De Groote Oorlog op de Boekenbeurs

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Van 31 oktober tot 11 november is de Boekenbeurs toe aan haar 77ste editie. Op 3 zondag november zoomt het programma van het Auteurspodium in op De Groote Oorlog. Hoe kijken we terug op deze gruwelijke oorlog? Hoe hielden de frontsoldaten het uit aan de IJzer? Hoe lang hield de Antwerpse fortengordel stand? En niet te vergeten: hoe verging het de gewone mensen en kinderen? De Groote Oorlog – om nooit te vergeten. I.s.m. Plus Magazine.

Vanaf 13 uur stellen tal van auteurs in diverse zalen hun boeken rond het thema van de eerste wereldoorlog voor. Op het programma:

WO I door de ogen van een 11-jarige

13u – 13.45u Groene Zaal
Hoe was het om 11 jaar te zijn toen Wereldoorlog I uitbrak? In ‘De grote verliezer’ vertelt Karen Dierickx het aangrijpende verhaal van Margrietje. Zij ziet haar vader naar het front vertrekken en moet zelf op de vlucht slaan als Antwerpen valt. En wat met de mysterieuze dodendraad? Ontdek hoe de familiegeschiedenis van Karen dit boek inspireerde. Voor 10-12 j. (Pelckmans)

Milans Groote Oorlog

13.30u – 14.15u Rode Zaal
Meesterverteller Patrick Lagrou brengt WO I tot leven in een spannend verhaal. Op vakantie in de Westhoek sleurt Opa Miel kleinzoon Milan mee van het ene oorlogsmonument naar het andere. ’n Saaie bedoening! Maar dan hoort Milan vreemde geluiden in de kelders van de vakantiehoeve. Hij gaat in zijn eentje op verkenning en belandt middenin ... de grote oorlog. Voor 10-12 j. (Clavis Uitgeverij)

Burgers in de Groote Oorlog

14u – 14.45u Blauwe Zaal
Hoe verging het de gewone mens tijdens de oorlog? Geert Spillebeen vraagt het aan drie auteurs. In ‘De allerlaatste getuigen van WO I’ geeft Philip Vanoutrive oorlogskinderen uit ’14-’18 – nu hoogbejaard – een stem. Voor de ene was het een spannende tijd, voor de andere spatten de kinderdromen als een granaat uiteen. Uniek zijn ook de oorlogsdagboeken van Louis Barthas, die 35 was in 1914. Als een volleerd journalist doet hij verslag van het leven in de loopgraven. En Diane Dekeyzer verzamelde in ‘Nieuwe meesters, magere tijden’ een schat van verhalen en foto’s van vluchtelingen. (EPO, Lannoo, Uitgeverij Van Halewyck)

De Groote Oorlog opgetekend

14u – 14.45u Groene Zaal
Met ‘De Groote Oorlog’ schreef Sophie De Schaepdrijver hét standaardwerk over Wereldoorlog I. De Duitse inval van 4 augustus 1914 bracht ons kleine neutrale koninkrijk in één klap midden in het oog van de storm. De oorlogsjaren van ‘Brave Little Belgiëium’ – een flatteuze term van de geallieerde pers – worden in het boek nauwkeurig opgetekend. (VBK België i.s.m. Vredescentrum)

De Groote Oorlog in spotprenten

14.30u – 15u Gele Zaal
Spotprenten vereenvoudigen de actualiteit en maken die begrijpbaar – ook in tijden van oorlog. ‘Vriend over vijand’ van Paul Van Damme brengt dan ook een verrassend beeld van WOI aan de hand van 400 historische cartoons. Met hun duidelijke boodschap zijn het geëngageerde tijdsdocumenten en bieden ze een originele invalshoek om geschiedenis naar het publiek te brengen. (Lannoo)

De oorlog aan het front

15u – 15.45u Blauwe Zaal
Welke rol speelden Antwerpen, de zee en oostelijk Afrika in WO I? In ‘Antwerpen 1914′ vertelt Thomas Maes het verhaal van de stad die met haar forten onneembaar werd geacht. De slag rond Antwerpen zou het verdere verloop van de oorlog mee bepalen. Ook op zee en in Afrika woedde de oorlog. In ’14-18 op zee’ doet Freddy Phillips verslag van het wedervaren van onze zeelui tijdens de oorlog. En in ‘Loopgraven in Afrika’ verhaalt Lucas Catherine hoe Belgisch-Congolese troepen de Duitse koloniale troepen in Oost-Afrika bestreden. Geert Spillebeen modereert. (EPO, Lannoo, VBK België)

Ten oorlog: een voetreis langs het front van WO I

15u – 15.45u Groene Zaal
Hoe ging het leven er in en achter de Europese frontlinie echt aan toe? Arnout Hauben trok samen met twee kompanen langs het Europese front, van de Noordzee naar het Turkse Gallipoli – je zag de reeks vast al op tv. Onderweg zocht hij naar de levende herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog. Die blijken even aangrijpend als verrassend te zijn. (WPG Uitgevers)

Sporen van de oorlog in Gent

15u – 15.30u Gele Zaal
In 1913 lokte de wereldtentoonstelling in Gent honderdduizenden mensen. De expopaviljoenen waren nog maar net gesloopt of in 1914 brak WO I uit. De stad werd door de Duitsers ingenomen als logistiek hoofdkwartier. Het braakliggende expoterrein werd een moestuin voor de noodlijdende Gentenaren. Erwin De Decker en Peter Jacobs trokken in hun boek langs de sporen van het expo- en oorlogsverleden van Gent. (Lannoo)

WO I voor tieners

15.30u – 16.15u Rode Zaal
Waarom schrijven jeugdauteurs nu nog over WO I? In ‘Iedereen bleef brood eten’ (14+) van Do Van Ranst beleef je de nietsontziende oorlogsgruwel via een jonge verpleegster en twee vrijwilligers aan het front. In ‘Het meisje en de soldaat’ (9+) zet Aline Sax een gevoelig verhaal neer, afwisselend verteld door een blind meisje en een zwarte soldaat. Wouter Sinaeve en Nyk Dekeyser maakten met ‘Kind van de Westhoek’ (9+) een fotoboek over opgroeien in de Westhoek tussen de overblijfselen van WO I. De auteurs lezen voor, Marita Vermeulen geeft een korte nabespreking. (De Eenhoorn)

Aanvallen!

15.30u – 16.15u Oranje Zaal
1968. Eduard Ceulemans heeft Alzheimer. Hij leeft weer in de periode die hem het meest heeft getekend: die bij zijn regiment tijdens WO I. ‘Aanvallen!’ van Roland Bergeys is een (auto)biografisch docudrama over twee tijdperken die de vorige eeuw getekend hebben. Spannend én humoristisch. (De Vries-Brouwers)

WO I in de moderne Vlaamse literatuur

16u – 16.45u Blauwe Zaal
Drie auteurs praten met Annelies Beck over de rol van de Groote Oorlog als setting in hun romans. ‘Post voor mevrouw Bromley’ van Stefan Brijs is een aangrijpende roman over ouders en kinderen in tijden van oorlog. Een verhaal over moed en lafheid, gemis en verlangen. Kris Van Steenbergens ‘Woesten’ portretteert een West-Vlaamse tweeling – de één een prachtig kind, de ander zo mismaakt dat zijn vader hem geen naam gaf. De oorlog doorkruist hun levens. In ‘Oorlog en terpentijn’ schildert Stefan Hertmans de tragiek van een eeuw aan de hand van het leven van zijn grootvader, frontsoldaat in WO I. (VBK België, Vrijdag, WPG Uitgevers)

Ik was 14 in 1914

16.30u – 17.15u Oranje Zaal
Het nieuwe boek van Marc de Bel vertelt het verhaal van Ule, die bij het uitbreken van de oorlog in 1914 door haar ouders naar een meisjeskolonie in Frankrijk gestuurd wordt. Ule loopt weg uit de kolonie en herneemt een lange tocht naar huis. Een tocht vol gevaar, liefde en vriendschap... Voor 14+ j. (WPG Uitgevers)

Vechten voor vrede

16.30u – 17.15u Gele Zaal
Er zijn weliswaar minder grootschalige oorlogen in de wereld maar toch zijn er nog schurkenstaten en burgeroorlogen, met terroristen en aanslepende conflicten. Vrede blijft een opdracht. ‘Vechten voor vrede’ bundelt essays van academici over de opdracht die vrede vandaag stelt. Vrede, hoe aanlokkelijk ook, blijft complex en zelfs gevaarlijk. (LannooCampus)

De Boekenbeurs praktisch

  • donderdag 31 oktober tot en met maandag 11 november 2013
  • Antwerp Expo, Jan Van Rijswijcklaan 191, Antwerpen
  • Iedere dag van 10u tot 18u
  • Tot 22u open op 31 oktober en op 5 en 7 november (nocturnes)


In de loop van de komende weken zullen de meeste van de hierboven aangehaalde boeken in deze rubriek uitgebreider aan bod komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content