5 ideetjes voor een leuke nazomer

5 ideetjes voor een leuke nazomer

Boulevart in DendermondeVoor de derde keer wordt op 20 september in Dendermonde Boulevart georganiseerd, een openluchtfestival met straattheater en circus. Het parcours is uitgebreid. Circus- en theaterartiesten kan je aan het werk zien op de Grote Markt, de Vlasmarkt en aan het Sas, maar ook langs de Oude Vest en de Brusselsestraat tot het Heldenplein.Vanaf 12 uur wordt iedereen uitgenodigd om te komen picknicken op het grasveld aan het Sas. Aan het drankstandje kan je terecht voor een sapje of een glaasje wijn. En Cabaretti Orchestra zorgt voor liedjes uit de oude doos, herkenbare songs en dansbare ''oldtimers''. Ook de reuzen komen langs. Sfeer verzekerd!Reuzen Pol en Hermine komen met 't Klein Muziekske aangewandeld vanuit de Boonwijk en dansen en spelen de hele middag de pannen van het dak. Ook 't Peird van den Halt uit Sint-Gillis maakt zijn opwachting, begeleidt door Kreaboom.En vanaf 14 uur breekt het eigenlijke circus- en straattheaterfestival los.Zondag 20 september - vanaf 12 u. - Centrum DendermondeInternational Sanicole Airshow in Hechtel

De International Sanicole Airshow (ISA) is de enige burgerluchtvaartshow in België die jaarlijks wordt georganiseerd. Het begon allemaal zeer kleinschalig met een "festival der stuntnummers" in het midden van de jaren '70. Enkele duizenden kijklustigen genoten destijds van deze show. In de jaren '80 groeide de show uit tot een volwaardige vliegshow met internationale deelnemers uit Nederland, Engeland, Frankrijk, Amerika, Jordanië... en was de ISA één van de vele jaarlijkse vliegevenementen in ons land.In de jaren '90 kreeg de ISA ook in het buitenland bekendheid en werd het een van de toonaangevende luchtvaartevenementen in Europa. Door de steeds hogere eisen die er op het vlak van veiligheid aan de vliegshows gesteld werden, bleef aan het einde van de jaren '90 de ISA jammer genoeg als enige jaarlijkse vliegshow over in België.De ISA staat garant om een totaalspektakel te bieden waarbij de verschillende facetten van de luchtvaart aan bod komen: kleurrijke teams, oorverdovende straaljagers, oldtimers, sublieme luchtacrobatie, helikopters, zwevers, parachutisten, ...Zondag 20 september 2015 - Hechtel: het airshow terrein is toegankelijk vanaf 08u00 en de show start om 10u00. Het einde van de vliegshow is voorzien rond 17u30 en het terrein zal afgesloten worden om 19u00

Filmfestival Oostende

Van 11 tot 19 september loopt de 9de editie van het filmfestival Oostende. Zoals elk jaar heeft ook deze editie van FFO weer een Master: gastvrouw dit jaar is de actrice Maaike Cafmeyer. Zij vertegenwoordigt het Vlaams karakter van het festival, waar de Vlaamse filmprijzen De Ensors uitgereikt worden en De Jonge Helden worden voorgesteld. Daarnaast bundelt de Master ook haar eigen favoriete films in de Master Selectie en zetelt ze in de juryvan de LOOK! competitie.

Openingsfilm van het festival is dit jaar Café Derby, het debuut van Lenny Van Wesemael, waarin Wim Opbroeck éénvan de hoofdrollen vertolkt.

FFO sluit dit jaar ook af met een Vlaamse film: Cafard, een bijzondere animatiefilm van Jan Bultheel.

www.filmfestivaloostende.be

Hopdag in Meldert

Eeuwenlang was de heuvelachtige regio van Aalst, Affligem en Asse een van de rijkste hopstreken van Europa. De oudere bewoners vertellen graag dat ze vroeger van de ene stad naar de andere konden wandelen zonder de groene hopvelden vol metershoge staken en sierlijk opklimmende ranken te verlaten. De hopteelt werd hier door toedoen van de Abdij Affligem geïntroduceerd en groeide uit tot dé hopregio in Vlaanderen.

Met het plattelandsproject Faluintjes neemt de stad Aalst sinds 2009 initiatief om de (gedachte aan de) ooit zo bloeiende hopteelt te laten herleven. Eén van de acties betrof de renovatie en het onderhoud van een hopveld aan de Nedermolenstraat in Meldert.Ter ere van het 'groene goud' - zoals hop destijds werd genoemd - houdt Meldert nog elk jaar zijn Hopdag. Je maakt er kennis met de hopteelt en kan zelfs meedoen aan een hopplukwedstrijd waarbij de bellen met de hand worden geoogst in het nieuw aangelegde hopveld.

Zondag 6 september - Meldert (Aalst)

Trezart in het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer in Mol

Op 12 en 13 september 2015 vindt de 27ste editie van het Internationaal Straatkunstenfestival Trezart plaats. En het wordt een speciale editie, want Trezart heeft nu ook haar eigen festivalbier.

Trezart is in 1988 ontstaan als onderdeel van de parochiefeesten in Balen en is door de jaren heen geëvolueerd tot een festival met internationale allure op het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer in Mol.

Ook dit jaar staan weer een heleboel voorstellingen op het programma, gebracht door een internationale keure aan artiesten en gezelschappen. El Nino uit Spanje, Tall Tales uit Nederland, Naoto uit Japan, Cheesecakecie uit Frankrijk en Charel en Co zijn slechts enkele namen op de affiche.

Na de eerdere positieve samenwerking met Brouwerij Wolf uit Aarschot, worden er nu hechte samenwerkingsbanden gesmeed. Deze nauwere samenwerking resulteerde in het ontwikkelen en brouwen van het Trezartbier.

www.trezart.be

Studio Eclipse op Boulevart in Dendermonde.

De Internationale Sanicole Airshow in Hechtel

Maaike Cafmeyer, Master van het Filmfestival Oostende.

Hopdag in Meldert.

Cheeesecakecie op Trezart.