In de Harry Potterboeken zat de maatschappijvisie van J.K. Rowling als het ware prominent op de achtergrond. Het verhaal over de strijd tussen Harry en Voldemort beperkte zich nooit tot clichématige actiefilmtoestanden, het was in grote mate een verhaal over goed en kwaad, moed en lafheid, liefde en haat en hoe mensen daarmee omgaan. Dat zet zich eigenlijk verder in Een goede raad, hoe verschillend het opzet, de personages en de decors dan ook mogen zijn.

De wereld waarin Een goede raad zich afspeelt, heeft niets magisch: het idyllisch Engels plattelandsdorpje Pagford en de er vlakbij gelegen sociale woonwijk The Fields vormen het decor. Daarover schildert Rowling met trefzekere hand personages van vlees en bloed, die ze raak typeert en dan laat bewegen in een stroom van gebeurtenissen. De eerste is de dood van gemeenteraadslid Barry Fairbrother. Het verhaal van zijn opvolging is dan wel een rode draad door het boek, maar wordt al gauw overschaduwd door de verhalen van de verschillende andere personages. Een duidelijk hoofdpersonage is er niet en Rowling kruipt telkens weer in de huid van een andere protagonist, die ze zich elke keer weer met schijnbaar moeiteloos gemak eigen maakt. Al in de Harry Potterboeken viel op hoe ze erin slaagde om de personages nooit ontrouw te zijn en deze gave speelt ze ook hier heel goed uit. Hoe onsympathiek sommige ook zijn, ze zijn op zijn minst op een of andere manier toch begrijpelijk.

Een goede raad is dus niet één verhaal, maar een stroom verhalen die in elkaar grijpen, elkaar weer loslaten en dan weer op een andere manier toch opnieuw in elkaar overvloeien. En allemaal blijven ze verrassen, boeien en blijft de lezer snakken naar meer. Ook al net zoals bij Rowlings Potterboeken. In ieder geval komt er een verfilming van dit boek. Misschien dan ook nog een vervolg? Toe?

Een goede raad - J.K. Rowling - uitg. Boekerij - ? 24,95 - isbn 9789022564301

In de Harry Potterboeken zat de maatschappijvisie van J.K. Rowling als het ware prominent op de achtergrond. Het verhaal over de strijd tussen Harry en Voldemort beperkte zich nooit tot clichématige actiefilmtoestanden, het was in grote mate een verhaal over goed en kwaad, moed en lafheid, liefde en haat en hoe mensen daarmee omgaan. Dat zet zich eigenlijk verder in Een goede raad, hoe verschillend het opzet, de personages en de decors dan ook mogen zijn.De wereld waarin Een goede raad zich afspeelt, heeft niets magisch: het idyllisch Engels plattelandsdorpje Pagford en de er vlakbij gelegen sociale woonwijk The Fields vormen het decor. Daarover schildert Rowling met trefzekere hand personages van vlees en bloed, die ze raak typeert en dan laat bewegen in een stroom van gebeurtenissen. De eerste is de dood van gemeenteraadslid Barry Fairbrother. Het verhaal van zijn opvolging is dan wel een rode draad door het boek, maar wordt al gauw overschaduwd door de verhalen van de verschillende andere personages. Een duidelijk hoofdpersonage is er niet en Rowling kruipt telkens weer in de huid van een andere protagonist, die ze zich elke keer weer met schijnbaar moeiteloos gemak eigen maakt. Al in de Harry Potterboeken viel op hoe ze erin slaagde om de personages nooit ontrouw te zijn en deze gave speelt ze ook hier heel goed uit. Hoe onsympathiek sommige ook zijn, ze zijn op zijn minst op een of andere manier toch begrijpelijk.Een goede raad is dus niet één verhaal, maar een stroom verhalen die in elkaar grijpen, elkaar weer loslaten en dan weer op een andere manier toch opnieuw in elkaar overvloeien. En allemaal blijven ze verrassen, boeien en blijft de lezer snakken naar meer. Ook al net zoals bij Rowlings Potterboeken. In ieder geval komt er een verfilming van dit boek. Misschien dan ook nog een vervolg? Toe?Een goede raad - J.K. Rowling - uitg. Boekerij - ? 24,95 - isbn 9789022564301