Het is de tweede keer dat specifiek deze plant in bloei komt. De 'bloem' is op 4 dagen tijd 30 cm gegroeid en meet nu 133 cm. De knol weegt ongeveer 10 kg. Hij heeft vorige week een groeispurt gekend doordat de zon in de serre voor hogere temperaturen zorgde. Verwacht wordt dat het eerder een kleine bloem zal worden, net zoals die van april 2016. Toen groeide de 'bloem', gekweekt uit een stek van de botanische tuin in Bonn, tot 145 centimeter. Het wordt dus geen kanjer, zoals de bloem in 2013, die 244 cm groot werd.

De expertise van de tuiniers

Het blijft elke keer een uitzonderlijke gebeurtenis als een reuzenaronskelk een bloem vormt. Door de jarenlange ervaring en opgebouwde kennis rond de verzorging van de planten en knollenvan de tuiniers en de goede omgevingsfactoren (constante temperatuur en juiste vochtigheidsgraad) slaagt Plantentuin Meise hier heel goed in.

Ook de succesvolle bestuiving tijdens de dubbele bloei in het voorjaar van 2017 demonstreert de expertise van de Plantentuin. Toen ontwikkelden voor de eerste maal twee reuzenaronskelken ongeveer tegelijk, waardoor een bestuiving mogelijk werd. De onrijpe mannelijke bloemen van de grotere bloeiwijze in Meise werden geoogst en geplet. Tevens zorgden de collega's van de Plantentuin van UGent voor stuifmeel, geoogst in 2015, dat ze ingevroren bij -80 ° C hadden bewaard. Binnen twaalf uur na de bloei werd de ene kant van de kleinere bloeiwijze met het rijpe maar twee jaar oude stuifmeel van Gent bestoven, terwijl de andere kant werd bestoven met het onrijpe stuifmeel.

Bestuiving met de hand, Plantentuin Meise
Bestuiving met de hand © Plantentuin Meise

Ongeveer tien dagen na de bestuiving was het duidelijk dat een succesvolle bevruchting bereikt werd van beide experimenten. Zes maanden later waren de bessen rijp en konden ze worden geoogst.

Het plukken van de rijpe vruchten, Plantentuin Meise
Het plukken van de rijpe vruchten © Plantentuin Meise

De helft van hen werd overgebracht naar de Plantentuin Universiteit Gent. De andere helft werd gezaaid, wat resulteerde in meer dan 50 jonge reuzenaronskelken. Deze zullen worden verdeeld naar andere botanische tuinen wereldwijd.

De jonge plantjes, Plantentuin Meise
De jonge plantjes © Plantentuin Meise

De reuzenaronskelk in het kort

De reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum) is de grootste 'bloem' of exacter, bloeiwijze ter wereld. Maar dat is niet de enige reden waarom de bloem bekend is. De reuzenaronskelk bloeit maar 72 uur en verspreidt in die periode een verschrikkelijke stank, die doet denken aan een lijkgeur of de geur van rottende vis. In de natuur trekt de plant zo zweetbijen aan, die voor de bestuiving van de plant zorgen.

De plant is een bedreigde plant, afkomstig uit de tropische regenwouden van Sumatra. De Plantentuin grijpt de bloei aan om aandacht te vragen voor bedreigde plantensoorten. Want het zijn niet enkel de orang-oetans uit Sumatra die bedreigd worden. Ook hun plantaardige regenwoudgenoten zoals de reuzenaronskelk dreigen te verdwijnen. Dit komt door de ontbossing van de regenwouden om palmolie plantages aan te planten is. Daarom is het sensibiliserende werk van Plantentuinen erg belangrijk.

Het is de tweede keer dat specifiek deze plant in bloei komt. De 'bloem' is op 4 dagen tijd 30 cm gegroeid en meet nu 133 cm. De knol weegt ongeveer 10 kg. Hij heeft vorige week een groeispurt gekend doordat de zon in de serre voor hogere temperaturen zorgde. Verwacht wordt dat het eerder een kleine bloem zal worden, net zoals die van april 2016. Toen groeide de 'bloem', gekweekt uit een stek van de botanische tuin in Bonn, tot 145 centimeter. Het wordt dus geen kanjer, zoals de bloem in 2013, die 244 cm groot werd. Het blijft elke keer een uitzonderlijke gebeurtenis als een reuzenaronskelk een bloem vormt. Door de jarenlange ervaring en opgebouwde kennis rond de verzorging van de planten en knollenvan de tuiniers en de goede omgevingsfactoren (constante temperatuur en juiste vochtigheidsgraad) slaagt Plantentuin Meise hier heel goed in. Ook de succesvolle bestuiving tijdens de dubbele bloei in het voorjaar van 2017 demonstreert de expertise van de Plantentuin. Toen ontwikkelden voor de eerste maal twee reuzenaronskelken ongeveer tegelijk, waardoor een bestuiving mogelijk werd. De onrijpe mannelijke bloemen van de grotere bloeiwijze in Meise werden geoogst en geplet. Tevens zorgden de collega's van de Plantentuin van UGent voor stuifmeel, geoogst in 2015, dat ze ingevroren bij -80 ° C hadden bewaard. Binnen twaalf uur na de bloei werd de ene kant van de kleinere bloeiwijze met het rijpe maar twee jaar oude stuifmeel van Gent bestoven, terwijl de andere kant werd bestoven met het onrijpe stuifmeel.Ongeveer tien dagen na de bestuiving was het duidelijk dat een succesvolle bevruchting bereikt werd van beide experimenten. Zes maanden later waren de bessen rijp en konden ze worden geoogst. De helft van hen werd overgebracht naar de Plantentuin Universiteit Gent. De andere helft werd gezaaid, wat resulteerde in meer dan 50 jonge reuzenaronskelken. Deze zullen worden verdeeld naar andere botanische tuinen wereldwijd.