De herinneringen van peter (17)

Zestien afleveringen lang brachten we u hier het minder bekende wedervaren van de soldaten die in 1914 klem raakten tussen het Duitse leger en de Nederlandse grens en in een Nederlands interneringskamp belandden. In dit laatste deel vindt u een hoop bronnen die u op weg kunnen zetten naar uw verhaal.

De geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in ons land wordt beheerst door de beelden en verhalen van de loopgravenoorlog in de Westhoek, de modder en het gas. Over hoe de zowat 40.000 Belgische soldaten die in Nederland geïnterneerd werden (maar bijvoorbeeld ook de krijgsgevangenen in Duitse kampen) de oorlog doorkwamen, is er een pak minder informatie. Hoewel. In de meeste boeken over WOI wordt er dan wel heel bondig – en niet altijd even correct – over bericht, maar verspreid over het internet zijn een boel interessante bronnen beschikbaar, waar we voor deze reeks terecht konden. Om u de kans te bieden om ook het verhaal van uw verwant in de Nederlandse interneringskampen (of op de vlucht) te achterhalen, geven we hier een overzicht van mogelijke informatiebronnen. Geef niet te snel op en denk eraan van ook die oude trouwe Google te raadplegen!

Legerdossiers:

– officieren: beperkt inkijkbaar in het documentatiecentrum van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis
– gewone soldaten en onderofficieren geboren voor 1 januari 1889:
http://klm-mraiwp.bh-a.eu/fmi/iwp/cgi?-db=DossiersOfficiers&-loadframes
– soldaten en onderofficieren geboren na 31 december 1888:
Stafdepartement Inlichtingen en Veiligheid, Sectie Archieven,
Kwartier Koningin Elisabeth,
Blok 6C
Eversestraat 1
1140 Evere.
Tel : 02/701.31.78

e-mail: xavier.vantilborg@mil.be

Studiecentrum:

De Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog probeert alle informatie over Nederland in de Eerste Wereldoorlog te coördineren, dus hier kunt u al een en ander beginnen te zoeken.

http://www.ssew.nl/

Ook interessant:

http://www.wereldoorlog1418.nl/vluchtelingen/index.htm

http://www.vijfeeuwenmigratie.nl/term/Vluchtelingen%20uit%20Belgi%C3%AB/volledige-tekst

http://www.europeana1914-1918.eu/nl

Het kamp in Harderwijk:

Dit erg goede boek geeft een vrij volledig beeld van het leven in het Belgenkamp in Harderwijk:
Gehalveerde mensen. Het Belgenkamp in Harderwijk 1914-1918 – Anton Reijngoudt – uitg. BDU – isbn 9070150654)

De kampen in de Veluwe (Harderwijk, maar ook Nunspeet, Elburg, Ermelo, Oldebroek)

De mensen van het streekarchivariaat zijn volop bezig met het online beschikbaar maken van bronnen over de zogenaamde Vluchtoorden. Er zijn dus nogal wat onderdelen nog ‘in bewerking’. Wel al (gedeeltelijk) beschikbaar is een lijst met Belgen in het kamp in Harderwijk. Met een simpele ‘Find’-opdracht op naam (probeer verschillende spellingen) komt u een heel eind. Nog op deze site vindt u een krantenarchief dat erg toegankelijk is. De mensen van het streekarchivariaat zijn erg vriendelijk, mail ze gerust bij problemen. Maar ook als er geen problemen zijn, kunt u hen helpen door hen ingescande foto’s en dergelijke van uw familielid in een van de vluchtoorden toe te mailen.
http://www.streekarchivariaat.nl/nl/
Onderstaande link brengt u naar de site van de musea in Gelderland, waar u ook voorwerpen vindt in verband met de Eerste Wereldoorlog.
http://www.collectiegelderland.nl/

Gaasterland

Hier vindt u info over Belgische vluchtelingen in Gaasterland
http://www.langsdeluts.nl/A%20007%20Belgische%20vluchtelingen.html

Uden

www.vluchtoord-uden.nl

Gouda

http://www.goudsecanon.nl/30/1914/Belgische-vluchtelingen/

Kranten en tijdschriften

Op onderstaande link kunt u grasduinen in een hoop historische Nederlandse kranten, tijdschriften en boeken.
http://www.delpher.nl/

Internetfora:

Op deze internetfora vindt u mensen die zo ‘gebeten’ zijn door WOI dat ze u mogelijk kunnen helpen als u iets niet goed begrijpt, niet goed weet war u wat moet zoeken enzovoort. Soms vindt u al wat u zoekt door de zoekfunctie te grbuiken.
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/
http://ablhistoryforum.be
Succes!



Partner Content