Creaties van Daniel Ost in de Japanse Tuin Hasselt

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Daniel Ost,’s werelds grootste bloemenkunstenaar, startte afgelopen dinsdag met de voorbereiding van 15 grote arangementen met chrysanten in de Japanse tuin in Hasselt. Vanaf vrijdag 19 oktober kunnen ze allemaal bewonderd worden

Daniel Ost wordt bestempeld als ’s werelds grootste bloemenkunstenaar. De Sint-Niklazenaar heeft dan ook al meer dan aardig en zeer verscheiden palmares. Zo verzorgde hij de bloemdecoraties voor de huwelijken van kroonprins Filip en prins Laurent. Daarnaast fleurden zijn floradecors tal van modedefilés en de uitreiking van de Academy Awards. Maar wellicht vormt de uitzonderlijke en nooit eerder toegestane tentoonstelling in het tempelcomplex Ninnaji in Kyoto (Japan) het absolute hoogtepunt.
Ost pendelt zowat de wereld rond voor het creëren van hoogstaande bloemenrealisaties. Met meer dan 100 bezoeken komt hij het meest in Japan. Zowel het publiek, als collega-professionals dragen de bloemenkunstenaar op handen. Sinds dit jaar is Ost zelfs het bloemengezicht van de plantenveiling in Nagoya. Met zijn kennis van de Japanse cultuur en de manier waarop Japanners met bloemen omgaan, slaat hij een brug tussen Oost en West.

Oosterse status van de chrysant

In Japan staat de chrysant symbool voor de levenbrengende zon en voor waardigheid, perfectie, lang leven en geluk. Ze is zelfs opgenomen in het keizerlijke wapen, geeft haar naam en beeld aan de hoogst mogelijke ridderorde en vormde de inspiratie voor de Japanse vlag. Allemaal redenen waarom in november zowat doorheen heel Japan chrysantenfestivals, -tentoonstellingen en -wedstrijden plaatsvinden. De meest mooie, bijzondere en opvallende exemplaren worden naast elkaar gezet en/of verwerkt in prachtige bloemgehelen en andere kunstwerken.

Chrysanten in de Japanse tuin

Al van bij de opening van de Japanse tuin, ging veel aandacht naar de organisatie van activiteiten die aansluiten bij de Japanse cultuur of er de aandacht op vestigen. Al van midden jaren negentig wordt in oktober (in regel derde week) een chrysantententoonstelling georganiseerd. Dit gebeurde in samenwerking met diverse partners; van professioneel bloemistenvereniging, Hasseltse fleuristen, lokale Volkstuinvereniging, bloemschietschool, ... steeds met andere accenten en bijzonderheden.
Het is voor het eerst dat Ost in eigen land kan werken in een Japanse setting. Voor Hasselt is dit de absolute kers op de taart van 20 jaar Japanse tuin.
Ost presenteert zijn creaties in de centrale tuin, aan en rond het ceremoniehuis, met eventuele overloop naar het kerselarenpark in de Japanse tuin. In totaal zullen een vijftiental grotere creaties gerealiseerd worden. De werken fungeren elk op zich als blikvanger, maar ondersteunen tegelijkertijd de bijzonderheden van de Japanse tuin en gaan in intense relatie met de herfsttinten van esdoorns en andere typische planten. Chrysanten spelen vanzelfsprekend een centrale rol in de aankleding van deze stukken.

Praktisch

Om zoveel mogelijk bezoeker te kunnen ontvangen gaat de Japanse tuin voor bijzondere openingsuren: vrijdag 19 tot zondag 21 oktober van 10 tot 18 uur. Laatste ticketverkoop: een half uur voor sluitingstijd.
De normale toegangsprijs van ? 5 voor de Japanse tuin blijft behouden.
Japanse Tuin, Gouverneur Verwilghensingel 23, 3500 Hasselt, www.20jaarjapansetuin.be







Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content