Boeiend bio

Napoleon, TopPops Ad Visser, Robin Williams, Willeke Alberti: nogal wat boeiende biografieën op de boekenplank deze dagen. We bladerden, lazen en zochten uit wat u mag verwachten.

Napoleon blijft na al die eeuwen tot de verbeelding spreken. Johan Op de Beeck wijdde al twee doorwrochte boeken aan ’s mans leven en nog een aan de slag bij Waterloo, maar recent kwam daarnaast ook nog eens een vertaling van een Engelse biografie te staan. Andrew Roberts ploeterde zich daarvoor een weg door tienduizenden brieven van, aan en over de keizer. Ondanks dat titanenwerk en zijn boeiende verwerking, staan de boeken van Johan Op de Beeck toch dichter bij ons, alleen al omwille van de Belgische achtergrond waarop hij geregeld inzoomt.
Napoleon. Deel 1: Van strateeg tot keizer – Johan Op de Beeck – uitg. Manteau – isbn 9789022329115
Napoleon. Deel 2: Van keizer tot mythe – Johan Op de Beeck – uitg. Manteau – isbn 9789022329979
Waterloo. De laatste dagen van Napoleon – Johan Op de Beeck – uitg. Manteau – isbn 9789022328545
Napoleon De Grote – Andrew Roberts – uitg. Prometheus/Bert Bakker – isbn 9789035139329

De ene leider over de andere

Alweer een grote figuur: Winston Churchill! Wat maakte hem zo briljant, zo charismatisch en zo succesvol, vraagt dit boek zich af. Extra peper bij het lezen van deze biografie is dat ze geschreven is door een man die ook een buitenbeentje mag genoemd worden: Boris Johnson, de omstreden en excentrieke burgemeester van Londen. Hij schrijft niet alleen vlot, maar ook met onverholen bewondering en genegenheid over de legendarische Britse premier.
De Churchillfactor. Hoe één man geschiedenis schreef – Boris Johnson – uitg. Spectrum – isbn 9789000343546

Voetbalvrouw, zangeres en actrice

De wijsheid ‘wat je zelf doet, doe je beter’ is vaak totaal niet van toepassing op biografieën: de nodige afstand ontbreekt vaak als je het over jezelf hebt. Dat het levensverhaal van Willeke Alberti dus wat aan de suikerzoete kant is, hoeft geen verwondering. Gelukkig blijft het vlot leesbaar, dankzij de bedreven pen van Belinda Meuldijk.
Een leven als een lied – Willeke Alberti – uitg. Xander – isbn 9789401603591

Vintage presentator

Ken je Ad Visser nog? In de jaren ’70 hingen we aan zijn lippen toen hij TopPop presenteerde. De man heeft inmiddels de leeftijd bereikt waarop je een en ander hebt om op terug te blikken en dat doet hij dus ook. Wie tuk is op anecdotes over beroemde sterren, vindt hier wel wat, maar toch draait het verhaal wel heel erg rond de belevenissen van Ad Visser zelf. Zijn nogal warrige en kronkelende manier van vertellen zorgt ervoor dat je al erg gemotiveerd moet zijn om geboeid te blijven.
Strange Days. Muzikale avonturen in de 60’s en 70’s – uitg. Marmer – isbn 9789460682155

De geschiedenis van de correspondent

Alexander Münninghoff is een vertrouwde naam voor radioluisteraars: de man was jarenlang correspondent in de Sovjetunie. In dit boek vertelt hij zijn eigen geschiedenis en die van zijn familie. En dat is gewoon een goed geschreven, waar gebeurd verhaal.
De stamhouder. Een familiekroniek – Alexander Münninghoff – uitg. Prometheus/Bert Bakker – isbn 9789035142268

Huilende clown

De zelfdoding van Robin Williams kwam als een schok: de man leek alles te hebben om gelukkig te zijn. Hoewel dit boek een ode heet te zijn ‘aan de geniale acteur en warme persoonlijkheid’ gaat het toch vooral over Williams’ gevecht met verslaving. Een beetje jammer toch.
Robin Williams. Als het lachen stopt 1951-2014 – Emily Herbert – uitg. Kosmos – isbn 9789021558707

Die andere Freud

Lucian Freud, kunstschilder en kleinzoon van Sigmund, hield er niet zo van dat zijn leven onder de loep werd genomen en kocht ooit de plannen voor een biografie af. Het boek dat Greig na zijn dood over hem schreef, zou hij dus waarschijnlijk niet erg gesmaakt hebben. Wie geïntrigeerd is door het bijzondere schilderwerk van Freud zal het wel waarderen, want het is bijzonder rijk gestoffeerd en boeiend. Alleen de letterlijk uitgetikte interviews breken een beetje.
Ontbijten met Lucian. Een portret van de kunstenaar – Geordie Greig – uitg. Hollands Diep – isbn 9789048825714

Vrouwen van

‘Roman’ staat op de cover en dat maakt dit werk een beetje dubbel. Naomi Wood schrijft namelijk over de vrouwen die dongen naar de titel mevrouw Hemingway, vrouw van een van de beroemdste schrijvers ter wereld. Wat is fact, wat is fiction? In ieder geval is het een boeiend verhaal over vrouwen. En mannen.
Mevrouw Hemingway – Naomi Wood – uitg. Querido – isbn 9789021457963

Partner Content