De schepen van de Red Star Line vervoerden tussen 1873 en 1934 niet alleen landverhuizers die op zoek waren naar de Amerikaanse droom. In de jaren '20 en '30 organiseerde de rederij ook cruises en wereldreizen, vaak voor rijke Britse en Amerikaanse toeristen en zakenlui. De tentoonstelling 'Cruise Away' toont het leven aan boord van de cruiseschepen.

De ervaringen uit de dagboeken en reisverslagen van de passagiers en de bemanning vormen de rode draad door de expo. En daar zitten heel wat Antwerpse verhalen tussen. De crew op de cruiseschepen bestond voor een groot deel uit Antwerpse zeelui. Voor hen was het een mooie gelegenheid om de wereld te zien. Ook staat de tentoonstelling stil bij de tijdsgeest van het interbellum en de opkomst van toeristische trekpleisters.

Uniek filmmateriaal

De S.S. Belgenland, het pronkschip van de Red Star Line, zeilde zes keer de wereld rond. Vorig jaar ontdekte het Red Star Line Museum in de VS een verborgen schat: vijftien 16 mm-filmrollen met amateuropnames van de derde cruise rond de wereld in 1927 - 1928. Meer dan vier uur origineel beeldmateriaal gedraaid door een passagier aan boord. Het is een uniek beelddocument van luxereizen in die periode. De amateurbeelden tonen het leven aan boord en werpen een intrigerende blik op de omgang van deze vroege toeristen met de bewoners van de vele exotische bestemmingen die ze bezochten.

Live muziek op 1 oktober

De films werden vakkundig gerestaureerd door Cinematek en toegevoegd aan de collectie van het Red Star Line Museum. Op vraag van het museum dook Componist Peter Vermeersch in dit unieke tijdsdocument. Het resultaat is een licht geschifte beeldmontage en een compositie voor 14 muzikanten. Op 1 oktober speelt Flat Earth Society deze muziek live en in wereldpremière bij de film, SS Belgenland - De wereld rond in 45 minuten.

G.F./Red Star Line
© G.F./Red Star Line

Praktisch

1 oktober 2016 om 20 uur, Red Star Line Museum, Montevideostraat 3, 2000 Antwerpen

Ticket: 12 euro voorverkoop / 15 euro aan de kassa ; te koop via www.redstarline.be

De tentoonstelling Cruise Away loopt van vrijdag 14 oktober 2016 tot zondag 23 april 2017 van 10:00 tot 18:00; de tentoonstelling is gratis toegankelijk.

De schepen van de Red Star Line vervoerden tussen 1873 en 1934 niet alleen landverhuizers die op zoek waren naar de Amerikaanse droom. In de jaren '20 en '30 organiseerde de rederij ook cruises en wereldreizen, vaak voor rijke Britse en Amerikaanse toeristen en zakenlui. De tentoonstelling 'Cruise Away' toont het leven aan boord van de cruiseschepen.De ervaringen uit de dagboeken en reisverslagen van de passagiers en de bemanning vormen de rode draad door de expo. En daar zitten heel wat Antwerpse verhalen tussen. De crew op de cruiseschepen bestond voor een groot deel uit Antwerpse zeelui. Voor hen was het een mooie gelegenheid om de wereld te zien. Ook staat de tentoonstelling stil bij de tijdsgeest van het interbellum en de opkomst van toeristische trekpleisters. De S.S. Belgenland, het pronkschip van de Red Star Line, zeilde zes keer de wereld rond. Vorig jaar ontdekte het Red Star Line Museum in de VS een verborgen schat: vijftien 16 mm-filmrollen met amateuropnames van de derde cruise rond de wereld in 1927 - 1928. Meer dan vier uur origineel beeldmateriaal gedraaid door een passagier aan boord. Het is een uniek beelddocument van luxereizen in die periode. De amateurbeelden tonen het leven aan boord en werpen een intrigerende blik op de omgang van deze vroege toeristen met de bewoners van de vele exotische bestemmingen die ze bezochten.De films werden vakkundig gerestaureerd door Cinematek en toegevoegd aan de collectie van het Red Star Line Museum. Op vraag van het museum dook Componist Peter Vermeersch in dit unieke tijdsdocument. Het resultaat is een licht geschifte beeldmontage en een compositie voor 14 muzikanten. Op 1 oktober speelt Flat Earth Society deze muziek live en in wereldpremière bij de film, SS Belgenland - De wereld rond in 45 minuten.1 oktober 2016 om 20 uur, Red Star Line Museum, Montevideostraat 3, 2000 AntwerpenTicket: 12 euro voorverkoop / 15 euro aan de kassa ; te koop via www.redstarline.beDe tentoonstelling Cruise Away loopt van vrijdag 14 oktober 2016 tot zondag 23 april 2017 van 10:00 tot 18:00; de tentoonstelling is gratis toegankelijk.