Als mensen onbeperkt zouden leven, zou de West-Vlaamse schrijver Stijn Streuvels dit jaar 150 zijn geworden. De hele zomer lang kan je Het Lijsternest bezoeken, zijn goed bewaarde woonhuis in Ingooigem, waar voor zijn verjaardag Magnum-fotografe Bieke Depoorter en Amerikaans auteur Gideon Jacobs samen het werk 'De Lijn' creëerden.

Van donderdag 2 tot en met zondag 12 september vindt in De Singel in Antwerpen het TheaterFestival plaats, met op de affiche de tien meest belangwekkende stukken die het voorbije seizoen te zien waren op de planken. Aangezien er nauwelijks livevoorstellingen met publiek waren vanwege de coronacrisis, selecteerde de jury ook zes realisaties die "inventieve lockdowncreativiteit" vertoonden.

Niemand heeft hem ooit gezien, maar iedereen weet wie hij is: de Britse graffitikunstenaar Banksy. In Brussel heeft hij nooit een muurschildering achtergelaten en dat wordt nu ruimschoots gecompenseerd met 80 werken in de tentoonstelling Bansky: genius or vandal hartje hoofdstad.

De kust en kunst, het blijkt een winnende combinatie. Tijdens de 7de editie van kunsttriënnale Beaufort onderzoeken Belgische en internationale kunstenaars hoe natuurkrachten de geschiedenis van de kust beïnvloed(d)en.

De tentoonstelling POES in het Ypermuseum toont met kunst en historische objecten onze bijzondere en veranderende relatie met de kat door de eeuwen heen.

Vandaag wordt het startsein gegeven voor de twintigste editie van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano. Aan het concours, dat door de coronacrisis een jaar uitgesteld werd, zullen uiteindelijk 58 kandidaten deelnemen: ze komen uit alle hoeken van de wereld, maar niet uit België. De winnaar kennen we op 29 mei.

Dit voorjaar verhuisde het Lam Gods, het meesterwerk van de gebroeders Van Eyck, na negen jaar restauratie naar zijn definitieve stek in de Sint-Baafskathedraal in Gent. Niet alleen het werk in zijn oorspronkelijke pracht, ook het nieuwe bezoekerscentrum, waar je met een augmented realitybril 600 jaar terug de geschiedenis in duikt, is indrukwekkend. Wij testten het uit.

Vandaag, op 29 april 2021, zou muzikant Toots Thielemans 99 jaar geworden zijn. Een bijzondere dag die zijn vrouw Huguette Thielemans en visit.brussels niet onopgemerkt laten voorbij gaan. Ze kondigen aan dat 2022 een Toots Thielemans jubileumjaar zal worden in het teken van zijn 100ste verjaardag.

De fontein van de Drie Gratiën in het Museum van de Stad Brussel bleef lange tijd onopgemerkt, maar recent onderzoek heeft nieuwe informatie aan het licht gebracht. De sculptuur is toe te schrijven aan het atelier van Guglielmo Della Porta, een vooraanstaande beeldhouwer uit de Italiaanse renaissance.

Erfgoeddag 2021 (eigenlijk een erfgoedweekend) staat dit jaar in het teken van de "De Nacht". Om de bekende reden is deze 20ste editie iets anders dan gewoonlijk, met veel virtuele initiatieven. Maar van de ruim 300 activiteiten kan je er een aantal toch in levende lijve bijwonen.

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel (KMSK) presenteren dit voorjaar een ruime selectie uit hun Alechinsky-collectie. Dat de Belgische kunstenaar het museum recent 45 nieuwe werken schonk, heeft daar alles mee te maken.

Ons huis heeft een grote invloed op ons welzijn. In het voorbije jaar is dat meer dan ooit gebleken. Het Design Museum Gent is met zijn nieuwste tentoonstelling dan ook heel erg bij de (corona) tijd. Ze biedt een overzicht van 100 jaar binnenhuisinrichting.

Het museum Hof van Busleyden zet de adellijke kinderen die opgroeiden in het 15de en 16de-eeuwse Mechelen centraal. In de stad brachten liefst drie opeenvolgende generaties Habsburgse prinsen en prinsessen hun kindertijd door.

Het Letterenhuis in Antwerpen zet Bezette Stad, het modernistische meesterwerk van Paul Van Ostaijen (1896-1928), precies 100 jaar na zijn verschijnen, in de kijker. Het oorspronkelijke manuscript, dat uitgerekend na een eeuw weer opdook, wordt voor de eerste keer tentoongesteld.

Gouden jurken, geometrische figuren, bloemenmotieven, mythische personages... Het rijkgevulde universum van kunstenaar Gustav Klimt leent zich perfect om je er helemaal in onder te dompelen. Dat kan in de Brusselse Hortagalerij.

De Vlaamse schilder Roger Raveel zou in 2021 honderd jaar zijn geworden. Een aanleiding voor Bozar in Brussel om een uitgebreide hommage te brengen met een compleet overzicht van zijn oeuvre.

Vlaanderen zal over precies een jaar, op 17 maart 2022 voor de eerste keer de nieuwe Vlaamse literatuurprijzen uitreiken. Het zal gaan om de Boonprijzen, verwijzend naar Louis Paul Boon. Er komt een Boon voor fictie en literaire non-fictie en een Boon voor kinder- en jeugdliteratuur. In beide categorieën bedraagt het prijzengeld 50.000 euro.

"De Romeinen". We kennen ze uit onze geschiedenislessen. Maar de inwoners van het Imperium Romanum waren even divers als de bevolking in het huidige Europa. Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren vertelt met 'ooggetuigen' en 250 authentieke archeologische stukken uit het British Museum hoe het was om in het uitgestrekte Romeinse rijk te leven.

Naar aanleiding van Vrouwendag op 8 maart zet het Museum Mayer Van den Bergh in Antwerpen zijn stichter in de kijker: Henriëtte Van den Bergh (1838-1920). Zij was het die in 1904 de bijzondere door haar zoon Fritz verzamelde kunstcollectie onderbracht in een eigen museum, met als bekendste werk de Dulle Griet van Pieter Bruegel.

Schatten uit het Victoria and Albert Museum bewonderen, zonder Londen aan te doen. Het kan. Het Diamantmuseum in Antwerpen (DIVA) toont een topselectie uit de Londense Rosalinde & Arthur Gilbert Collection.