Chorizo is hot!

Lekker pikant maar net niet té: chorizo is een belevenis voor de smaakpapillen. Als zalig aperitiefhapje of broodbeleg kent u dit pittige worstje al lang, maar u kunt het ook verwerken in tal van gerechten die daardoor extra pit krijgen...

Minicakejes met vijgen en chorizo

Ingrediënten (Voor 4 personen)

130g vijgen, 20cl porto, 100g chorizo, 150g bloem, 1 zakje gist, 2 eieren, 10cl olijfolie, 10cl vloeibare room, piment d’Espelette, zout, peper

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 180C (stand 6).

2. Snijd de vijgen in 4 stukken en laat die 30 minuten weken in porto.

3. Snijd de chorizo in dobbelsteentjes.

4. Stort de bloem en de gist in een kom. Maak een kuiltje in het midden en breek daar de eieren in. Meng alles met de garde en werk er intussen beetje bij beetje de olie en daarna ook de vloeibare room en de piment d’Espelette onder. Voeg zout en peper toe en meng krachtig.

5. Werk de vijgen en de chorizo onder het deeg. Roer het geheel goed om.

6. Boter 4 minicakevormpjes of 4 ovenschaaltjes in en vul die met het mengsel. Bak ze 30 à 35 minuten in de oven (check met behulp van een mespunt of ze voldoende gebakken zijn). Haal de cakejes uit de oven, laat ze lauw worden en dien op.

Groentestoofpotje met chorizo

Bereiding:

1. Pel de uien en hak ze in grote stukken. Was het wit van de prei en snipper het fijn. Schraap de wortels schoon en snijd ze in stukjes. Was de selder en snijd ook die in stukjes. Was de spruitjes, snijd ze in tweeën en snijd de chorizo in dobbelsteentjes.

2. Fruit de ui in een beetje boter. Voeg de prei toe en laat 2 minuten stoven.

3. Bevochtig met de bouillon en voeg de wortels, de spruitjes en de laurierblaadjes toe. Kruid met peper en zout.

4. Zet een deksel op de kom en laat een halfuurtje stoven op een matig vuur.

5. Spoel de bonen af onder koud water en voeg ze, samen met de selder, toe aan het stoofpotje.

6. Zet het deksel op de kom en laat nog 10 minuten stoven. Meng nu de chorizo onder de bereiding en laat nog 20 minuten sudderen op een matig vuur.

7. Voeg de room toe, versier met wat peterselie en dien heet op.

Ingrediënten (Voor 4 personen)

2 uien, het wit van 1 prei, 2 wortels, 2 takjes witte selder, 100g spruitjes, 1 liter bouillon, 600g chorizo, 1 klontje boter, 2 laurierblaadjes, zout, peper, 1 blik grote witte bonen, 10cl vloeibare room, wat peterselie.

Kabeljauwrug met chorizo

Ingrediënten (Voor 4 personen)

150g milde chorizo, 6 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas, 2 tomaten, 2 rode paprika’s, 2 uien, 1 blik witte bonen, 4 eetlepels olijfolie, 4 laurierblaadjes, 4 stukken kabeljauwrug (200g/stuk), zout, peper.

Bereiding:

1. Versnipper de chorizo in de draaizeef of de blender en meng met de Parmezaanse kaas.

2. Was de groenten, versnijd ze tot dobbelsteentjes en snipper de uien fijn.

3. Doe de helft van de olie in een pan, voeg er de uien en daarna de tomaten, de paprika’s en de laurierblaadjes aan toe. Breng op smaak met peper en zout. Zet een deksel op de pan en laat alles 8 minuten sudderen.

4. Laat de witte bonen uitlekken en spoel ze af onder koud water. Doe ze daarna bij de groentebereiding. Bedek alles met het mengsel van chorizo en Parmezaanse kaas en laat nog enkele minuten stoven.

5. Kruid de stukken kabeljauwrug met peper en zout en leg ze in de pan, boven op het mengsel van groenten, kaas en chorizo. Bak ze 4 minuten aan elke kant. Dien heet op, met gekookte aardappeltjes.

Jambalaya

Bereiding:

1. Snijd de kipfilets of -borsten in blokjes en meng ze in een schaal met de kruiden en de marjolein. Verhit in een kom 1 eetlepel olie op een matig vuur. Bak de blokjes 5 minuten goudbruin en doe alles in een diep bord.

2. Snipper de groenten en de look fijn.

3. Verwarm de rest van de olie in de kom. Fruit de ui, de paprika en de selder 3 minuten aan onder voortdurend roeren. Voeg ook de look en de rijst toe en roer nog 2 minuten om.

4. Giet er al roerend de bouillon bij en de kippenblokjes. Breng aan de kook, zet het vuur lager, zet een deksel op de kom en laat 15 minuten sudderen.

5. Voeg de ham, de chorizo, de gamba’s en de tomaten bij de bereiding. Meng en wacht tot het mengsel opnieuw kookt, zet opnieuw een deksel op de pan en laat nog een keer 10 minuten sudderen tot de rijst al het vocht heeft opgenomen. Voeg indien nodig een beetje water toe want jambalaya mag niet droog zijn.

6. Bestrooi met gesnipperde sjalotjes en peterselie. Dien heet op.

Ingrediënten (Voor 4 personen)

300g kipfilets of kippenborsten (zonder vel), 2 theelepels cajunkruiden of cayennepeper, 1 theelepel gedroog-de marjolein, 2 eetl. zonnebloemolie, 1 ui, 1 groene paprika, 2 takjes groene selder, 2 teentjes knoflook, 2 kopjes langkorrelrijst, 1 liter kippenbouillon, 100g gekookte ham (in blokjes), 100 g chorizo (in blokjes), 16 grote gamba’s, 1 blik tomatenpulp, 2 sjalotjes, 2 eetl. peterselie, tabasco.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content