Op zaterdag 23 oktober 2021 van 19.00 tot 1.00 uur is Museum Night Fever terug voor zijn 14de editie. De Brusselse musea zetten opnieuw hun deuren open voor een nachtelijk avontuur.

Bozar pakt dit najaar uit met een grote naam: de Britse kunstenaar David Hockney krijgt er een grote dubbeltentoonstelling. Het is al bijna 30 jaar geleden dat zijn werk nog in ons land te zien was.

Nieuw onderzoek bij de restauratie van het onderste register van het Lam Gods heeft aan het licht gebracht dat Hubert Van Eyck veel meer heeft geschilderd dan aanvankelijk gedacht. Zijn broer Jan bracht na 1426 belangrijke compositiewijzigingen en overschilderingen aan, zo blijkt uit interdisciplinair onderzoek door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) en de Universiteit Antwerpen (UA).

Drie jaar na de lancering zijn er met de museumpas, het Belgische museumabonnement, een miljoen bezoeken afgelegd. Dat meldt museumPASSmusées. "We zien dat de museumpas zowel bij museumliefhebbers als bij het brede publiek aanslaat", zegt Erika T'Jaeckx van museumPASSmusées.

Voor het eerst in anderhalf jaar kan het ING Art Center in Brussel weer een tentoonstelling organiseren. En na de coronapandemie mag dat iets zijn om vrolijk van te worden. De humor in de kunst bijvoorbeeld, een aspect dat vaak onderbelicht blijft.

In de hoofdstad staat september elk jaar in het teken van design met meer dan 100 workshops, tentoonstellingen en de grootste designmarkt van Europa. Bijzonder is deze keer een behangproject in het Hortahuis, waar voor het eerst in zijn geschiedenis jonge kunstenaars aan de slag mochten.

Het Modemuseum in Antwerpen opent na drie jaar opnieuw de deuren, en dat met een feestelijke agenda. Het museum is nu groter waardoor het de vaste collectie permanent kan tonen.

In het Rubenshuis in Antwerpen hangt voortaan "De kunstkamer van Cornelis Van Der Geest" opnieuw te pronken in zijn oorspronkelijke glorie. Het schilderij was meer dan twee jaar weg voor restauratie.

Als mensen onbeperkt zouden leven, zou de West-Vlaamse schrijver Stijn Streuvels dit jaar 150 zijn geworden. De hele zomer lang kan je Het Lijsternest bezoeken, zijn goed bewaarde woonhuis in Ingooigem, waar voor zijn verjaardag Magnum-fotografe Bieke Depoorter en Amerikaans auteur Gideon Jacobs samen het werk 'De Lijn' creëerden.

Van donderdag 2 tot en met zondag 12 september vindt in De Singel in Antwerpen het TheaterFestival plaats, met op de affiche de tien meest belangwekkende stukken die het voorbije seizoen te zien waren op de planken. Aangezien er nauwelijks livevoorstellingen met publiek waren vanwege de coronacrisis, selecteerde de jury ook zes realisaties die "inventieve lockdowncreativiteit" vertoonden.

Niemand heeft hem ooit gezien, maar iedereen weet wie hij is: de Britse graffitikunstenaar Banksy. In Brussel heeft hij nooit een muurschildering achtergelaten en dat wordt nu ruimschoots gecompenseerd met 80 werken in de tentoonstelling Bansky: genius or vandal hartje hoofdstad.

De kust en kunst, het blijkt een winnende combinatie. Tijdens de 7de editie van kunsttriënnale Beaufort onderzoeken Belgische en internationale kunstenaars hoe natuurkrachten de geschiedenis van de kust beïnvloed(d)en.

De tentoonstelling POES in het Ypermuseum toont met kunst en historische objecten onze bijzondere en veranderende relatie met de kat door de eeuwen heen.

Vandaag wordt het startsein gegeven voor de twintigste editie van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano. Aan het concours, dat door de coronacrisis een jaar uitgesteld werd, zullen uiteindelijk 58 kandidaten deelnemen: ze komen uit alle hoeken van de wereld, maar niet uit België. De winnaar kennen we op 29 mei.

Dit voorjaar verhuisde het Lam Gods, het meesterwerk van de gebroeders Van Eyck, na negen jaar restauratie naar zijn definitieve stek in de Sint-Baafskathedraal in Gent. Niet alleen het werk in zijn oorspronkelijke pracht, ook het nieuwe bezoekerscentrum, waar je met een augmented realitybril 600 jaar terug de geschiedenis in duikt, is indrukwekkend. Wij testten het uit.

Vandaag, op 29 april 2021, zou muzikant Toots Thielemans 99 jaar geworden zijn. Een bijzondere dag die zijn vrouw Huguette Thielemans en visit.brussels niet onopgemerkt laten voorbij gaan. Ze kondigen aan dat 2022 een Toots Thielemans jubileumjaar zal worden in het teken van zijn 100ste verjaardag.

De fontein van de Drie Gratiën in het Museum van de Stad Brussel bleef lange tijd onopgemerkt, maar recent onderzoek heeft nieuwe informatie aan het licht gebracht. De sculptuur is toe te schrijven aan het atelier van Guglielmo Della Porta, een vooraanstaande beeldhouwer uit de Italiaanse renaissance.

Erfgoeddag 2021 (eigenlijk een erfgoedweekend) staat dit jaar in het teken van de "De Nacht". Om de bekende reden is deze 20ste editie iets anders dan gewoonlijk, met veel virtuele initiatieven. Maar van de ruim 300 activiteiten kan je er een aantal toch in levende lijve bijwonen.

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel (KMSK) presenteren dit voorjaar een ruime selectie uit hun Alechinsky-collectie. Dat de Belgische kunstenaar het museum recent 45 nieuwe werken schonk, heeft daar alles mee te maken.