Als u takken van bloeiende heesters in februari binnenshuis in bloei wilt trekken, zal dat het beste lukken met deze soorten:

  • Forsythia,
  • Japanse sierkers (Prunus subhirtella),
  • Magnolia,
  • Mahoniestruik,
  • Sieramandel (Prunus triloba)
  • Sneeuwbal (Viburnum burkwoodii).

Doe ze schrikken!

Knip takken af waarvan de bloesemknoppen al goed zichtbaar zijn, maar let er wel op dat u de struik niet te kaal plukt. Om ze snel in bloei te krijgen, zet u de takken best eerst gedurende een dag of twee in een emmer water in de koudste kamer van het huis. Korte takken mag u zelfs, als u er de plaats voor hebt, een dagje in de koelkast leggen!

Nadien brengt u de takken naar een verwarmde kamer: door de warmteschok krijgen de knoppen als het ware een pepmiddel om snel open te gaan. Schik ze in een hoge vaas met lauwwarm water waaraan u wat snijbloemenvoedsel hebt gedaan. De kans is groot dat de bloesems van de Forsythia en van de sieramandel het eerst zullen opengaan.

Ook met clematis en blauweregen

Als u in uw tuin ook vroegbloeiende klimplanten hebt - ik denk in de eerste plaats clematis en blauweregen - dan kunt u hiervan een aantal twijgen met knoppen afknippen, ze tussen de heestertakken in de hoge vaas met het water stoppen en ze langs de buitenwand van de vaas laten afhangen. Let wel: het lukt niet altijd om de genoemde soorten in huis in bloei te trekken, maar het is zeker het proberen waard.

Andere mogelijkheid: tussen de heestertakken een paar sierlijk gekromde takken krulhazelaar of wilgentakken met katjes plaatsen.

Begin maart wachten dan weer later bloeiende heesters die u binnenshuis tot bloei kunt forceren. In de eerste plaats seringen en Robinia.

Combineren met bolplanten

Om het lentegevoel nog groter te maken kunt u aan de voet van de hoge vaas of op een klein bankje ernaast een aantal bloeiende bolplanten plaatsen. En zo een stilleven maken waarvan u vrolijk zult worden. Potten met narcissen, tulpen, hyacinten en meiklokjes zijn nu volop te koop in bloemenwinkels en tuincentra. Het simpele meiklokje of lelietje-van-dalen is trouwens uitgeroepen tot lentebloeier van 2013!

Als u takken van bloeiende heesters in februari binnenshuis in bloei wilt trekken, zal dat het beste lukken met deze soorten:Knip takken af waarvan de bloesemknoppen al goed zichtbaar zijn, maar let er wel op dat u de struik niet te kaal plukt. Om ze snel in bloei te krijgen, zet u de takken best eerst gedurende een dag of twee in een emmer water in de koudste kamer van het huis. Korte takken mag u zelfs, als u er de plaats voor hebt, een dagje in de koelkast leggen!Nadien brengt u de takken naar een verwarmde kamer: door de warmteschok krijgen de knoppen als het ware een pepmiddel om snel open te gaan. Schik ze in een hoge vaas met lauwwarm water waaraan u wat snijbloemenvoedsel hebt gedaan. De kans is groot dat de bloesems van de Forsythia en van de sieramandel het eerst zullen opengaan.Als u in uw tuin ook vroegbloeiende klimplanten hebt - ik denk in de eerste plaats clematis en blauweregen - dan kunt u hiervan een aantal twijgen met knoppen afknippen, ze tussen de heestertakken in de hoge vaas met het water stoppen en ze langs de buitenwand van de vaas laten afhangen. Let wel: het lukt niet altijd om de genoemde soorten in huis in bloei te trekken, maar het is zeker het proberen waard.Andere mogelijkheid: tussen de heestertakken een paar sierlijk gekromde takken krulhazelaar of wilgentakken met katjes plaatsen.Begin maart wachten dan weer later bloeiende heesters die u binnenshuis tot bloei kunt forceren. In de eerste plaats seringen en Robinia.Om het lentegevoel nog groter te maken kunt u aan de voet van de hoge vaas of op een klein bankje ernaast een aantal bloeiende bolplanten plaatsen. En zo een stilleven maken waarvan u vrolijk zult worden. Potten met narcissen, tulpen, hyacinten en meiklokjes zijn nu volop te koop in bloemenwinkels en tuincentra. Het simpele meiklokje of lelietje-van-dalen is trouwens uitgeroepen tot lentebloeier van 2013!