Vol-au-vent, Gentse Waterzooi, Luikse ballekes of Brussels stoemp zonder vlees? Kan niet? Toch wel! De Vegetarische Slager komt met vier waardige vegetarische varianten voor deze oer-Belgische klassiekers.

Een zomerse barbecue met familie of vrienden. We kijken er allemaal naar uit! Tijd dus om nu te experimenteren met homemade sausjes, waarmee je straks kan uitpakken.

Scampi's. Gamba's. Ken jij het verschil? Want de verwarring is groot. Maar wat maakt het uit: lekker zijn ze allebei, zowel als voorgerecht, lunch of op de barbecue. Enkele recepten.

Wat is er leuker dan op een heerlijke zomerse dag met je bubbel te genieten van een lekkere, frisse cocktail? Wel, nog leuker is voor jong en oud dezelfde cocktail te kunnen aanbieden in een versie met en zonder alcohol.

En of het zondag geen gewone Pasen zal zijn. We vieren hem 'in ons kot'. Maar vieren zullen we! Hobbybakker Julie Van den Driesschen (winnares Bake Off 2018, @fairytalebaking) trakteert op een ovenvers recept voor een verrassend verwenbrood met gekonfijte sinaasappel, rozijntjes en marsepein!

Deze maand zijn we lovend over loof. Maar wil je graag zero waste koken met het loof van groenten, ga dan zeker voor bio. Want het is vooral het loof dat op het veld in contact komt met bestrijdingsmiddelen.

Een kerst zonder kalkoen is als een café zonder bier. Een zin die niet zou misstaan in dat lied van Bobbejaan Schoepen. Maar daarom hoef je je nog niet aan het oerrecept van de gevulde kalkoen te houden...

Courgettes groeien als kool, dat is geweten. Maar weet je stilaan niet meer welke kant uit met je courgettes? Dan zorgen wij voor de broodnodige variatie.

De vijg geeft met zijn zachte en rijke smaak een oosterse toets aan de herfst. De vrucht is rijk aan antioxidanten, mineralen en vezels, maar bepaald geen caloriebom.

Vroeger dekten herbergiers een glas sherry af met een sneetje ham om te vermijden dat een vlieg in zou vallen. Gaandeweg is die tapa (Spaans voor dekseltje) uitgegroeid tot een heerlijk hapje. Twaalf recepten die de zon in huis brengen.

Op zomerse dagen hebben we minder zin om veel tijd in de keuken door te brengen. Dan biedt lekkers op een stokje de uitkomst. Spiesjes zijn klaar in een handomdraai en je kan ermee scoren.

Naar aanleiding van het Bruegel-jaar ging het Vlaamse erkenningslabel Streekproduct.be op zoek naar de oudste vlaairecepten en hun link met de vlaai van nu. Uit het onderzoek blijkt dat de donkere vlaai onmiskenbaar deel uitmaakt van het Vlaamse culinair erfgoed. Maar of Bruegel nu de Oost-Vlaamse variant dan wel de Limburgse vlaai afbeeldde, daarover zijn de kenners het niet eens.

In Frankrijk is de Comté de meest gegeten kaas. Hoe dat komt? Simpel: met de intens rijke smaak van deze bergkaas kan je aan de slag van voorgerecht tot dessert en alles daar tussenin.

Tradities zijn er om in ere te houden. Eén van die tradities wil dat er vandaag driekoningentaart wordt gegeten. Toch verschilt deze taart van streek tot streek. Enkele recepten.

Food pairing is al een poos ingeburgerd maar wie met de feesten lekker én origineel uit de hoek wil komen, kan de gevulde kalkoen of zeevruchtenschotel laten scoren met een tea pairing. In de betere restaurants bestaat die optie al een poosje. Theesommelier Jess Van Humbeeck van 'Thee met een verhaal' stelde speciaal voor ons een menu met aangepaste thee samen.

Wetenschappers van de onderzoeksgroep Industriële Microbiologie en Voedingsbiotechnologie aan de Vrije Universiteit Brussel hebben een belangrijke nieuwe ontdekking gedaan over het brouwproces van lambiek, het basisbrouwsel voor de productie van onder meer geuze en kriek.