Bijpraten in de badkamer

Plannen om uw badkamer te vernieuwen en tegelijk denken aan later? Kies dan voor meer zitmogelijkheden en behoud uw badkuip.

Als u uw badkamer na 20 of 25 jaar grondig wilt vernieuwen, dan moet u beducht zijn voor twee uitersten. Er is de peperdure verleiding om de badkamer te vergroten en te laten verbouwen tot een superluxueuze wellnessruimte. Een andere valkuil bestaat erin te denken dat u uw badkamer moet veranderen in een rusthuisachtige inrichting die geschikt is voor rolstoelen.

Gelukkig bestaan er ook tussenoplos-singen die veel minder geld kosten en die ook haalbaar zijn in kleinere badkamers. In eerder kleine ruimten (zoals 2,6 x 3 m) combineert hij een badkuip en een douche met diverse vondsten zodat u er rustig kunt zitten, uw toilet maken, lezen, praten. “Als je ouder wordt, ga je meer tijd in de badkamer doorbrengen, ook samen met je partner”, stelt hij vast. “Daarom moet je in de bestaande ruimte ingrepen doen om meer zitcomfort te krijgen. Terwijl je partner een bad neemt, kun jij naast haar of hem gaan zitten, lekker bijpraten of de dag gezamenlijk plannen. Je kunt je zittend aankleden of opmaken of rustig de krant lezen. Op die manier wordt de moderne badkamer een verlengde van de woonkamer.”

Hoe het concreet kan?

  • Laat de bestaande badkuip inbouwen in een bekisting met een vlak tablet van 80 tot zelfs 90 cm breed, suggereert onze architect. Zo ontstaat een zitbank en tegelijk een stevig steunvlak voor het in- en uitstappen van het bad.
  • Behoud de badkuip maar vul ze aan met een goede douche. Een badkuip blijft belangrijk voor een wellnessbeleving, de douche zal dienen voor de dagelijkse hygiëne en voor korte maar intense relaxmomenten.
  • Het instappen in het bad kunt u gemakkelijker maken door in de bekisting een uittrekbare instaptrede te laten inwerken. Of nog beter: de badkuip een beetje in de vloer laten verzinken tot een hoogte van 45 cm in combinatie met de al genoemde instaptrede. Probeer handvatten aan de wand als hulp bij het instappen te vermijden, die ogen nogal invaliderig.
  • Kies voor een gelijkgrondse douche of één met een zeer lage instapdrempel. De douchecabine moet zeker een zitbankje hebben. Op die manier kunt u zittend douchen. En als u de douche niet gebruikt, hebt u een extra zitje om te lezen of bij te praten terwijl uw partner in bad zit.
  • Om ruimte in een kleinere badkamer te winnen, kan het brede tablet rond de badkuip zodanig geplaatst worden dat het tegelijk kan dienen als zitje voor de wastafels. Zo kunt u zich zittend opmaken of wassen. De achterkant van de douchewand kan zonder probleem een spiegel worden.

Kleine ingrepen voor meer comfort

Om het comfort in de aangepaste badkamer te verhogen, kunt u nog aan andere ingrepen denken, zegt Anthony Duffeleer. Hij suggereert de volgende aanpassingen.

  • Het kraanwerk in bestaande badkuipen is vaak niet oordeelkundig geplaatst en u kunt er u makkelijk aan bezeren. Vervang ze door een dop aan de zijkant (bekend als Aquafil). Of laat de kraanbek in de badkuip zo mogelijk verplaatsen.
  • Laat de zitrand rond het bad en de andere zitjes in de badkamer bekleden met zacht maar waterbestendig materiaal. Voor een speelse toets – en als het badkamermeubilair wit is – kiest u de bekleding bij voorkeur in een vrolijke kleur.
  • Voor een slipvrije vloer is een volledige transparante acrylvloerfilm esthetischer dan geruwde antisliptegels.
  • Een goede verlichting is een absolute noodzaak. Sfeerverlichting alleen volstaat niet. Ze zorgt voor ongewenste schaduwen bij het opmaken of het scheren. Ideaal is een handige combinatie van een egale werkverlichting rond de wastafel (met een minimale lichtwaarde van 500 lux) met sfeerverlichting elders in de badkamer. Zo kunt u op momenten dat u liever alleen sfeer hebt, de werkverlichting uitknippen en voluit genieten van uw bad.

Partner Content