De elektrische fiets is aan een stevige klim bezig. Vorig jaar was hij met 39,2% de meest verkochte fiets in België. En kopers zijn heus niet allemaal mensen die sukkelen met hun conditie. We houden de vooroordelen tegen het licht.
Vooroordeel 1. E-bikes zijn voor ouderen zonder conditie
Een enquête van fietsbeurs Velofollies leert dat 38% van de e-bikers jonger is dan 50 jaar. Die verjonging is vooral het gevolg van de grotere actieradius, waardoor e-bikes steeds vaker worden ingezet voor het woon-werkverkeer. Mensen die voordien 20 km met de wagen aflegden, doen dat nu al trappend. Naast stadsfietsen met motor en accu, heb je nu ook e-mountainbikes en e-racefietsen waar je amper aan kan zien dat ze elektrische ondersteuning hebben. De doelgroep zijn fietsers die niet meer zo goed meekunnen en zonder e-bike hun favoriete sport zouden opg...
Een enquête van fietsbeurs Velofollies leert dat 38% van de e-bikers jonger is dan 50 jaar. Die verjonging is vooral het gevolg van de grotere actieradius, waardoor e-bikes steeds vaker worden ingezet voor het woon-werkverkeer. Mensen die voordien 20 km met de wagen aflegden, doen dat nu al trappend. Naast stadsfietsen met motor en accu, heb je nu ook e-mountainbikes en e-racefietsen waar je amper aan kan zien dat ze elektrische ondersteuning hebben. De doelgroep zijn fietsers die niet meer zo goed meekunnen en zonder e-bike hun favoriete sport zouden opgeven, maar ook sportievelingen die hun grenzen willen verleggen en nóg langere of moeilijkere ritten willen afleggen.De actieradius van e-bikes is er flink op vooruit gegaan. Met sommige e-bikes kan je tot 150 km afleggen. Al mag je dat niet letterlijk nemen. De gemiddelde actieradius is doorgaans een stuk lager en hangt af van factoren zoals het gewicht van fiets en fietser, de bandenspanning, koude, wind, de staat van de weg, hellingen, hoeveel ondersteuning je zelf geeft,... Ook de leeftijd van de batterij is van belang: de actieradius neemt elk jaar een beetje af. Je kan de levensduur van de accu verlengen door de gebruiksaanwijzing secuur op te volgen. Koop geen fiets met een onnodig grote actieradius: dat doet de prijs oplopen. Maar hou er rekening mee dat je met een elektrische fiets wellicht meer kilometers zal afleggen dan met een gewone tweewieler.Volgens voorlopige cijfers van het Belgisch instituut voor verkeersveiligheid waren er vorig jaar 510 ongevallen met e-bikes, 14 slachtoffers overleefden hun val niet. Ter vergelijking: bij ongevallen met een gewone fiets vielen 8.810 gewonden en 69 doden. Het aandeel 55-plussers dat een ongeval heeft met een e-bike is wel hoger en er vallen meer zwaargewonden dan met een gewone fiets (16% versus 9%). "Studies geven geen uitsluitsel of rijden met een e-bike gevaarlijker is dan met een gewone fiets", zegt Stef Willems van het BIVV. "Oudere fietsers zijn sowieso een kwetsbare groep in het fietsverkeer en mogelijk kiezen de minst fitte en minst behendige net voor een e-bike. Daarom zijn cursussen voor beginnende elektrische fietsers zeker nuttig. We raden ook aan om een fietshelm te dragen." Wie rijdt met een speed pedelec is verplicht om een bromfietshelm of een helm voor snelle elektrische fiets te dragen.Er bestaan drie types e-bikes: de fiets die enkel werkt met trapondersteuning (tot 25 km/u), de e-bike met een motor die autonoom kan werken (tot 25 km/u) en de snelle elektrische fiets of speed pedelec (tot 45 km/u). Het grootste verschil is dat e-bikes die tot 45 km/u kunnen rijden als gemotoriseerde voertuigen worden beschouwd en je dus aan de nodige wettelijke eisen moet voldoen, zoals o.a. een rijbewijs. We vatten ze samen in onderstaande tabel.