Koepeltjes van chocolade en Bailey's

Ingrediënten Voor 4 personen:

2 gelatineblaadjes, 2 eidooiers, 100 g poedersuiker, 75 g pure chocolade, 20 cl melk, 1 koffielepel vloeibare vanille, 5 cl Bailey's + 1 eetlepel voor de bakvormen, 15 cl room, 1 eetlepel bitter cacaopoeder, 1 pakje chocoladestokjes van het type Mikado

Bereiding:

 1. Week de gelatineblaadjes in koud water tot ze zacht zijn.
 2. Blancheer de eidooiers en de suiker met een garde. Smelt de in stukken gebroken chocolade in een waterbad ( bain-marie) en voeg ze toe aan de eieren.
 3. Breng de melk samen met de vanille in een pan aan de kook. Voeg de melk daarna al kloppend in scheuten toe aan het chocolademengsel.
 4. Giet het geheel opnieuw in de pan en laat het op een zeer zacht vuur dikker worden terwijl u voortdurend roert. Het mengsel moet aan de lepel blijven kleven.
 5. Haal de pan van het vuur en voeg de uitgelekte gelatine en de Bailey's toe. Roer alles door elkaar, haal het mengsel door een puntzeef en laat het afkoelen.
 6. Klop de koude room op tot slagroom en voeg hem voorzichtig toe aan het chocolademengsel.
 7. Maak 4 ronde kommetjes nat met de rest van de Bailey's en verdeel het mengsel over de kommen. Plaats gedurende 8 uur in de koelkast.
 8. Dompel de onderkant van de kommen even onder in koud water, haal de koepeltjes uit de kommen en plaats ze op 4 borden. Bestrooi met cacaopoeder en versier met de chocolade-stokjes. Dien koud op.

Zachte chocoladetaart met abrikozen

Ingrediënten voor 6 personen:

1 rol kruimel- of zanddeeg, 15 g boter voor de taartvorm, 1 blik van 400 g abrikozen op stroop, 200 g pure chocolade met 70% cacao, 20 g boter, 15 cl room, 5 cl melk, 1 ei, poedersuiker.


Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de deegbodem mooi open. Vet een taartvorm met een diameter van 22 cm in met boter en leg er het deeg in. Plaats de taartvorm met alleen het deeg gedurende 20 minuten in de oven en laat daarna weer afkoelen.
 2. Laat de abrikozen uitlekken en dep ze af met keukenpapier. Plaats ze op de taartbodem. Verwarm de oven opnieuw voor, nu op 120°C.
 3. Rasp de chocolade, doe hem in een grote kom en voeg er de in kleine brokjes gesneden boter aan toe.
 4. Verhit de room en de melk, haal van het vuur zodra het geheel kookt en giet over de chocolade en de boter. Meng met een spatel tot de chocolade volledig gesmolten is. Voeg daarna het geklutste ei toe en roer goed.
 5. Giet dit warme mengsel over de taartbodem en plaats de taartvorm 10 minuten in de oven.
 6. Dien de taart lauw op en bestrooi met poedersuiker.

Chocoladetruffels met Espelettepeper

Ingrediënten voor ongeveer 45 truffels:

125 g pure chocolade met 52% cacao, 100 g pure chocolade met 64% cacao, 12,5 cl room, 20 g boter, 1 koffielepel Espelettepeper, 175 g pure chocolade (de rest van de geopende repen), 1/2 koffielepel Espelettepeper, 2 eetlepels ongezoet cacaopoeder.

Bereiding:

 1. Rasp de repen chocolade en doe ze in een grote kom.
 2. Breng de room aan de kook, haal de pot van het vuur, wacht 2 minuten en giet de room in scheutjes over de geraspte chocolade, terwijl u zachtjes roert met een spatel. Voeg daarna de boter in stukjes toe. Het mengsel moet glad, homogeen en glanzend zijn. Laat het 1 uur afkoelen in de koelkast.
 3. Haal de bereiding uit de koelkast en laat ze zacht worden op kamertemperatuur. Voeg 1 koffielepel Espelettepeper toe en roer goed.
 4. Maak balletjes en plaats ze gedurende 3 uur op een plaat met vetvrij papier in de koelkast.
 5. Laat de rest van de chocolade in een waterbad smelten. Haal de chocolade weg van de warmtebron en dompel de truffels met een vork even in de gesmolten chocolade. Plaats ze opnieuw op de plaat met een nieuw vel vetvrij papier, bestrooi met een beetje Espelettepeper en laat drogen.
 6. Rol de truffels daarna in een diep bord met cacaopoeder, verwijder het teveel aan cacao en plaats ze naast elkaar op een rooster. Bewaar op een koele, droge plaats.

Chocolademadeleines

Ingrediënten voor 45 stuks:

100 g boter, 100 g pure chocolade met 70% cacao, 2 eieren, 120 g poedersuiker, 100 g bloem, 1 koffielepel bakpoeder, zachte boter voor de bakvorm.


Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 220°C, laat intussen de boter smelten in een pan.
 2. Breek de chocolade in stukken en laat smelten in een waterbad (bain-marie). Meng de gesmolten chocolade met de boter.
 3. Klop de eieren en de suiker tot het mengsel blancheert en schuimig wordt. Meng de bloem en het bakpoeder en voeg ze bij het vorige mengsel. Voeg ten slotte de chocolade toe.
 4. Vet de speciale bakvorm voor madeleines in met boter en vul 2/3de van elk hokje. Plaats de vorm ongeveer 5 minuten in de oven. Verminder de temperatuur van de oven tot 200°C en laat de madeleines nog 8 tot 10 minuten verder bakken. Haal ze uit de oven, laat ze even rusten, haal uit de vorm en laat ze afkoelen.