Overtollige museumstukken in webwinkel

Niet wéér met een boekenbon of een fles wijn naar je jarige tante? Dan biedt de Nederlandse stichting MuseumDepotShop misschien de oplossing. Haar webwinkel is dinsdag geopend. Negen Nederlandse musea bieden er overtollige objecten uit hun depots aan, voor een gemiddelde prijs van 100 euro.

Bruegel door een hedendaagse bril

2019 is Bruegeljaar en dat wordt uitgebreid gevierd op verschillende locaties in Vlaanderen en Brussel. Dilbeek, de plek waar het landschap hem inspireerde voor enkele van zijn bekendste werken, eert hem met een hedendaags kunstenaarsparcours. Op zaterdag 6 april wordt het feestelijk geopend.

Antwerps ModeMuseum krijgt topontwerp van Simons cadeau van Calvin Klein

Het bekende Amerikaanse modebedrijf Calvin Klein gaat een iconische jurk aan het Antwerpse ModeMuseum (MoMu) schenken. Het gaat om het debuut van ontwerper Raf Simons bij Calvin Klein, toen hij daar net was aangesteld als creatief directeur. De jurk is een slip dress van organza, versierd met doorzichtige kralen en veelkleurige, met de hand geverfde veren.

Hockney naast Van Gogh in het Van Gogh

Meteen bij binnenkomst in het Van Gogh Museum in Amsterdam stralen de felle kleuren van David Hockney je al tegemoet. Een gestileerd boslandschap met paarse en bruine bomen, groene en gele boomblaadjes en een groen tapijt van varens met wat bloemen. Met dit monumentale werk, Het aanbreken van de lente in Woldgate, East Yorkshire, in 2011, geeft de Britse kunstenaar zijn visitekaartje af.

Expo: Prentenkabinet uit de 16de eeuw

In 2019 is het 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel de oude overleed. Bozar trapt het Bruegeljaar vol evenementen en tentoonstellingen af met de expo "Prenten in de Eeuw van Bruegel".

Marnix Peeters neemt afscheid van zijn moeder met alzheimer

Auteur en columnist Marnix Peeters schreef een boekje over de dood van zijn moeder, die aan alzheimer leed. In Zo donker buiten beschrijft hij de laatste maanden van haar leven en graaft hij in het verleden, op zoek naar hoe ze was voor de ziekte zeven jaar eerder toesloeg.

Expo: Herontdek de Hollandse Gouden Eeuw

De schilderkunst van de Hollandse Gouden Eeuw kan je opnieuw in al haar pracht en praal ontdekken in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel (KMSKB), dat deze vleugel helemaal vernieuwde.

'Iedereen Beroemd' wordt musical

Herinner je je nog de film Iedereen Beroemd? Dominique Deruddere sleepte er in 2001 een Oscarnominatie mee in de wacht. Regisseur Frank Van Laecke bewerkte hem tot musical. Plus Magazine sprak met hem.

Dulle Griet is terug thuis

Twee jaar was ze weg. Maar voortaan kan je Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude weer bewonderen op haar vertrouwde plek in het Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen. Ze is helemaal in haar oude glorie hersteld. Het museum laat je het restauratieproces opnieuw beleven.

Negentigste verjaardag Kuifje wordt gevierd in binnen- en buitenland

Kuifje bestaat vandaag negentig jaar en dat wordt dit jaar gevierd met verschillende evenementen in binnen- en buitenland. Moulinsart, de maatschappij die de rechten van de erven van Hergé beheert, stelde donderdag een aantal van die evenementen voor in het Brusselse stadhuis.

Myriam Bronzwaar over Vapeurs 2: 'De clichés zijn nu eenmaal grappig'

De tijd dat je over de menopauze zweeg en ze enkel vrouwmoedig moest doorstaan is al lang voorbij. Meer zelfs: er mag nu hard om gelachen worden. Maar dan liefst door vrouwen zelf. Dat is precies wat vier actrices doen in de vriendinnenkomedie "Vapeurs in de Sneeuw" (of Vapeurs 2), die vrijdag 11 januari in première gaat.

Expo: Mode in rugaanzicht

Met onze rug hebben we een dubbelzinnige relatie. Wij zien hem niet, maar anderen wel. De mode maakt daar dankbaar gebruik van. Het museum voor Kostuum en Kant toont ons hoe. Met meer dan 70 creaties van beroemde ontwerpers.

Warre Borgmans schittert in 'Scrooge, de musical'

Nog op zoek naar een manier om helemaal in kerstsfeer te geraken? Dan moet je zeker naar Scrooge, de musical, een gloednieuwe musicalversie van Charles Dickens' ultieme kerstklassieker 'A Christmas Carol' met Warre Borgmans in de rol van de vrekkige Ebenezer Scrooge.

Mode uit de Andes

Textiel was voor de Andesvolkeren in de precolumubiaanse periode hogere kunst. Hoe die eruit zag, kan je ontdekken in de tentoonstelling Inca Dress Code, in de musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel (KMKG).