TIPS & TRICKS

  • Wist u dat er wereldwijd ongeveer 1950 soorten garnalen zijn, waarvan er 300 door de mens gegeten worden?
  • Garnalen zijn vetarm en vormen een uitstekende bron van proteïnen plus van calcium, magnesium, natrium, zink, vitamine B en PP (niacine).
  • Denk er bij aankoop aan dat van 1 kilo ongepelde garnalen, de helft in de vuilnisbak terechtkomt, tenzij u de schalen gebruikt in een bouillon (voor risotto bijvoorbeeld).
  • Garnalen worden in gezouten water klaargemaakt. Haal ze uit het water zodra ze verkleuren, anders worden ze taai.
  • In het vriesvak kiest u beter voor gamba's. Hun vlees is beter bestand tegen de koude. Kleine formaten geven veel vocht af en worden sneller taai.
  • Heerlijk bij het aperitief: een spiesje van garnaal en mango.
  • Nog een aanrader: enkele grijze garnalen in witloofsoep.
  • Als saus bij witte vis kunt u op het einde van de kooktijd grijze garnalen toevoegen aan een bechamelsaus op basis van witte wijn en champignons.
  • Laat grote garnalen marineren in een gekruide saus en rijg ze daarna aan spiesjes om ze te bereiden op de barbecue. Ze zullen minder droog zijn.
  • Interessante website: www.grijzegarnaal.be

Nems van garnaal en zwarte paddenstoel

Ingrediënten voor 4 personen:
80 g gedroogde zwarte paddenstoelen, 75 g rijstvermicelli, 16 garnalen, 2 wortels, 1 ei, 1 koffielepel suiker, 1 eetlepel sojasaus, peper, 16 rijstblaadjes, frituurolie.

Bereiding:

1. Week de zwarte paddenstoelen 10 minuten in warm water, laat ze uitlekken en hak ze in grove stukken.

2. Week de rijstvermicelli 5 minuten in lauw water, laat ze uitlekken en snijd ze in stukken.

3. Pel de garnalen. Schil de wortels en snijd ze in fijne staafjes.

4. Meng de garnalen, de paddenstoelen, de vermicelli, het ei, de suiker en de sojasaus in een slakom. Kruid met peper en zout.

5. Giet water in een schaal. Leg er even een rijstblaadje in, om te weken. Spreid het daarna uit op het werkblad en schep er een soeplepel van de vulling op, samen met de wortelstaafjes, maar laat aan elke zijde 2,5 cm over.

6. Vouw de zijkanten naar binnen dicht op de vulling, rol de nems op en druk goed aan. Laat ze een uur rusten in de koelkast.

7. Verhit de frituurolie en bak de nems in kleine hoeveelheden gedurende 4 tot 5 minuten aan elke zijde aan tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer warm.

Garnalensalade met pompelmoes, room en dille

Ingrediënten voor 4 personen:
3 roze pompelmoezen, 1 takje dille, 16 roze garnalen, 2 soeplepels room, zout en peper.

Bereiding:

1. Pel twee pompelmoezen tot op het vruchtvlees. Doe ze in stukken door met een mes tussen de fijne vliezen te snijden. Werk op een snijplank met gootje om het pompelmoessap op te vangen. Pers het sap van de derde pompelmoes uit en houd het apart.

2. Was het takje dille, verwijder de blaadjes en leg ze opzij. Pel de garnalen.

3. Verdeel de stukken pompelmoes harmonieus over 4 kommen, samen met 4 garnalen per kommetje.

4. Klop het pompelmoessap op met de room, de dille, zout en peper. Sprenkel de dilleroom over de garnaalsalade.

5. Plaats in de koelkast tot vlak voor het opdienen.

Moqueca de Camarao

Ingrediënten voor 4 personen:
2 wortels, 200 g aardappelen, 200 g spinazie, 1 eetlepel olie, 1 blik gepelde tomaten, 1 blik kokosmelk, zout, peper, 2 eetlepels nuoc nam (vissaus),1 mespuntje suiker, rode kerrie, 1 lente-ui, 1 eetlepel boter, 400 g garnalen.

Bereiding:

1. Schil de wortelen en aardappelen, rasp ze en hak de spinazie fijn.

2. Bak de wortelen en aardappelen in een eetlepel olie, voeg de gepelde tomaten toe en laat gedurende 10 minuten zachtjes koken.

3. Giet er de kokosmelk bij en kruid met peper en zout. Voeg ook de vissaus, het mespuntje suiker en de kerrie toe.

4. Was de ui, snijd het groene gedeelte in ringen en leg opzij. Hak de rest fijn en bak in een pan met de boter en de garnalen.

5. Voeg de spinazie toe en meng het geheel, samen met de groenten en de kokosmelk.

6. Versier met de groene uiringetjes en dien op.

Ingrediënten voor 4 personen:80 g gedroogde zwarte paddenstoelen, 75 g rijstvermicelli, 16 garnalen, 2 wortels, 1 ei, 1 koffielepel suiker, 1 eetlepel sojasaus, peper, 16 rijstblaadjes, frituurolie. Bereiding:1. Week de zwarte paddenstoelen 10 minuten in warm water, laat ze uitlekken en hak ze in grove stukken. 2. Week de rijstvermicelli 5 minuten in lauw water, laat ze uitlekken en snijd ze in stukken. 3. Pel de garnalen. Schil de wortels en snijd ze in fijne staafjes. 4. Meng de garnalen, de paddenstoelen, de vermicelli, het ei, de suiker en de sojasaus in een slakom. Kruid met peper en zout. 5. Giet water in een schaal. Leg er even een rijstblaadje in, om te weken. Spreid het daarna uit op het werkblad en schep er een soeplepel van de vulling op, samen met de wortelstaafjes, maar laat aan elke zijde 2,5 cm over. 6. Vouw de zijkanten naar binnen dicht op de vulling, rol de nems op en druk goed aan. Laat ze een uur rusten in de koelkast. 7. Verhit de frituurolie en bak de nems in kleine hoeveelheden gedurende 4 tot 5 minuten aan elke zijde aan tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer warm. Ingrediënten voor 4 personen:3 roze pompelmoezen, 1 takje dille, 16 roze garnalen, 2 soeplepels room, zout en peper. Bereiding:1. Pel twee pompelmoezen tot op het vruchtvlees. Doe ze in stukken door met een mes tussen de fijne vliezen te snijden. Werk op een snijplank met gootje om het pompelmoessap op te vangen. Pers het sap van de derde pompelmoes uit en houd het apart. 2. Was het takje dille, verwijder de blaadjes en leg ze opzij. Pel de garnalen. 3. Verdeel de stukken pompelmoes harmonieus over 4 kommen, samen met 4 garnalen per kommetje. 4. Klop het pompelmoessap op met de room, de dille, zout en peper. Sprenkel de dilleroom over de garnaalsalade. 5. Plaats in de koelkast tot vlak voor het opdienen.Ingrediënten voor 4 personen:2 wortels, 200 g aardappelen, 200 g spinazie, 1 eetlepel olie, 1 blik gepelde tomaten, 1 blik kokosmelk, zout, peper, 2 eetlepels nuoc nam (vissaus),1 mespuntje suiker, rode kerrie, 1 lente-ui, 1 eetlepel boter, 400 g garnalen. Bereiding: 1. Schil de wortelen en aardappelen, rasp ze en hak de spinazie fijn. 2. Bak de wortelen en aardappelen in een eetlepel olie, voeg de gepelde tomaten toe en laat gedurende 10 minuten zachtjes koken. 3. Giet er de kokosmelk bij en kruid met peper en zout. Voeg ook de vissaus, het mespuntje suiker en de kerrie toe. 4. Was de ui, snijd het groene gedeelte in ringen en leg opzij. Hak de rest fijn en bak in een pan met de boter en de garnalen. 5. Voeg de spinazie toe en meng het geheel, samen met de groenten en de kokosmelk. 6. Versier met de groene uiringetjes en dien op.