6 verrassingen op het Domein van de Grotten van Han

6 verrassingen op het Domein van de Grotten van Han
© Domein Grotten van Han

Het Domein van de Grotten van Han, hartje Ardennen, ligt op 1u rijden van Brussel. Het Domein heeft het grootste onderaardse grottencomplex van Europa en bestaat al meer dan 200 jaar. Het Domein van de Grotten van Han is ook bovengronds een toeristische topper met een uniek Wildpark waar je op safari kan gaan om o.a. de big 5 van Europa. Je vindt er een uitstekende toeristische infrastructuur met unieke logiesmogelijkheden, zoals Tree Tents en Pelsjagershut.

UNESCO Geopark

Op 17 april 2018 heeft de Raad van Bestuur van UNESCO twee Europese regio's aan de lijst van UNESCO geoparken toegevoegd: Beaujolais in Frankrijk en Famenne-Ardenne in België. In het beoordelingsrapport wordt Famenne-Ardenne omschreven als het grootste "karst"fenomeen in Europa. Karst is de verzamelnaam voor de verschijnselen die ontstaan door water en kalksteen. Famenne-Ardenne is het gebied waarin het domein vand e Grotten van Han centraal gelegen is.

www.grotte-de-han.be/nl

1. Safari in je achtertuin © Grotten van Han

Neen, voor een safari hoef je niet per se naar het verre Afrika. In Han maak je kennis met het safarigevoel in het Wildpark, 250 hectare pure natuur! Aan boord van grote open voertuigen geniet je van het unieke avontuur. Neem je fototoestel mee want je komt heel dicht bij de dieren. Of je kan te voet op je eigen ritme de big 5 van Europa (bizon, veelvraat, bruine beer, wolf en lynx) gaan spotten. Geniet van een ontdekkingstocht van 2,5 of 5,5 km.

2. Pioniers van de verlichting © Grotten van Han

Vorig jaar werd in de grotten een nieuwe verlichting geïnstalleerd. De 100 jaar oude lichten zijn vervangen door nieuwe moderne LED lichten. Het resultaat is verbluffend want de grot ontsluiert zich als nooit tevoren. 100 jaar geleden was de verlichting in de grot een unicum in Europa, en nu ook komen verschillende partijen van overal ter wereld kijken naar dit pionierswerk.

3. Tent in de top van de bomen © Grotten van Han

Breng de nacht door in de bomen, in het hart van het Wildpark. Ontdek de Tree Tents, comfortabele tenten gespannen tussen de toppen van de bomen. Geniet van het mooie uitzicht op de vallei en van de dieren die ronddartelen over de vlakte zoals de herten, moeflons, oerossen, damherten en Przewalskipaarden.

5. Met helm en lamp de grotten in © Grotten van Han

Wil je de grotten van Han op een unieke manier zien, dan kan je met het ganse gezin deelnemen aan een speleo-parcours. Een alternatieve route door de onontdekte ondergrondse galerijen. Avontuur verzekerd, voor durvers, groot en klein.

6. Voorbeeld van ecotoerisme © Grotten van Han

Voor wie begaan is met de natuur en het milieu is het Domein van de Grotten van Han the place to visit. Het Wildpark is de thuishaven van verschillende bedreigde diersoorten zoals de Europe bizon, de veelvraat en de oeros. Het park heeft verschillende programma's om deze bedreigde diersoorten opnieuw in vrijheid te stellen.

4. Slapen bij de beren © Grotten van Han

Ongelofelijk maar waar, op het Domein van de Grotten van Han kan je overnachten bij de beren. Vanuit een rustieke Pelsjagershut kijk je uit op de verblijfplaats van de beren, en 's nachts slapen ze zelfs onder je hut. Bij het vallen van de avond neemt je eigen ranger je mee op een privé tour door het Wildpark waarna je gezellig de BBQ aansteekt.