Het gaat om een belastingvan vijf procent op de netto-hotelrekening. Maar ook wie slaapt in een pension, vakantiewoning, jeugdherberg of camping, ontsnapt niet aan de taks. Uitgezonderd zijn reizende zakenmensen. "Wij willen bereiken dat ook toeristen een kleine bijdrage leveren om Berlijn attractief te houden", zei de partijloze senator voor Financiën Ulrich Nussbaum.

Gelijkaardige heffingen zijn er ook al in bijvoorbeeld Keulen en Hamburg, alsmede Parijs, Rome en Barcelona.

Op tien jaar tijd is het aantal overnachtingen in Berlijn verdubbeld, om in 2102 op 25 miljoen uit te komen. De Berlijnse Senaat hoopt dat de taks jaarlijks zowat 25 miljoen euro opbrengt. De helft daarvan komt cultuur en toeristische infrastructuur, alsmede bijvoorbeeld ook bushaltes, ten goede.

De overkoepelende organisatie van hotels is niet te spreken over de City Tax en dreigt ermee naar het gerecht te stappen. Er is ook het probleem van de privacy, want volgens deskundige Alexander Dix kan niemand in een hotel worden gedwongen te zeggen waarom hij of zij daar komt overnachten. Wie immers niet wil betalen, moet ter plaatse of later in een verklaring zetten dat hij of zij voor zaken op reis is. De taks dient nog groen licht te krijgen van het "lagerhuis" in Berlijn.

Het gaat om een belastingvan vijf procent op de netto-hotelrekening. Maar ook wie slaapt in een pension, vakantiewoning, jeugdherberg of camping, ontsnapt niet aan de taks. Uitgezonderd zijn reizende zakenmensen. "Wij willen bereiken dat ook toeristen een kleine bijdrage leveren om Berlijn attractief te houden", zei de partijloze senator voor Financiën Ulrich Nussbaum. Gelijkaardige heffingen zijn er ook al in bijvoorbeeld Keulen en Hamburg, alsmede Parijs, Rome en Barcelona. Op tien jaar tijd is het aantal overnachtingen in Berlijn verdubbeld, om in 2102 op 25 miljoen uit te komen. De Berlijnse Senaat hoopt dat de taks jaarlijks zowat 25 miljoen euro opbrengt. De helft daarvan komt cultuur en toeristische infrastructuur, alsmede bijvoorbeeld ook bushaltes, ten goede. De overkoepelende organisatie van hotels is niet te spreken over de City Tax en dreigt ermee naar het gerecht te stappen. Er is ook het probleem van de privacy, want volgens deskundige Alexander Dix kan niemand in een hotel worden gedwongen te zeggen waarom hij of zij daar komt overnachten. Wie immers niet wil betalen, moet ter plaatse of later in een verklaring zetten dat hij of zij voor zaken op reis is. De taks dient nog groen licht te krijgen van het "lagerhuis" in Berlijn.