© Getty Images/iStockphoto

Cursus ‘Veilig Elektrisch Fietsen’

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits heeft het startschot gegeven voor de cursus ‘Veilig Elektrisch Fietsen’. Minstens 6000 55-plussers zullen de volgende maanden deze cursus volgen, die een initiatief is van Okra Sport in samenwerking met de Verenigingen voor Verkeersveiligheid en Mobiel 21.

Meer en meer elektrische fietsen duiken op in het straatbeeld. De schatting is dat op dit moment 1 op 8 fietsen een elektrische fiets is. Alleen al in 2013 werden er naar schatting 50.000 nieuwe elektrische fietsen verkocht in België. Rijden met een elektrische fiets is niet hetzelfde als met een gewone fiets. Het evenwicht behouden, het op- en afstappen en de snelheid vragen gewenning, vooral voor de iets oudere fietsers.

Heel wat van de verplaatsingen van de Vlaming zijn erg kort :

  • 16,5 % is korter dan 1 km
  • 53% blijft binnen een fietsbare afstand van 5 km
  • slechts 12% van de verplaatsingen is langer dan 25 km

Zinvol om een cursus te volgen

Okra Sport organiseert in samenwerking met de Verenigingen voor Verkeersveiligheid en Mobiel 21 cursussen ‘Veilig Elektrisch Fietsen’. De ervaring leert dat mensen zich soms miskijken op het rijden met een elektrische fiets. De elektrische fiets weegt zwaarder en haalt hogere snelheden dan een gewone fiets. Okra Sport leidde eind 2013 130 vrijwillige lesgevers-senioren op. Naast de technische aspecten kregen deze gemotiveerde lesgevers ook handige tips mee over hoe je best deze vorming geeft.

De cursus ‘Veilig Elektrisch Fietsen’ bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. De theorie gaat vooral over technische zaken zoals de verschillende types van motor, de plaats van de sensoren, de batterij en de displayinstelling. In het praktijkgedeelte krijgen de deelnemers technische uitleg over de elektrische fiets en is er in tijd en ruimte voorzien voor proefrijden, waarbij de deelnemers kunnen fietsen op een parcours. Dankzij de medewerking van de Thuiszorgwinkels die op elke sessie gratis elektrische fietsen ter beschikking stellen, krijgt iedereen (ook deelnemers die nog geen elektrische fiets hebben) de kans om zelf kennis te maken met de elektrische fiets.

Doel: 6000 55-plussers bereiken

Op dit ogenblik staat de teller op 113 cursussen ‘Veilig Elektrisch Fietsen’. Die worden telkens door een lokaal Okra Sport Trefpunt ingericht. Daarnaast organiseren de Verenigingen voor Verkeersveiligheid ook nog eens een 40-tal gelijkaardige fietscursussen voor 55-plussers binnen het vormingspakket ‘Doe meer met Verkeer’. Verwacht wordt dat er alleen al binnen Okra Sport in totaal meer dan 200 cursussen zullen worden georganiseerd met een 30-tal deelnemers per cursus.

Dit project staat open voor alle 55-plussers en wordt ondersteund door Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Crevits. Hiervoor is een subsidiebedrag van circa 90.000 euro voorzien. Vlaams minister Hilde Crevits : “Voor de toekomst is het belangrijk dat we meer gegevens verzamelen over het gebruik van de elektrische fiets. Daarom nemen we het gebruik van die fietsen op in het jaarlijkse verplaatsingsonderzoek en dringen we er bij de politie op aan om ongevallen met elektrische fietsen op te nemen in het nieuwe verkeersongevallenformulier.”

Kwetsbare groep in het verkeer

De groeiende groep fietsende senioren vormt een kwetsbare groep in het verkeer. Van alle letselongevallen met fietsers gebeurt één op de twee met 55-plussers en één op drie met 66-plussers. Dat bewijst dat een doelgroepgerichte aanpak nodig is.

Een studie in opdracht van Vlaams minister Hilde Crevits over de invloed van de vergrijzing op de verkeersveiligheid in 2030 geeft aan dat in de toekomst vooral 75-plussers een groter risico zullen lopen omdat ze dan een grotere groep van de bevolking zullen vormen en langer actief zullen zijn. In 2030 zou volgens de prognose bijna een tiende van de doden en gewonden in het verkeer vrouwen ouder dan 75 kunnen zijn.

Informatie over de cursussen vindt u op www.okrasport.be en www.verenigingen-voor-verkeersveiligheid.be/doe-meer-met-verkeer-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content