Artisjok, een nobele onbekende

Artisjokken vindt u van april tot december en ze zijn veel lekkerder dan u wellicht denkt. Onbekend is immers onbemind. Bovendien is deze bloemgroente licht verteerbaar en dus perfect voor de lijn...

Zo eet u artisjok

Een artisjok bestaat uit drie eetbare delen: het vruchtvlees van de bladeren (de schutbladeren), het hart (de binnenste bladeren) en de bodem (de vlezige basis). Wilt u hem eten volgens de regels van de kunst, dan gaat u als volgt te werk.

1 Verwijder de buitenste bladeren en dompel het vlezige gedeelte onder in de saus (vinaigrette op basis van mosterd, look, sjalotten, peterselie en een gebrokkeld hard ei). Plet en trek het blad vervolgens tussen uw tanden zodat het vruchtvlees vrijkomt.

2 Verwijder het haar door de punt van uw mes in het midden van de vrucht te plaatsen en een cirkel te maken. Zo verwijdert u het in één keer. Eet daarna de smeuïge bodem op met mes en vork.

Zo maakt u hem schoon

  • Spoel de artisjok met stromend water en dompel hem onder in water met wat citroensap.
  • Breek de stengel en de hardste bladeren aan de basis. Wrijf daarna langs de basis met een citroen om te vermijden dat ze bruin wordt. Verwijder de stekels met behulp van een groot, spits mes door de kop van de artisjok weg te snijden.
  • Artisjokken kunnen op verschillende manieren bereid worden: gekookt (ong. 40 minuten), gestoomd of in de oven. Ze zijn gaar wanneer de bladeren in het midden gemakkelijk loskomen. Laat ze ondersteboven uitlekken voor u ze bereidt of opdient.
  • Als u het schoonmaken een vervelend werkje vindt, kunt u in de supermarkt ook diepgevroren artisjokharten en -bodems kopen. Ze smaken beter dan die in blik maar vers blijft uiteraard honderd keer lekkerder!

Crème van artisjok en feta

Ingrediënten voor 4 personen

500 g kleine poivrade artisjokharten, 350 g feta, 2 teentjes knoflook, 1 bosje peterselie, het sap van een halve citroen, 2 of 3 eetlepels olijfolie, 1 mespuntje komijn, peper en zout, enkele takjes groene selderij.

1. Kook de artisjokharten gedurende ongeveer 20 minuten in veel water met zout en citroensap. Laat ze daarna uitlekken en leg ze in een kom ijswater.

2. Verbrokkel de feta en pel de teentjes look. Verwijder de blaadjes van de peterselie en hak ze in grove stukken.

3. Doe het geheel in een slakom en voeg het sap van een halve citroen, de olijfolie en het mespuntje komijn toe. Meng alle ingrediënten met de mixer of in een blender. Kruid met peper en zout en vul vier aperitiefglaasjes met het mengsel, die u versiert met een takje groene selderij.

Tips van de chef

  • Om te controleren of een artisjok vers is, plooit u een blad. Zolang het zo breekbaar is als glas en een beetje sap afgeeft, is de artisjok ideaal.
  • Om artisjokken schoon te maken, draagt u beter handschoenen. Anders worden uw handen zwart.
  • Kook artisjokken niet in een aluminium of ijzeren pot, dan worden ze grauw.
  • Wilt u de bittere smaak wat verzachten, dan kunt u wat suiker aan het kookwater toevoegen.

Artisjokkenvelouté

1. Schil en snijd de ui in dunne plakjes. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukken. Verhit 1 eetlepel olie in een pot. Fruit de ui in de olie tot ze transparant is, en voeg de aardappelen toe.

2. Blus met 2 eetlepels citroensap en de bouillon. Kruid met peper en zout. Laat de aardappelen gedurende 20 minuten koken en roer af en toe.

3. Spoel intussen de artisjokken. Laat ze 5 minuten koken in een grote hoeveelheid kokend water met zout en spoel ze met koud water. Snijd ze daarna in de lengte in vier partjes.

4. Schil het teentje knoflook en snijd het in schijfjes. Verhit de olie in een grote sauteerpan en fruit de artisjokken gedurende 5 minuten in de olie. Voeg de schijfjes look en de lavendel toe, bestrooi met bruine suiker, laat snel karamelliseren en besprenkel met 2 eetlepels citroensap. Houd dit mengsel warm.

5. Mix de aardappelen met de room. Voeg naar smaak bouillon, peper en zout toe.

6. Giet de aardappelensoep in diepe borden, voeg de gegrilde artisjokken toe en kruid met peper. Versier met takjes lavendel (of rozemarijn).

Ingrediënten voor 4 personen:

1 witte ui, 500 g aardappelen, 5 eetlepels olijfolie, 4 eetlepels citroensap, 1 l groentebouillon, peper en zout, 6 tot 8 poivrade miniartisjokken, 1 teentje look, 1 takje lavendel, 2 eetlepels bruine suiker, 100 g room, lavendeltakjes voor de versiering.

Lamsvlees met artisjokken op mediterrane wijze

Ingrediënten voor 4 personen:

2 eetlepels olijfolie, 800 g lamsbout in stukjes, zout en peper, 1/2 koffielepel paprikapoeder, 4 geschilde en in blokjes gesneden sjalotten, 3 geschilde en in blokjes gesneden teentjes look, 250 ml lamsfond, 8 takjes verse rozemarijn, 1 eetlepel grove poedersuiker, 2 eetlepels tomatenpuree, het sap van een halve citroen, 1 ei, 1 eetlepel maïzena, 8 verse of diepgevroren artisjokharten, kers-tomaten voor de versiering.

1. Verhit de olijfolie in een pot en bak er de stukjes lamsvlees in. Kruid met peper en zout en bestrooi met paprikapoeder.

2. Voeg de sjalotten, rozemarijn, suiker, tomatenpuree en look toe. Blus met de lamsfond.

3. Laat anderhalf uur sudderen op een zacht vuur.

4. Meng het citroensap, het ei en de maïzena in een kom en voeg het mengsel toe aan het vlees.

5. Spoel de kerstomaten en snijd ze in tweeën. Voeg ze toe aan de pot met artisjokharten. Warm ze ongeveer 5 minuten op een zacht vuur op en serveer warm.

Aardappelsla met artisjokken en vis

1. Spoel de artisjokken, verwijder de buitenste bladeren en breek de stengel. Schil ze, verwijder eventueel het haar en snijd ze in vieren. Besprenkel met citroensap.

2. Plet de teentjes look, verhit 6 eetlepels olijfolie in een grote pot. Voeg de artisjok en look toe en kruid met peper en zout. Blus met 125 ml water. Dek af en laat 15 minuten sudderen op een middelhoog vuur. Laat de artisjokken uitlekken.

3. Stoom de aardappelen 30 minuten. Schil ze en snijd ze in schijfjes.

4. Snijd de appel in blokjes en de sla in reepjes.

5. Spoel en droog de visfilets. Schik ze op een met olijfolie ingevette kookplaat. Kruid met zout en espelettepeper en plaats 10 minuten in een voorverwarmde oven (200°C).

6. Meng de balsamicoazijn, honing en mosterd met 5 à 6 eetlepels olijfolie tot een vinaigrette.

7. Meng aardappelen, artisjokken, appel, sla en vinaigrette in een kom. Verbrokkel de vis over de salade en kruid. Versier met bieslook.

Ingrediënten voor 4 personen:

6 kleine artisjokken, 1 citroen, 2 teentjes look, olijfolie, peper en zout, 600 g vastkokende aardappelen, 1 appel, enkele blaadjes ijsbergsla, 400 g visfilets (bijv. snoekbaars en schelvis), espelettepeper, 4 eetlepels witte balsamicoazijn, 1 koffielepel honing en (sterke) mosterd, takjes bieslook voor de versiering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content