Bloesemplezier in het Hageland

Als u graag de lente proeft tussen de fruitbloesems en de drukte in Limburg wilt vermijden, is er nu een aangenaam alternatief: fietsen, wandelen en picknicken tussen de fruitbloesems van het Hageland.

Tussen half april en begin mei tooien de fruitplantages en boomgaarden zich weer met miljoenen bloesems. In Limburg hebben ze jarenlang het bloesemtoerisme gepromoot met als resultaat dat de wandel- en fietspaden rond Sint-Truiden en Borgloon tegenwoordig in deze periode worden overrompeld.
Dit jaar presenteert het Hageland zich voor het eerst als een rustig alternatief. De streek in de zeshoek Tienen-Glabbeek-Kortenaken-Geetbets-Zoutleeuw-Landen telt namelijk 3.400 hectare appel- en perenboomgaarden (laagstamplantages) en die scheppen een bloesemweelde die niet moet onderdoen voor Haspengouw. Toch begint het bloesemtoerisme zich hier pas recent te ontwikkelen en blijft de kans op een menselijke overrompeling voorlopig nog onbestaande.
Zes tips om u te goed te doen aan het lentegevoel:

Het Boomgaardenwandelpad

Het 8 km lange, bewegwijzerde Boomgaardenwandelpad vertrekt aan de kerk van het dorpje Kapellen (even ten noorden van Glabbeek). Opvallend voor zulk een klein dorp is de grote bakstenen kerk, bijgenaamd de kathedraal van het Hageland. De bloesembogen aan de kerk zullen u meteen in de juiste stemming brengen en verder wacht een bloesembad op de veldwegen langs de fruitplantages.

Het Glazuurwandelpad

Nog minder wandelaars gaat u tegenkomen op het 10 km lange Glazuurwandelpad, dat een lus maakt rond Zuurbemde. Vertrek aan de gemeentelijke sporthal Ter Linde in Glabbeek (Tiensesteenweg). Hier combineert u bloesems met een glooiend landschap en fraaie vergezichten. Langs het pad wachten het beschermde dorpsgezicht van Zuurbemde en het neoclassicistische kasteel La Coste.

Fietsen in een fruitlandschap

Op het fietsnetwerk Vlaams-Brabant kunt u de themaroute “Fruitbomen en landschappen” narijden. Ze is in totaal 47,9 km lang, maar u kunt ze inkorten tot 39 of 32,4 km. Ze vertrekt en keert terug in het centrum van Zoutleeuw, waar u eerst de opvallende historische monumenten kunt bekijken. De route komt langs acht dorpen die zowat het hart van de Hagelandse fruitteelt vormen. Echt klimmen is er nergens bij, wel soms lichte glooiingen.

Voor de volledige route volgt u vanaf Zoutleeuw de knooppunten 51-21-50-58-59-26-8-7-20-61-44-45-46-49-192-48.

Vierkantshoeven

Absolute rust mag u verwachten langs de met zeshoekige bordjes bewegwijzerde Landense Fietsroute. Deze lusroute van 43 km loopt door de dertien zeer landelijke deelgemeenten van Landen en vertrekt aan het knap gerestaureerde watermolencomplex van Rufferdinge (Molenbergstraat 4, Landen). Hier is ook de lokale toeristische dienst ondergebracht. Behalve de rust, de akkers en de bloesems van de fruitboomgaarden fietst u ook langs een aantal schitterende vierkantshoeven. Eén nadeel: deze route bevat meer nijdige hellingen dan de eerder genoemde, al wordt u voor de moeite beloond met fraaie panorama’s.

Picknicken

Of u nu gaat wandelen of fietsen, geregeld zult u op rustbanken botsen die uitnodigen tot een lentepicknick tussen de bloesems. Het gewicht kunt u verdelen over twee rugzakken of fietstassen. Het heel actieve fruitteeltbedrijf Vanhellemont in Meensel-Kiezegem gaat nog een stap verder: minstens 48 uur vóór uw tocht kunt u hier een picknickmand bestellen met streekproducten en veel fruitige hapjes van eigen makelij (zelfs perenadvocaat).

Fruitarrangementen

Overnachtingsmogelijkheden in de Hagelandse fruitstreek zijn niet dik gezaaid. Sinds dit voorjaar bieden vier logiesverstrekkers niettemin een “fruitarrangement” aan. Het gaat om twee vakantiewoningen (één is een oud station), een bed & breakfast in een kasteelhoeve en een hotel in Tienen. De gasten worden altijd verwelkomd met vers fruit en lokale fruitproducten. Eén van de vakantiewoningen stelt ook gratis fietsen ter beschikking.

Praktisch

  • Veel info staat samen in de nieuwe gratis brochure Bloesem- en Fruitgids van Toerisme Vlaams-Brabant. Bij deze dienst kunt u ook terecht voor gedetailleerde fiets- en wandelkaarten: Provincieplein 1, 3010 Leuven, tel. 016 26 70 00 en www.toerismevlaamsbrabant.be
  • Voor info over de picknickmand: Fruit Vanhellemont, Heilbosstraat 17, Meensel-Kiezegem, tel. 016 63 32 35 en www.fruitvanhellemont.be. Reken op ? 11,50 per persoon. Het fruitbedrijf bevindt zich in de directe omgeving van het Boomgaardenwandelpad en de themafietsroute “Fruitbomen en landschappen”.
  • Info over de logiesverstrekkers: www.tkoetshuis.be, www.stationracour.be, http://kasteelhoevewange.be en www.alphahotel.be
  • Info over de stand van de bloesems: hiervoor blijft de Haspengouwse bloesemmeter nodig (www.bloesemfeesten-haspengouw.be, doorklikken op Bloesemmeter).

Partner Content