Van de forten die in de Eerste Wereldoorlog deel uitmaakten van de gordel rond Antwerpen, zijn de meeste nog vrij goed bewaard, een aantal van die versterkingen kunt u nog zien en bezoeken. Dankzij het nagelnieuwe boek Antwerpse Forten 1914 krijgt u een duidelijker beeld van de rol die ze moesten spelen en die ze uiteindelijk effectief speelden tijdens de veroveringstocht van het Duitse leger in 1914. Zonder in te technische beschrijvingen te vervallen (de details staan overigens apart opgelijst) geeft Robert Gils een grondig overzicht van de fortengordel, aan de hand van duidelijke kaartjes, historische illustraties en de prachtige (lucht)foto's van Stijn Bollaert.

Een inleidend hoofdstuk schetst de geest waarin de fortengordel ontworpen werd: als een vrij wanhopige poging om ons pril landje te verdedigen tegen grotere naties die het als een hapklaar brokje ter uitbreiding van hun gebied zagen. Daarna volgt meer uitleg over de rol van Antwerpen daarin en een algemeen overzicht van versterkingen en de belegering ervan door het Duitse leger. Tenslotte vindt u per fort een goed gestructureerde bespreking, waarna afgesloten wordt met een verklarende woordenlijst met de niet alledaagse termen die in de tekst voorkomen.

Een welkom en erg mooi uitgegeven boek voor wie wel geinteresseerd is in de Eerste Wereldoorlog, maar door de bomen het bos niet goed meer kan ontwaren. Ook handig voor wie in de buurt van zo'n fort woont en de functie ervan niet goed kan plaatsen of voor wie aan 14-18-toerisme wil doen en dat terdege wil voorbereiden.


Antwerpse Forten 1914 - Robert Gils - uitg. Lannoo - isbn 9789401417419

Van de forten die in de Eerste Wereldoorlog deel uitmaakten van de gordel rond Antwerpen, zijn de meeste nog vrij goed bewaard, een aantal van die versterkingen kunt u nog zien en bezoeken. Dankzij het nagelnieuwe boek Antwerpse Forten 1914 krijgt u een duidelijker beeld van de rol die ze moesten spelen en die ze uiteindelijk effectief speelden tijdens de veroveringstocht van het Duitse leger in 1914. Zonder in te technische beschrijvingen te vervallen (de details staan overigens apart opgelijst) geeft Robert Gils een grondig overzicht van de fortengordel, aan de hand van duidelijke kaartjes, historische illustraties en de prachtige (lucht)foto's van Stijn Bollaert. Een inleidend hoofdstuk schetst de geest waarin de fortengordel ontworpen werd: als een vrij wanhopige poging om ons pril landje te verdedigen tegen grotere naties die het als een hapklaar brokje ter uitbreiding van hun gebied zagen. Daarna volgt meer uitleg over de rol van Antwerpen daarin en een algemeen overzicht van versterkingen en de belegering ervan door het Duitse leger. Tenslotte vindt u per fort een goed gestructureerde bespreking, waarna afgesloten wordt met een verklarende woordenlijst met de niet alledaagse termen die in de tekst voorkomen.Een welkom en erg mooi uitgegeven boek voor wie wel geinteresseerd is in de Eerste Wereldoorlog, maar door de bomen het bos niet goed meer kan ontwaren. Ook handig voor wie in de buurt van zo'n fort woont en de functie ervan niet goed kan plaatsen of voor wie aan 14-18-toerisme wil doen en dat terdege wil voorbereiden. Antwerpse Forten 1914 - Robert Gils - uitg. Lannoo - isbn 9789401417419