Winterpret biedt dit jaar de vertrouwde elementen -250 kersthutjes, het grote rad en uiteraard de kerstboom op de Grote Markt -maar ook enkele nieuwigheden. Zo wordt het parcours -dat een groot stuk van de zone tussen Grote Markt en Vismarkt inneemt, nog uitgebreid. Want de as-de Beurs-de Brouckère is nu verkeersvrij. Ook de Henri Mausstraat rechts van de Beurs komt er bij Volgens schepen van Toerisme Philippe Close zal de stad ook meer dan ooit baden in kerstlicht. Zo krijgt de verkeersvrije zone een indrukwekkende feestverlichting. Brussel wil uiteraard liefst dat iedereen met het openbaar vervoer komt, maar burgemeester Yvan Mayeur benadrukte bij de presentatie van het programma dat er ook 4000 parkeerplaatsen ter beschikking zijn in de parkeergarages van de stad, en de verkeersvrije zone dus niet hoeft af te schrikken.

De lijst met kerstactiviteiten is intussen bijna eindeloos. Wij selecteerden alvast zeven blikvangers:

1. Dundu

Het parcours wordt op 27 november feestelijk geopend door Dundu, de reus. Deze vijf meter hoge lichtgevende creatuur wandelt het parcours in.

2. IJspiste

De ijspiste komt voor het tweede jaar op rij op het Muntplein, zodat de kerstmarkt -die de top 10 haalt van beste kerstmarkten in Europa - alle ruimte krijgt op het Sint-Katelijneplein.

3. Tunesisch dorp

Stad Brussel koos Tunesië als eregast. Het wil zo zijn steun betuigen aan het democratische proces en aan het toerisme in het land dat dit jaar getroffen werd door twee aanslagen. De eregast slaat zijn tenten op aan de Anspachlaan, ter hoogte van de Anspachgalerij. In het Tunesische dorp kan je proeven van de culinaire specialiteiten en kennis maken met de lokale ambachten. De Tunesiërs zorgen voor muzikaal en visueel vermaak.

4. Kerstboom

Op 18 november arriveert op de Grote Markt de indrukwekkende kerstboom. Hij is deze keer afkomst uit Vielsalm in Wallonie. Nog meer op de Grote Markt: de traditionele kersstal met levende schapen en de klank-en lichtshow op de gevel van het stadhuis.

5. Geschiedenis van de Beurs

Nieuw dit jaar is dat de Beurs een belangrijke attractie vormt . Je kan binnen een show bijwonen die de geschiedenis van de Beurs vertelt en je mee terug neemt naar begin twintigste eeuw, naar de sfeer van de Belle Epoque op het Brouckèreplein. Christmas Lights wordt geprojecteerd in drie talen, in het Nederlands, Engels en Frans.

6. Droomfabriek

Nieuw is ook dat de Sint-Katelijnekerk een eigen klank-en lichtspektakel krijgt. Zijn prachtig gerestaureerde gevel vormt het uitgelezen decor. Thema: de fantasiewereld van Jules Verne en Georges Méliès.

7. Bakfietstocht

De stad verkennen op een originele manier? Dat kan met een elektrische bakfiets. Je volgt een uitgestippeld parcours van 6 km langs de leukste plekjes in de Vijfhoek. De tocht afleggen kan tussen 16 en 22 uur, wanneer de zon onder is en de kerstverlichting volledig tot haar recht komt.

Winterpret. Van 27/11 tot 3/1 in centrum Brussel. Info: www.winterpret.be

Winterpret biedt dit jaar de vertrouwde elementen -250 kersthutjes, het grote rad en uiteraard de kerstboom op de Grote Markt -maar ook enkele nieuwigheden. Zo wordt het parcours -dat een groot stuk van de zone tussen Grote Markt en Vismarkt inneemt, nog uitgebreid. Want de as-de Beurs-de Brouckère is nu verkeersvrij. Ook de Henri Mausstraat rechts van de Beurs komt er bij Volgens schepen van Toerisme Philippe Close zal de stad ook meer dan ooit baden in kerstlicht. Zo krijgt de verkeersvrije zone een indrukwekkende feestverlichting. Brussel wil uiteraard liefst dat iedereen met het openbaar vervoer komt, maar burgemeester Yvan Mayeur benadrukte bij de presentatie van het programma dat er ook 4000 parkeerplaatsen ter beschikking zijn in de parkeergarages van de stad, en de verkeersvrije zone dus niet hoeft af te schrikken. De lijst met kerstactiviteiten is intussen bijna eindeloos. Wij selecteerden alvast zeven blikvangers:Het parcours wordt op 27 november feestelijk geopend door Dundu, de reus. Deze vijf meter hoge lichtgevende creatuur wandelt het parcours in.De ijspiste komt voor het tweede jaar op rij op het Muntplein, zodat de kerstmarkt -die de top 10 haalt van beste kerstmarkten in Europa - alle ruimte krijgt op het Sint-Katelijneplein. Stad Brussel koos Tunesië als eregast. Het wil zo zijn steun betuigen aan het democratische proces en aan het toerisme in het land dat dit jaar getroffen werd door twee aanslagen. De eregast slaat zijn tenten op aan de Anspachlaan, ter hoogte van de Anspachgalerij. In het Tunesische dorp kan je proeven van de culinaire specialiteiten en kennis maken met de lokale ambachten. De Tunesiërs zorgen voor muzikaal en visueel vermaak.Op 18 november arriveert op de Grote Markt de indrukwekkende kerstboom. Hij is deze keer afkomst uit Vielsalm in Wallonie. Nog meer op de Grote Markt: de traditionele kersstal met levende schapen en de klank-en lichtshow op de gevel van het stadhuis.Nieuw dit jaar is dat de Beurs een belangrijke attractie vormt . Je kan binnen een show bijwonen die de geschiedenis van de Beurs vertelt en je mee terug neemt naar begin twintigste eeuw, naar de sfeer van de Belle Epoque op het Brouckèreplein. Christmas Lights wordt geprojecteerd in drie talen, in het Nederlands, Engels en Frans.Nieuw is ook dat de Sint-Katelijnekerk een eigen klank-en lichtspektakel krijgt. Zijn prachtig gerestaureerde gevel vormt het uitgelezen decor. Thema: de fantasiewereld van Jules Verne en Georges Méliès.De stad verkennen op een originele manier? Dat kan met een elektrische bakfiets. Je volgt een uitgestippeld parcours van 6 km langs de leukste plekjes in de Vijfhoek. De tocht afleggen kan tussen 16 en 22 uur, wanneer de zon onder is en de kerstverlichting volledig tot haar recht komt.Winterpret. Van 27/11 tot 3/1 in centrum Brussel. Info: www.winterpret.be