Boven. De gratis buitentelescoop. Hiernaast. De twee thema's van de expo's: de Maanlanding van Apollo 11 en de Belgische bijdrage tot de verkenning van Mars.

Astropolis heeft een missie

Sterrenkunde en ruimtevaart dicht bij de mensen brengen. Dat is de missie van Astropolis, het gloednieuwe ruimtevaartcentrum dat de deuren opent in Oostende.

Dat Astropolis een laagdrempelig museum voor sterrenkunde en ruimtevaart is, merk je nog voor je het betreedt. Iedereen die langs het Groene Lint rond Oostende fietst, kan gratis binnenspringen in de koepel met telescoop langs het fietspad om er naar de zon te kijken. Binnen wacht nog meer.

Maanlanding in HD

Het is dit jaar precies 50 jaar geleden dat de Apollo 11 op de maan landde. “Daarom wijdt Astropolis zijn eerste tentoonstelling aan deze mijlpaal in de ruimtevaart, met zeer uniek beeldmateriaal”, zegt directeur Patrick Jaecques. In 1969 bestonden er nog geen High Definition beelden. Het Amerikaanse ruimtevaartinstituut NASA heeft recent alle foto- en videomateriaal uit ’69 gerestaureerd in HD. Het geluid werd gezuiverd van ruis en klinkt nu stereo. “Wij beschikken over 18 HD-films en 1.400 foto’s. Een selectie daarvan tonen of projecteren we. De beelden zijn fantastisch. Je ziet haarfijn alle details die voordien niet waarneembaar waren. We tonen ook originele krantenartikels uit ’69 en hopen nog op enkele bijzondere voorwerpen. Zo onderhandelen we over een handschoen van een van de astronauten.”

Astropolis heeft een missie

Belgen op de Maan en op Mars

Wist je dat de enige kunstenaar die ooit werk op de Maan heeft kunnen plaatsen een Belg is? In 1971 nam de Apollo 15 een beeldje mee van de Antwerpse kunstenaar Paul Van Hoeydonck. Zijn Amerikaanse galerijhouder bracht hem in contact met de NASA. Hij kreeg er zelfs toestemming voor van president Nixon. Het ging om een aluminium figuurtje van 8,5 cm dat de (neutrale) mens voorstelt: Fallen Astronaut. Wereldwijd zijn er nog 50 replica’s van. Een ervan komt in principe naar Astropolis.

Niet echt kunst maar wel Belgische technologie bevindt zich op Mars. Belgische bedrijven leverden een belangrijke bijdrage aan het bouwen van de Marsrovers, de robotjeeps die de planeet Mars verkennen. Een tweede, kleine expo zoomt daar op in.

Live vanuit de ruimte

Verder kan je in Astropolis de actualiteit in de ruimte live volgen. In elke zaal hangt een groot scherm waar je rechtstreeks ziet wanneer een ruimtewandeling wordt gemaakt, het Internationaal Ruimtestation een onderhoudsbeurt krijgt of er waar ook ter wereld een raket wordt gelanceerd. “Wat voor ons ook belangrijk is, is tonen waar ruimtevaart toe dient”, zegt Jaecques nog. “Mensen denken vaak dat het om een nodeloze geldverspilling gaat, maar we hebben er veel aan te danken, denk maar aan zonnepanelen, je gps of smartphone.”

Praktisch

Astropolis, Prins Roselaan 185, Oostende, € 6. www.astropolis.be

Partner Content