Een kerst zonder kalkoen is als een café zonder bier. Een zin die niet zou misstaan in dat lied van Bobbejaan Schoepen. Maar daarom hoef je je nog niet aan het oerrecept van de gevulde kalkoen te houden...

Courgettes groeien als kool, dat is geweten. Maar weet je stilaan niet meer welke kant uit met je courgettes? Dan zorgen wij voor de broodnodige variatie.

De vijg geeft met zijn zachte en rijke smaak een oosterse toets aan de herfst. De vrucht is rijk aan antioxidanten, mineralen en vezels, maar bepaald geen caloriebom.

Op zomerse dagen hebben we minder zin om veel tijd in de keuken door te brengen. Dan biedt lekkers op een stokje de uitkomst. Spiesjes zijn klaar in een handomdraai en je kan ermee scoren.

Naar aanleiding van het Bruegel-jaar ging het Vlaamse erkenningslabel Streekproduct.be op zoek naar de oudste vlaairecepten en hun link met de vlaai van nu. Uit het onderzoek blijkt dat de donkere vlaai onmiskenbaar deel uitmaakt van het Vlaamse culinair erfgoed. Maar of Bruegel nu de Oost-Vlaamse variant dan wel de Limburgse vlaai afbeeldde, daarover zijn de kenners het niet eens.

In Frankrijk is de Comté de meest gegeten kaas. Hoe dat komt? Simpel: met de intens rijke smaak van deze bergkaas kan je aan de slag van voorgerecht tot dessert en alles daar tussenin.

Tradities zijn er om in ere te houden. Eén van die tradities wil dat er vandaag driekoningentaart wordt gegeten. Toch verschilt deze taart van streek tot streek. Enkele recepten.

Food pairing is al een poos ingeburgerd maar wie met de feesten lekker én origineel uit de hoek wil komen, kan de gevulde kalkoen of zeevruchtenschotel laten scoren met een tea pairing. In de betere restaurants bestaat die optie al een poosje. Theesommelier Jess Van Humbeeck van 'Thee met een verhaal' stelde speciaal voor ons een menu met aangepaste thee samen.

Wetenschappers van de onderzoeksgroep Industriële Microbiologie en Voedingsbiotechnologie aan de Vrije Universiteit Brussel hebben een belangrijke nieuwe ontdekking gedaan over het brouwproces van lambiek, het basisbrouwsel voor de productie van onder meer geuze en kriek.

Ze lijken wel schattige groene kooltjes uit lilliputterland, maar ze zijn wel degelijk van bij ons. Als hun geur het enige is wat je tegenhoudt - iedereen heeft recht op een onvolmaaktheid - laat je dan verrassen door hun veelzijdigheid.

Wanneer de herfst oker, oranje en bruin kleurt, vertaalt zich dat in evenveel lekkere herfstproducten die barstensvol vitaminen zitten. Vitaminen waarmee je je nu al wapent tegen de winterkou later op het jaar.

Wil je nu het barbecueseizoen voorbij is toch die lekker rokerige smaak van een zomerse barbecue nog even vasthouden? Dan kan je opteren voor een rookoven of rookkast.

Thee een saaie bedoening? Vergeet het. Deze oeroude drank leent zich net perfect tot allerhande subtiele gastronomische creaties, die zelfs de grootste koffieleut doen overstag gaan. Met het oog op de nazomer serveert theesommelier Jessica Van Humbeeck ons alvast de regels van de ijsthee- en cocktailkunst.

Met deze vrucht - nee, geen groente - zal je zeker scoren. Ze bulkt van de vitaminen en houdt zowel van hartig als van zoet. Verras je tafelgenoten eens met iets anders dan die eeuwige guacamole.

Als het eerste zonnestraaltje doorbreekt, wordt de barbecue ook weer tevoorschijn gehaald. Vlees, vis en verschillende groenten worden op de barbecue gegooid, maar wist je dat ook veel fruitsoorten geschikt zijn om gegrild te worden? Dat is weer eens wat anders dan die standaard fruitsalade.

Interne fout - Knack

Sorry, de pagina kan niet worden weergegeven. Een tijdelijk probleem met de server. Probeer het later opnieuw.