Recepten: Comté, daar kan je wat mee!

In Frankrijk is de Comté de meest gegeten kaas. Hoe dat komt? Simpel: met de intens rijke smaak van deze bergkaas kan je aan de slag van voorgerecht tot dessert en alles daar tussenin.

Driekoningentaart op diverse manieren

Tradities zijn er om in ere te houden. Eén van die tradities wil dat er vandaag driekoningentaart wordt gegeten. Toch verschilt deze taart van streek tot streek. Enkele recepten.

Zo pak je je gasten in met tea pairing

Food pairing is al een poos ingeburgerd maar wie met de feesten lekker én origineel uit de hoek wil komen, kan de gevulde kalkoen of zeevruchtenschotel laten scoren met een tea pairing. In de betere restaurants bestaat die optie al een poosje. Theesommelier Jess Van Humbeeck van 'Thee met een verhaal' stelde speciaal voor ons een menu met aangepaste thee samen.

Zonder wijn geen lambiek of geuze

Wetenschappers van de onderzoeksgroep Industriële Microbiologie en Voedingsbiotechnologie aan de Vrije Universiteit Brussel hebben een belangrijke nieuwe ontdekking gedaan over het brouwproces van lambiek, het basisbrouwsel voor de productie van onder meer geuze en kriek.

Gerechten met spruitjes

Ze lijken wel schattige groene kooltjes uit lilliputterland, maar ze zijn wel degelijk van bij ons. Als hun geur het enige is wat je tegenhoudt - iedereen heeft recht op een onvolmaaktheid - laat je dan verrassen door hun veelzijdigheid.

Herfstrecepten: laat de herfst je bord kleuren

Wanneer de herfst oker, oranje en bruin kleurt, vertaalt zich dat in evenveel lekkere herfstproducten die barstensvol vitaminen zitten. Vitaminen waarmee je je nu al wapent tegen de winterkou later op het jaar.

Voeding niet koken maar roken

Wil je nu het barbecueseizoen voorbij is toch die lekker rokerige smaak van een zomerse barbecue nog even vasthouden? Dan kan je opteren voor een rookoven of rookkast.

Verrassend lekker en helemaal home made: ice tea en thee cocktails

Thee een saaie bedoening? Vergeet het. Deze oeroude drank leent zich net perfect tot allerhande subtiele gastronomische creaties, die zelfs de grootste koffieleut doen overstag gaan. Met het oog op de nazomer serveert theesommelier Jessica Van Humbeeck ons alvast de regels van de ijsthee- en cocktailkunst.

Recepten met avocado à gogo

Met deze vrucht - nee, geen groente - zal je zeker scoren. Ze bulkt van de vitaminen en houdt zowel van hartig als van zoet. Verras je tafelgenoten eens met iets anders dan die eeuwige guacamole.

Dit fruit kan ook op de barbecue

Als het eerste zonnestraaltje doorbreekt, wordt de barbecue ook weer tevoorschijn gehaald. Vlees, vis en verschillende groenten worden op de barbecue gegooid, maar wist je dat ook veel fruitsoorten geschikt zijn om gegrild te worden? Dat is weer eens wat anders dan die standaard fruitsalade.

Restauranttips: 3 x duurzaam

Zin in een etentje op een plek waar duurzaam en lokaal hoog in het vaandel staan? Pieter Van Doveren zocht er drie voor u uit.

Brandnetels: niet aaien, wel eten

Zijn netels voor jou een niet aaibaar onkruid? Bekijk ze dan van hun eetbare kant, want ze zitten vol mineralen en vitaminen. Pluk hun jonge blaadjes in de lente, maar vergeet je handschoenen niet.

Zoetigheid op zijn paasbest!

Pasen, dat is tomeloos genieten van chocolade lekkernijen vermomd als paasei of paashaas. Geen mens die daaraan kan weerstaan, toch? En al helemaal niet als je al dat lekkers zelf op tafel tovert met de allerbeste ingrediënten.

3 X bucolisch tafelen

Op zoek naar een restaurant met een authentiek decor? Pieter Van Doveren zocht er drie voor u uit.

Lentestoofpotjes

Alles samen in één grote gezinspot of ieder zijn pannetje, van stoofpotjes worden we allemaal happy. Ook in de lente, met vlees, vis, peultjes of seizoensgroenten zoals apserges in de hoofdrol en op smaak gebracht met verse kruiden.