Het is weer tijd om het balkon en terras in gereedheid te brengen voor de zomer. Wil je probleemloos genieten van kleur en fleur? Kies dan voor geranium. De nieuwe soorten staan garant voor een uitbundige bloemenzee zonder dat je daar groene vingers voor nodig hebt. En met een beetje creativiteit wordt het zelfs een verrassende zomer.

LANDSCAPES | Feel Flanders Fields werpt een andere blik op het oorlogsverleden van de Westhoek. Het nieuwe themajaar toont hoe sporen van de geschiedenis vervlochten zijn met landschap. Van 29 april 2023 tot 31 augustus 2024 tonen een hele reeks unieke initiatieven (tentoonstellingen, evenementen, belevingen, fiets- en wandelroutes) hoe het landschap ook vandaag nog getekend is door de Eerste Wereldoorlog.

Tussen zaterdag 6 mei en zondag 14 mei kunnen kinderen zich voor de tweede keer uitleven op de Wilde Snuitdagen. Verschillende Natuurpuntafdelingen en -bezoekerscentra organiseren dan "de zotste kinderactiviteiten in de natuur", aldus de organisatie. "Geen ellenlange wandelingen of oersaaie Professor Van den Uitleg, maar puur natuuravontuur", klinkt het.

Wie met de trein naar Luik reist, merkt meteen hoe de Vurige Stede veranderd is. Het prachtige ontwerp van het Luikse station van glas en staal staat symbool voor de modernisering van de stad. Niettemin omarmt het échte hart van Luik omarmt bijna 1.500 jaar geschiedenis. Tijd om enkele verrassende plekjes te ontdekken.

Uit het magazine

In september vorig jaar werd de nieuwe Kastelenroute Scheldeland in gebruik genomen. De fietsroute verbindt zeven kastelen langs de Schelde, tussen Gent en Antwerpen. Begin- en eindpunt kennen we allemaal: het Gravensteen in Gent en het Steen in Antwerpen. Met daartussen vijf minder bekende parels, van een onneembare middeleeuwse burcht tot een luxueus lustslot.

Uit het magazine

Bosbaden zijn overgewaaid uit Japan. Bij deze vorm van natuurtherapie wandel je bewust traag door het bos om je er helemaal in onder te dompelen, de natuur in te ademen, te beluisteren en aan te raken.

Tien musea in Vlaanderen en Brussel organiseren op zaterdag 15 april activiteiten en sessies in het kader van de veertiende Slow Art Day. Dat meldt Faro, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, dinsdag. In Bozar kunnen bezoekers zich van 8 april tot 13 mei dan weer op sleeptouw laten nemen tijdens een 'Slow Art Tour' door de tentoonstelling 'Swedish Ecstasy'.

De Wintertuin in ZOO Antwerpen herleeft! Meer dan 600 vlinders nemen hun intrek in de 19e eeuwse serre en dat aantal zal tot het einde van de zomer aangroeien. Vanaf vandaag fladderen diverse soorten vlinders weer vrolijk rond in het historische decor van de Wintertuin die daarom weer officieel Vlindertuin mag heten.

In de moderne tijd bracht de adel de zomer op hun landgoed op het platteland door, om tegen de winter terug te keren naar hun statige herenhuis in de stad.

Wat we zien, horen, ruiken, voelen of proeven is vaak niet wat er in de wereld bestaat. In werkelijkheid nemen ons brein en onze zintuigen ons talloze malen in de maling zonder dat we daar ook maar iets van merken. In het nagelnieuwe World of Mind (WOM) museum ervaar je via een interactief parcours met enkele pittige illusies hoe onze realiteit vooral op perceptie berust. Met een hoofd vol twijfels stonden we nadien weer op de stoep.

Uit het magazine

Fietsen in de natuur en ondertussen gezellig bijpraten over de voorbije week. En in geen tijd staan er 65 kilometers op je teller. Dé ideale zondagochtend volgens de vrouwen van wielerclub Verbruggelingen in Weerde.