Stap met ons het Solvayhuis binnen, een van de belangrijkste en wellicht meest authentieke art-nouveaumeesterwerken van Victor Horta, dat pas sinds 2021 toegankelijk is voor het publiek.

We hebben gelukkige mensen nodig, vindt sopraan Astrid Stockman. Muziek kan daarbij helpen. En al zeker een vrolijke musical, die zich afspeelt in de wondere wereld van Willy Wonka's chocoladefabriek, waarin ze Mrs Teavee zal vertolken.

Op 24 september zwaait het vernieuwde Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) de deuren open. Na elf jaar bouwen en renoveren is het publiek er opnieuw welkom. Met een iconisch gebouw, een collectie van wereldklasse, een dynamische presentatie en een programmatie met lef is het nieuwe KMSKA er helemaal klaar voor.

Op 16 augustus 2022 is het 125 jaar geleden dat het beroemde onderzoeksschip Belgica vertrok in Antwerpen. De bestemming? Een gebied dat toen terra incognita was: Antarctica. De Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) duikt in haar collecties en brengt voor het eerst het verhaal van deze expeditie in kaart, aan de hand van originele bronnen.

De derde en laatste restauratiefase van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck in de Gentse Sint-Baafskathedraal kan van start gaan met een subsidie van 1,5 miljoen euro van de Vlaamse regering en een verwachte einddatum in het voorjaar van 2026.

De reizende tentoonstelling ''Toetanchamon, zijn graftombe en zijn schatten'' houdt vanaf woensdag 20 juli halt in de expositiehallen van Tour & Taxis in Brussel. De tentoonstelling is met haar 1.000 uitzonderlijke stukken de meest complete retrospectieve die ooit over de jonge Egyptische koning is gemaakt.

Cinematek, het Koninklijk Belgisch Filmarchief, brengt op 21 juli, de nationale feestdag, een hommage aan de recent overleden zanger Arno (1949-2022). Het programmeert die dag twee langspeelfilms met daarin een rol voor Arno.

In het Gents Universitair Museum (GUM) opent donderdag een opmerkelijke tentoonstelling over de penis. Al willen de onderzoekers meer tonen dan de traditionele academische blik op het onderwerp. 'Phallus. Norm & Vorm' gidst bezoekers langs een 70-tal objecten over de geslachtsdrift en moderne vraagstukken die de piemel overstijgen. "Het is zeker geen stijve bedoening geworden", zegt onderzoeker Lyvia Diser.

Zwevende sculpturen, persoonlijke voorwerpen, getuigenissen, projecties,... Stap in de voetsporen van Antoine de Saint Exupéry, aan de hand van een immersieve tentoonstelling op de planeet Brussel.

De Museumpas, het grootste museumabonnement dat toegang geeft tot 211 musea in België, is in 2021 een half miljoen keer gebruikt. Die bezoeken leverden zo'n 2,5 miljoen euro aan inkomsten op voor de museumsector.

De echte grot van Lascaux binnengaan, kan jammer genoeg niet meer. Maar via een immersieve tentoonstelling in het Préhistomuseum van Flémalle kom je aardig in de buurt. De grot van Lascaux, in Frankrijk, is de plek waar indrukwekkende prehistorische rotstekeningen gevonden werden.

Deze kerstvakantie kan je in Antwerpen het volledige werk van Leonardo Da Vinci leren kennen met de expo Leonardo da Vinci - Kunstenaar - Uitvinder - Genie. Liever een letterlijke onderdompeling in het werk van Salvador Dali? Dan moet je in Gent zijn.

Precies 23 jaar na de eerste aflevering, krijgt de spraakmakende reeks Sex and the City een vervolg: 'And Just Like That...' En ja, de hoofdrolspeelsters zijn intussen allemaal boven de 50. Ze hebben nog altijd een feilloos gevoel voor mode, Mahnolo's aan de voeten en praten even graag over mannen en seks. De reeks is sinds 10 december te zien op de Vlaamse streamingdienst Streamz.

Het coronavirus zet een beetje een domper op de in aantocht zijnde feestdagen. Maar opkleden mag altijd natuurlijk. En, waarom niet, in koninklijke stijl? Wij gingen ten rade bij de auteurs van het gelijknamige boek: royaltywatchers Brigitte Balfoort en Joëlle Vandenhouden.

De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) hebben een gedeelte teruggevonden van het "Panorama van Cairo". Het werk van de Belgische schilder Emile Wauters (1846-1933) was sinds de jaren '80 zoek, maar onlangs dook een fragment weer op. Het is tot 9 januari te zien in een pop-up expo.

Als er één festival is waar je naartoe wil wanneer de dagen korter en kouder worden, dan is het wel het Lichtfestival Gent. Vijfendertig locaties worden er in november op een bijzondere manier verlicht.

Op zaterdag 23 oktober 2021 van 19.00 tot 1.00 uur is Museum Night Fever terug voor zijn 14de editie. De Brusselse musea zetten opnieuw hun deuren open voor een nachtelijk avontuur.