans trekken liever naar de States, om daar als Easy Riders met een gehuurde moto langs de highways te cruisen.

De dappersten onder ons trekken met een offroadmoto naar de woestijnen van Marokko of Tunesië. De Trans Tunesia (23/4 tot 9/5), die al meer dan 20 jaar wordt georganiseerd door het blad Moto 80, is een toeristische raid langs de mooiste pistes in Tunesië. Het gaat hier niet om een competitie, wel om maximaal te genieten van het motorrijden in een uniek kader en een aangename sfeer. Iedereen rijdt op zijn ritme met groepjes van 3 of 4 deelnemers. Dagelijks wordt tussen de 200 en de 400 km afgelegd. De echte offroadrijders verkiezen de moeilijkste route, terwijl de liefhebbers van toerisme en duorijders de zwaarste moeilijkheden omzeilen om meer te kunnen genieten. Ervaren mecaniciens en artsen vergezellen de deelnemers over heel de reisroute en een vrachtwagen brengt elke avond de bagage tot bij het hotel.

Info motorvakanties Club Moto 80: tel. 02 387 27 41 en www.clubmoto80.be – Thomas Cook: www.thomascook.be/motorreizen – Aziatische landen (Viet-nam, Cambodja, Nepal, Tadzikistan): Xplore360, www.xplore360.com – Har-ley Davidsonreizen in de States: Wings and wheels, www.wnw.be/america

Rijden met de Vespa

De scooter is terug van weggeweest en vooral de mythische Vespa spreekt tot de verbeelding. Een aantal reisorganisaties biedt ook tochten op deze sympathieke tweewieler aan. Dit is zowel het geval in België als in Italië. In Limburg krijgt u routes door Haspengouw voor de wielen geschoven, maar ook rond Knokke, in het Maasland en de streek rond Spa kunt u terecht. In Italië kan dat o.a. in Piemonte, Toscane en de Marken.

Info over routes in Limburg: www.vesparoute.com – in Italië: www.kalitumbatravel.be – in Italie en Spanje: www.livetotravel.eu – ook bij Pegase: tel. 070 750 242 en www.pegase.be

5. Een oldtimer

Zijn oldtimers avontuurlijker omdat u meer kans hebt ermee in panne te vallen? In ieder geval is het zo dat reizen met een oldtimer hoog op het droomlijstje van menig nostalgicus staat. In Cuba kunt u nog in een oude Amerikaanse slee stappen die als taxi dienstdoet, maar er zijn ook organisaties die volledige reizen met oldtimers aanbieden. Neem bijvoorbeeld een reis langs de Lago Maggiore, door de heuvels van Toscane of de bergpassen van de Dolomieten aan het stuur van een open Alfa Romeo uit de jaren vijftig, een Giulia Spider zoals die van Brigitte Bardot in de film Le Mépris. La douce France is het ideale decor om prinsheerlijk in een 2 pk’tje rond te tuffen. Maar in Berlijn kunt u een heel andere ervaring opdoen: aan boord van een echte Trabant de Wall Ride volgen, op zoek naar sporen van de Muur die 20 jaar geleden verdween.

Reizen met oldtimers Alfa’s in Italië: Nostalgic Reizen, www.nostalgic.be – Classic Car Rally aan Cosa Brava, www.ambiancetravel.be – 2pk’s in Frankrijk: www.escapadeuche.com en www.livetotravel.be – Trabants in Berlijn: www.trabi-safari.de

6. Het openbaar vervoer

In vele landen is gebruik maken van het openbaar vervoer op zich al een avontuur. U zit er tussen de plaatselijke bevolking (om nog te zwijgen van het lokale veebestand) in voertuigen die meestal niet over het comfort beschikken dat we in Europa gewend zijn, maar charme hebben deze bussen en hun passagiers in overvloed, zodat zo’n rit een memorabel moment van de reis kan worden. Een aantal reisorganisatoren maken er dan ook een punt van met het lokale transport te reizen en zo optimaal contact te krijgen met de lokale bevolking. Ook leggen ze er de nadruk op dat elke eurocent die je dan uitgeeft de lokale economie rechtstreeks ten goede komt (en daar is geen speld tussen te krijgen).

Reizen met het openbaar vervoer o.a. bij Joker: www.joker.be, Vreemde Kontinenten: www.vreemdecontinenten.be

De kick van uw leven!

Met een luchtballon opstijgen, is sowieso een ongelooflijke ervaring maar als u dan nog over de mooiste plaatsen ter wereld kunt vliegen, kan de ervaring helemaal niet meer stuk. Zo is het mogelijk om voor een redelijke prijs met een luchtballon over de Nijl te zweven, en over de Vallei der koningen, met de tempels van Ramses III en Hatsjepsoet. Ook een ballonvaart maken over de grillige rotsformaties van het Turkse Cappadocië is een hele ervaring, of over het ruige Australische landschap. Maar de mooiste ballonvaart die u kunt maken is wellicht deze boven de safariparken van Serengeti en Masai Mara, bij voorkeur bij zonsopgang wanneer de meeste dieren al uit de veren zijn en u olifanten, giraffen, leeuwen en nijlpaarden rustig vanuit uw mand kunt observeren. Traditioneel wordt er na de landing in de natuur gepicknickt met toast en champagne. Een dure maar onvergetelijke ervaring.

Reizen met een luchtballon bij diverse reisorganisatoren, onder meer boven de Nijl: Sunworld/Meditteranea, www.sunworld.be en Thomas Cook, www.thomascook.be

Waar verblijven?

1. Bij mensen thuis

Een aantal reisorganisaties biedt logies bij de lokale bevolking thuis, zodat u volledig ondergedompeld wordt in het dagelijkse leven van de streek die u bezoekt.

Logeren bij diverse volkeren: o.m. bij Joker, www.joker.be – bij de bedoeïenen: Vreemde Kontinenten, www.vreemdekontinenten.be

2. In tentenkampen

Als de Libische president Kadhafi naar België komt, brengt hij zijn eigen tent mee. Dat heeft blijkbaar enkele touroperators op ideeën gebracht, want u kunt nu ook verblijven in een luxueus tentenkamp in de Libische woestijn. En wie Oezbekistan bezoekt, kan in een authentieke yoert wonen en zo de lokale cultuur ontdekken. Dergelijke yoerts vindt u ook verder naar het oosten langs de zijderoute, in landen als Kirgizië en China.

In Oman zijn er allerlei campingvoorzieningen: van sober tot superluxueus. In Wahiba Sands bijvoorbeeld kunt u logeren in een bedoe-ïenentent. Maar in de bergen, aan de voet van de Djebel Akhdar, ligt Hud Hud Nizwa met ambachtelijke meubelen, handgeweven tapijten, olielampen en prachtige luchters. In het Desert Nightcamp beschikken de tenten zelfs over een heuse badkamer. En voor wie dit alles toch net iets te avontuurlijk klinkt, kan nog altijd op een camping in Europa terecht om daar een middeleeuwse tent, een tipi of een visserslodge te huren.

Logeren in tentenkampen in Oezbekistan en Tanzania (o.m.): Neckermann, www.neckermann.be – in Kirgizië: bij Joker, www.joker.be – in Oman: www.Omanhotels.com/desertnightscamp – op diverse plaatsen bij ecamp: www.ecamp.be

3. In ijshotels

Het eerste ijshotel ging in 1989 in Zweden open, maar daar bleef het niet bij. Ondertussen zijn er vier in Noorwegen, drie in Finland, één in Canada en één in Roemenië. Ze worden telkens opgebouwd in november en blijven staan tot ze smelten, meestal in april. Het is er nooit meer dan 5 graden, maar buiten is het natuurlijk nog veel kouder.

Info ijshotelswww.icehotel.com – diverse locaties o.a. via Asteria Expeditions, www.asteriaexpeditions.be

Slaap eens in een zetel

Contact nemen met de lokale bevolking is een verrijkende ervaring. En als die u dan nog een gratis slaapplaats aanbieden ook, wordt het pas echt uniek. Dat is het idee achter couchsurfing, een internationaal gastvrijheidsnetwerk op het internet met meer dan 1 miljoen leden. Wie zich aanmeldt op de website en een kleine bijdrage betaalt, kan in contact treden met andere leden over de hele wereld die een slaapplaats aanbieden. Het kan zijn dat u op de zetel moet slapen, of op een matje op de grond, maar dat kan evengoed in een luxueus bed zijn. Zelf kunt u reizigers ook een slaapplaats aanbieden.

Info: www.couchsurfing.org

Partner Content