In het Gents Universitair Museum (GUM) opent donderdag een opmerkelijke tentoonstelling over de penis. Al willen de onderzoekers meer tonen dan de traditionele academische blik op het onderwerp. 'Phallus. Norm & Vorm' gidst bezoekers langs een 70-tal objecten over de geslachtsdrift en moderne vraagstukken die de piemel overstijgen. "Het is zeker geen stijve bedoening geworden", zegt onderzoeker Lyvia Diser.

Zwevende sculpturen, persoonlijke voorwerpen, getuigenissen, projecties,... Stap in de voetsporen van Antoine de Saint Exupéry, aan de hand van een immersieve tentoonstelling op de planeet Brussel.

De Museumpas, het grootste museumabonnement dat toegang geeft tot 211 musea in België, is in 2021 een half miljoen keer gebruikt. Die bezoeken leverden zo'n 2,5 miljoen euro aan inkomsten op voor de museumsector.

De echte grot van Lascaux binnengaan, kan jammer genoeg niet meer. Maar via een immersieve tentoonstelling in het Préhistomuseum van Flémalle kom je aardig in de buurt. De grot van Lascaux, in Frankrijk, is de plek waar indrukwekkende prehistorische rotstekeningen gevonden werden.

Deze kerstvakantie kan je in Antwerpen het volledige werk van Leonardo Da Vinci leren kennen met de expo Leonardo da Vinci - Kunstenaar - Uitvinder - Genie. Liever een letterlijke onderdompeling in het werk van Salvador Dali? Dan moet je in Gent zijn.

Precies 23 jaar na de eerste aflevering, krijgt de spraakmakende reeks Sex and the City een vervolg: 'And Just Like That...' En ja, de hoofdrolspeelsters zijn intussen allemaal boven de 50. Ze hebben nog altijd een feilloos gevoel voor mode, Mahnolo's aan de voeten en praten even graag over mannen en seks. De reeks is sinds 10 december te zien op de Vlaamse streamingdienst Streamz.

Het coronavirus zet een beetje een domper op de in aantocht zijnde feestdagen. Maar opkleden mag altijd natuurlijk. En, waarom niet, in koninklijke stijl? Wij gingen ten rade bij de auteurs van het gelijknamige boek: royaltywatchers Brigitte Balfoort en Joëlle Vandenhouden.

De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) hebben een gedeelte teruggevonden van het "Panorama van Cairo". Het werk van de Belgische schilder Emile Wauters (1846-1933) was sinds de jaren '80 zoek, maar onlangs dook een fragment weer op. Het is tot 9 januari te zien in een pop-up expo.

Als er één festival is waar je naartoe wil wanneer de dagen korter en kouder worden, dan is het wel het Lichtfestival Gent. Vijfendertig locaties worden er in november op een bijzondere manier verlicht.

Op zaterdag 23 oktober 2021 van 19.00 tot 1.00 uur is Museum Night Fever terug voor zijn 14de editie. De Brusselse musea zetten opnieuw hun deuren open voor een nachtelijk avontuur.

Bozar pakt dit najaar uit met een grote naam: de Britse kunstenaar David Hockney krijgt er een grote dubbeltentoonstelling. Het is al bijna 30 jaar geleden dat zijn werk nog in ons land te zien was.

Nieuw onderzoek bij de restauratie van het onderste register van het Lam Gods heeft aan het licht gebracht dat Hubert Van Eyck veel meer heeft geschilderd dan aanvankelijk gedacht. Zijn broer Jan bracht na 1426 belangrijke compositiewijzigingen en overschilderingen aan, zo blijkt uit interdisciplinair onderzoek door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) en de Universiteit Antwerpen (UA).

Drie jaar na de lancering zijn er met de museumpas, het Belgische museumabonnement, een miljoen bezoeken afgelegd. Dat meldt museumPASSmusées. "We zien dat de museumpas zowel bij museumliefhebbers als bij het brede publiek aanslaat", zegt Erika T'Jaeckx van museumPASSmusées.

Voor het eerst in anderhalf jaar kan het ING Art Center in Brussel weer een tentoonstelling organiseren. En na de coronapandemie mag dat iets zijn om vrolijk van te worden. De humor in de kunst bijvoorbeeld, een aspect dat vaak onderbelicht blijft.

In de hoofdstad staat september elk jaar in het teken van design met meer dan 100 workshops, tentoonstellingen en de grootste designmarkt van Europa. Bijzonder is deze keer een behangproject in het Hortahuis, waar voor het eerst in zijn geschiedenis jonge kunstenaars aan de slag mochten.

Het Modemuseum in Antwerpen opent na drie jaar opnieuw de deuren, en dat met een feestelijke agenda. Het museum is nu groter waardoor het de vaste collectie permanent kan tonen.

In het Rubenshuis in Antwerpen hangt voortaan "De kunstkamer van Cornelis Van Der Geest" opnieuw te pronken in zijn oorspronkelijke glorie. Het schilderij was meer dan twee jaar weg voor restauratie.