Het gebeurt. We geloven er niet altijd in, maar het kan. Een kind verdwijnt en wordt teruggevonden. Uiterlijk ongedeerd, innerlijk beschadigd. Vier jaar lang staat je leven in het teken van het zoeken naar je kind en op een dag is dat voorbij. Hoe gaat het dan verder na dit 'happy end'? Daarover gaat het boek 'Zoals ik was' (oorspronkelijke titel: 'Remember me like this') van de Amerikaanse schrijver Bret Anthony Johnston, tevens directeur van het Creative Writing-programma Harvard.

Southport, Texas. Justin is elf jaar als hij op een dag niet meer thuiskomt van het skaten. Vier jaar later is hij nog altijd niet gevonden. Het leven gaat verder zou je kunnen zeggen. Of wat daar van overschiet althans. Dat is zeker zo voor Justins ouders. Ze wonen nog onder hetzelfde dak, maar daar is zowat alles mee gezegd. De vader heeft zijn job en zijn buitenechtelijke affaire. De moeder bekommert zich als vrijwilligster om het lot van zieke dolfijnen. Griff, de jongere broer van Justin groeit op met de last van het verdriet (en ook een zeker schuldgevoel), maar lijkt zich er doorheen te slaan.

En dan is er het telefoontje. Er is een jongen gevonden die aan Justins signalement beantwoordt. De zoveelste teleurstelling? Toch niet. Na vier jaar, twee weken en vier dagen wordt het gezin terug herenigd.

Met veel empathie beschrijft Bret Anthony Johnston hoe elk van hen probeert verder te gaan. Op aanraden van de politie stellen de ouders hun zoon amper vragen naar wat zijn kidnapper met hem heeft gedaan. En het lijkt alsof de auteur zich daar ook aan houdt, want je komt slechts met mondjesmaat iets te weten over wat er de afgelopen vier jaar is gebeurd.

Maar dat is ook niet de bedoeling van het verhaal. Het gaat niet om het wie of wat of waarom van een misdaad. Het gaat om hoe een gezin terug een gezin leert worden nadat één van hen vier jaar vermist was.

Bret Anthony Johnston, Zoals ik was, Ambo/Anthos Amsterdam, isbn 978 9041425416, ? 21,99

Het gebeurt. We geloven er niet altijd in, maar het kan. Een kind verdwijnt en wordt teruggevonden. Uiterlijk ongedeerd, innerlijk beschadigd. Vier jaar lang staat je leven in het teken van het zoeken naar je kind en op een dag is dat voorbij. Hoe gaat het dan verder na dit 'happy end'? Daarover gaat het boek 'Zoals ik was' (oorspronkelijke titel: 'Remember me like this') van de Amerikaanse schrijver Bret Anthony Johnston, tevens directeur van het Creative Writing-programma Harvard.Southport, Texas. Justin is elf jaar als hij op een dag niet meer thuiskomt van het skaten. Vier jaar later is hij nog altijd niet gevonden. Het leven gaat verder zou je kunnen zeggen. Of wat daar van overschiet althans. Dat is zeker zo voor Justins ouders. Ze wonen nog onder hetzelfde dak, maar daar is zowat alles mee gezegd. De vader heeft zijn job en zijn buitenechtelijke affaire. De moeder bekommert zich als vrijwilligster om het lot van zieke dolfijnen. Griff, de jongere broer van Justin groeit op met de last van het verdriet (en ook een zeker schuldgevoel), maar lijkt zich er doorheen te slaan. En dan is er het telefoontje. Er is een jongen gevonden die aan Justins signalement beantwoordt. De zoveelste teleurstelling? Toch niet. Na vier jaar, twee weken en vier dagen wordt het gezin terug herenigd. Met veel empathie beschrijft Bret Anthony Johnston hoe elk van hen probeert verder te gaan. Op aanraden van de politie stellen de ouders hun zoon amper vragen naar wat zijn kidnapper met hem heeft gedaan. En het lijkt alsof de auteur zich daar ook aan houdt, want je komt slechts met mondjesmaat iets te weten over wat er de afgelopen vier jaar is gebeurd.Maar dat is ook niet de bedoeling van het verhaal. Het gaat niet om het wie of wat of waarom van een misdaad. Het gaat om hoe een gezin terug een gezin leert worden nadat één van hen vier jaar vermist was.Bret Anthony Johnston, Zoals ik was, Ambo/Anthos Amsterdam, isbn 978 9041425416, ? 21,99